Gaetano Donizetti

Szerelmi bájital turné


Vígopera két felvonásban, magyar nyelven
Gördülő Opera legújabb sorozatában Donizetti legnépszerűbb vígoperájának új kiállítása kamionon érkezik a vidéki városokba. Az 1832 óta szakadatlan sikerrel játszott darabban megtalálható minden, ami a felhőtlen szórakozáshoz kell: reménytelennek tűnő szerelem, szövevényes történet, falusi idill, szélhámos csodadoktor, váratlan örökség, humor és líra, és olyan varázslatos melódiák, mint például az Una furtiva lagrima kezdetű, híres tenor-ária. 
Az Operaház vándorelőadását Toronykőy Attila rendezésében láthatja a közönség.
I. felvonás
Egy olasz kisvárosba hatalmas kamion érkezik; csodájára jár a falu népe. Az egyik fiatal, szegény legény, Nemorino azonban csak saját bánatával van elfoglalva: Adina, a gazdag szépség ugyanis nem viszonozza szerelmét.
 A helyőrség érkezik váratlanul a faluba, élükön az önbizalomhiányban nem szenvedő Belcoréval, aki azonnal szemet vet a szép Adinára, és házassági ajánlatot is tesz neki. A lány szállást biztosít a katonák számára.
 A kamion tulajdonosa végre előbújik a járműből: ő Dulcamara, a (sarlatán) csodadoktor, akinél – jó áron – mindenre kapható gyógyszer. Nemorino boldogan vásárol szerelmi bájitalt utolsó fillérjein, nem sejtve, hogy a varázsital valójában csak rissz-rossz bor. Hamar fejébe is száll a „bájital”, Adina pedig elcsodálkozik a fiú szokatlan jókedvén. Hogy Nemorinót bosszantsa, kijelenti, hogy hozzámegy Belcoréhoz. Ekkor szalad be a falubeli fruska, Giannetta egy levéllel: másnap tovább kell utaznia a helyőrségnek. Adina és Belcore előrehozzák hát az esküvőt – aznap estére! Nemorino ekkor esik csak kétségbe, hiszen úgy tudja, csak másnap reggelre hat majd a bájital. Könyörög Adinának, hogy várják meg a reggelt, de a lány hajthatatlan.

II. felvonás


Vészesen közeledik a kézfogó. Nemorino könyörög a doktornak, adjon még neki csodaszert, ám amikor kiderül, hogy a fiúnak nem maradt egy fityingje sem, a doktor faképnél hagyja. Nemorino kétségbeesésében elfogadja Belcore ajánlatát, és belép a hadseregbe, hogy pénzhez jusson.
 Giannetta újságolja a lányoknak a hírt: Nemorino nagy vagyont örökölt! Azonnal versengeni kezdenek a fiúért, aki azt hiszi, az újabb adag bájital máris hatni kezdett. Adina megtudja, hogy Nemorino belépett a hadseregbe, hogy bájitalt vehessen és Adina szerelmét kivívhassa. A lány rádöbben, hogy ő is szerelmes lett Nemorinóba. Nagy nehezen megvallja a fiúnak, hogy viszontszereti őt.  Belcore kénytelen belenyugodni, hogy Adina nem hozzá megy feleségül. Nemorino Dulcamarától értesül, hogy micsoda örökséghez jutott. A doktor elégedetten áll tovább: „bájitala” boldogságot hozott a falu lakóinak!

Részletek

Helyszín
Gyergyószentmiklós
Dátum
2018. szeptember 5.
Kezdés ideje
20:00
Befejezés ideje
23:00

Szereposztás

Karmester
Cser Ádám
Adina
Szemere Zita
Nemorino
Biri Gergely
Belcore
Geiger Lajos
Dulcamara
Szvétek László
Giannetta
Zavaros Eszter

Alkotók

Szövegíró
Felice Romani
Magyar szöveg
Blum Tamás
Rendező
Toronykőy Attila
Látványtervező
Juhász Katalin
Karigazgató
Csiki Gábor
Dramaturg
Kenesey Judit
Színpadi mozgás
Marosi Edit

Előadások

2018. augusztus 26., vas, 20:00
2018. augusztus 31., pén, 20:00
2018. szeptember 01., szo, 20:00
2018. szeptember 02., vas, 20:00
2018. szeptember 03., hét, 20:00
2018. szeptember 05., sze, 20:00
2018. szeptember 06., csüt, 20:00
2018. szeptember 07., pén, 20:00
2018. szeptember 08., szo, 20:00