Wolfgang Amadeus Mozart / Novák János

Szökdelés a szerájból


Vígopera-verzió gyermekeknek, magyar nyelven

Mozart életében legtöbbet játszott műve szolgál alapul a Magyar Állami Operaház, a Moltopera és a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház koprodukciójában készült előadáshoz. A címváltoztatás nem véletlen: az egyébként is vidám, játékos alapművet rövidített verzióban, a kisiskolás korosztály számára állítja színpadra Novák János, megannyi sikeres ifjúsági előadás rendezője.
Az előadás nézői a Királyi Lépcsőház adottságainak köszönhetően, „karnyújtásnyi távolságban” találkozhatnak az igazságos uralkodóval, a gonosz háremőr eszén túljáró eszes cselédekkel és persze a minden próbát kiálló szerelmesekkel. A mesés Kelet miliőjét bábok segítségével teremti meg a rendező, így hozva a történetet még közelebb a gyerekekhez: a Kolibri Színház bábművészei magyar nyelven játsszák el a bravúráriákat összekötő jeleneteket. A Moltopera énekeseire pedig nem kisebb feladat vár, mint a klasszikus operairodalom egyik legigényesebb zenei anyaga, ahol a legkisebb szerep is komoly hangi kihívásokat tartogat. A fiatal közönségre pedig körülbelül egy óra remélhetőleg felhőtlen szórakozás, az operával való megismerkedés jegyében!


Partnerünk: Moltopera Társulat, Kolibri Színház
Hajóútra indul Pedrillo, kedvese, a mindig cserfes Blonde és a nemes Konstanze, de nem sokáig élvezhetik a kirándulást: Szelim basa seregei elrabolják és szolgaságba vetik őket. Blondét Ozmin, a hárem marcona őre kapja ajándékba, Konstanzét viszont a basa, Szelim akarja magáénak. És itt még el se kezdődött a történet!
Belmonte érkezik kedvese megszabadítására, de Ozmin már az ajtóban útját állja. Nincs más mód, vándorló itáliai építészként kell beférkőznie a basa kegyeibe és közel férkőznie a Szelim heves ostromait folyamatosan visszautasító szerelméhez, Konstanzéhoz.
A terv kész: Pedrilloval leitatják Ozmint és megszöktetik párjaikat a szerájból. Azonban nem minden alakul terveik szerint és meggyűlik a bajuk a mindenkit akasztófára kívánó dörmögő Ozminnal és a rejtélyes basával…
ifjúsági műsor

Évad szereposztás

Karmester
Dobszay Péter
Konstanze
Széll Cecília
Blonde
Zemlényi Eszter
Belmonte
Tötös Roland
Pedrillo
Decsi András
Ozmin
Kelemen Dániel
Szelim basa
Ágoston László
Közreműködik
Szívós Károly / Török Ágnes

Alkotók

Átdolgozó és rendező
Novák János
Látványtervező
Orosz Klaudia

Bemutató
2016. március 5.

Előadások

2017. április 01., szo, 11:00
2017. április 01., szo, 13:00
2017. április 02., vas, 11:00
2017. április 02., vas, 13:00