TáncTrend'16

Róna bérlet


balett est
  •  
A hagyományos Pas de quatre-est előestéjén ismét a kortárs táncosok, alkotók, koreográfusok, független társulatok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra. A műsor második felében a Magyar Nemzeti Balett Kibillent harmóniák című előadásával ismerkedhetünk meg.
A Badora Társulat Barta Dóra koreográfiáját adja elő, melynek címe Ördöghomok (Isten az embert abból a homokból teremtette, amit az Ördög hozott fel a tenger mélyéről). Kozma Attila Fellini Etüd című koreográfiáját a Miskolci Balett előadásában láthatják.

Barta Dóra - Badora Társulat: Ördöghomok (Isten az embert abból a homokból teremtette, amit az Ördög hozott fel a tenger mélyéről)

Jelmez: Kiss Julcsi
Fény: Katonka Zoltán
Konzultáns: Szabó Tamás
Rendező-koreográfus: Barta Dóra
Táncolják: a Badora Társulat tagjai

Erdélyben úgy tartják, hogy Isten az Embert abból a homokból teremtette, amit az Ördög hozott fel a tenger mélyéről. Ezért az Ember hálából templomot emelt Teremtőjének. De hiába várta, Isten nem tért vissza hozzá. Be kellett látnia, hogy magára maradt. Az isteni irgalmasság helyett pusztán kíméletlen önzést és kegyetlenséget látott a világban. Elindult hát, hogy megkeresse a Békét. Ment, ment s csak nem találta meg, amit keresett. De egy tapasztalattal bölcsebb lett: rájött, hogy hiába keresi a Mennyet és a Poklot a világban, ott soha sem fogja megtalálni, mert mindkettő ott van őbenne - bárhová is megy, bármit is tesz,  ott vannak vele. 

Miskolci Balett: Fellini Etűdök

Díszlet- és jelmeztervező: Zeke Edit
Zeneszerző: Giovanni Sollima, Adam Hurst
Koreográfus: Kozma Attila
Zampano: Muresan Marian Aurel
Gelsomina: Kocsis Andrea
Bolond: Szabó Levente
Özvegyasszony: Tokai Rita
Vöröske: Szeles Viktória
Anya: Mohai Cintia

A korszakalkotó olasz filmrendezőnek, Federico Fellininek emléket állító, 2015 márciusában bemutatott táncelőadás keretében a Miskolci Balett táncosai a férfi és női kapcsolatok rejtelmeibe kalauzolnak bennünket. Kozma Attila, a társulat művészeti vezetője az olasz filmrendező La Strada (Országúton) című mágikus realista remekművének adaptációját vitte színpadra, amelyben egy különös szerelmi háromszög történetét mutatja be. A táncelőadás izgalmas kérdéseket feszeget. Hogyan kerülnek egymás mellé emberek? Milyen hatalom hatására maradnak együtt, és miért távolodnak el egymástól? A szorongás, a bizalmatlanság és a félelem milyen kapcsolatokat szül? És honnan származik az a mágikus valami, amit szerelemnek nevezünk?

Magyar Nemzeti Balett: Kibillent harmóniák

Koreográfusok: Gould Danielle, Starostina Kristina, Kekalo Iurii
Táncolják: Starostina Kristina, Gould Danielle, Crnic Nika, Cottonaro Gaetano, Okajima Takaaki, Biocca Mark James

A két olasz zeneszerző-óriás, Verdi és Rossini Otellójának motívumaira a koreográfiát a Magyar Nemzeti Balett három fiatal koreográfusa: Starostina Kristina, Gould Danielle és Kekalo Iurii készítette Solymosi Tamás balettigazgató felkérésére. Az eredeti Shakespeare-dráma elemi erejű érzelmei állapotait járja körül ez az előadás, melyek a testi vágy, a megvetés, a féltékenység, a téboly és a gyász. A 2015 őszén elkészült darabot ez idáig csak az Operaház nyílt napján, október 23-án láthatta a közönség.

Részletek

Helyszín
Erkel Színház – Nagyszínpad
Dátum
2016. április 29.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
22:00

Előadások

2016. április 29., pén, 19:00