Frenák Pál / Seregi László / Juhász Zsolt / Bartók Béla

Tánctriptichon Pozsonyban


Három egyfelvonásos táncmű
A Bartók TáncTriptichon című estünk keretében elsőként A fából faragott királyfi című darab látható Frenák Pál, a kortárs tánc világhírű koreográfusa új, a mű 100. évfordulójára készült színpadra állításában, melyben a Compagnie Pal Frenak kortárs táncosai és a Magyar Nemzeti Balett művészei dolgoznak együtt. Ezután Seregi László A csodálatos mandarinra készített koreográfiája következik, majd a néptánc és a balett technikáit ötvöző Táncszvit zárja az estét, Juhász Zsolttól. Bartók népzenei ihletettségű művét a Duna Művészegyüttes és a Magyar Nemzeti Balett művészei közösen keltik életre.
A Bartók TáncTriptichon tehát nem csupán az előadott művek, hanem a felvonultatott tánctechnikák tekintetében is hordozza a hármas számot. Az est különleges élményt ígér minden táncművészet iránt érdeklődő nézőnknek. 

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara 

Karmester: Kovács János 

Partnerünk: Duna Művészegyüttes, Compagnie Pal Frenak 
A fából faragott királyfi

Két, szomszédos dombocskán áll a királyfi és a királykisasszony csinos vára: ezeket dús, természeti környezet veszi körül, amelyben a tündér uralkodik. A királyfi vándorútra indul, s eközben felfigyel szépséges szomszédjára. Első pillantásra beleszeret, s igyekszik magát észrevétetni, de hiába. Megpróbál közelebb jutni kiszemeltjéhez, de ahogy a szomszéd vár felé indul, a tündér parancsára megindul az erdő, és fák állják az útját. A királyfi átverekszi magát a sűrűn, ekkor a tündér megárasztja a vizeket, hogy a habok tartóztassák fel. Míg a királyfi az elemekkel küzd, szíve választottja közönyös marad, tükrében bámulja csak magát.
A királyfi, hogy felkeltse választottja figyelmét és megleckéztesse őt, nekilát fából kifaragni saját mását: a durva hasábból emberalakot formáz, fejére tűzi a saját koronáját, vállára kanyarítja köpenyét. A tündér varázserejével életre kelti a bábot, mely egyszerre groteszk táncba kezd. A királykisasszonyt sikerül kicsalogatni: elragadtatottan csatlakozik a különös alakhoz, pompás kettőst lejt vele, majd magával viszi a várába. A királyfi szomorúan figyeli teremtménye diadalát: a tündér most már vigasztalja, és támogatásul mellé rendeli a természet erőit, melyek behódolnak a királyfi előtt. A fabáb ereje közben illanóban: a királykisasszony a groteszk mozdulatokkal összecsukló alakot szemlélve rádöbben, mekkorát hibázott, amikor helyette nem annak teremtőjét, saját hús-vér hódolóját választotta. Elindul a királyfit keresve, s elé a tündér ugyanúgy akadályokat állít. A szerelmes királykisasszony kiállja a próbatételeket: a két, egymásért bátran megharcoló szerelmes végül egymásra talál. Boldog kettősüket a beteljesülés záróképében az immár elcsendesült, védelmező természet veszi körül.

A csodálatos mandarin

Nagyvárosi dzsungel egy félreeső szegletében, kopár gengsztertanyán három csavargó múlatja idejét. Mozdulataikban egyszerre tapintható az unalom, de az ideges várakozás is, amit a metropolisz nyugtalanító zajai, fényei csak fokoznak. Felbukkan a lány, akit közösen tartanak fogva és futtatnak: a lepusztult búvóhely ablakából igyekszik becsalogatni ügyfeleit, a banda későbbi áldozatait. Először piperkőc, jó karban lévő úr érkezik: az öreg gavallér. Miközben hevesen teszi a szépet a lánynak, a három csavargó előront, kifosztja, és az utcára penderíti. A következő kuncsaft a diák: félénk, izgatott fiatalember, akit megbabonáz a testéből élő lány szépsége. A csavargók rátámadnak a fiúra is, de tőle nincs mit elvenni: megverik és kidobják, majd leteremtik a lányt, amiért nem sikerült pénzesebb palimadarakat becsalogatni, és újból kilökik az erkélyre. Egyszerre sejtelmes, misztikus muzsika csendül fel, amely valami emberen túli erő közeledtére enged következtetni – a lány rémülten fut a szobába, s feltűnik, nem evilági jelenésként a mandarin.
A misztikus idegen, a bábszerűen mozdulatlan alak közelsége szinte megbénítja a lányt, akinek eleinte minden praktikája hatástalan marad vele szemben. Egyre kihívóbb és tolakodóbb tánca aztán egyszerre eléri a hatást: a mandarin kitör mozdulatlanságából, s roppant szenvedéllyel veti rá magát a menekülő lányra. A csavargók már az életét akarják elsősorban menteni, erejük alig fog a szinte sebezhetetlen, felajzott idegenen. A vad, kavargó küzdelemben a három bandita felülkerekedik a mandarinon, akit először leszúrnak, majd fojtogatni kezdenek, végül hurkot dobnak a nyakára. A lányban szánalom ébred és karjába veszi a haldokló idegent. Gyengéd mozdulataival váltja meg halálában, válik egyszerre eggyé vele, érti és találja meg az ismerőst az idegenben.

(Halász Tamás)
A fából faragott királyfi

Táncmű egy részben

Évad szereposztás

Karmester
Kovács János
Fából faragott
Maurer Milán / Keresztes Patrik / Holoda Péter / Halász Gábor / Esterházy Fanni / Vasas Erika / Taravillo Mahillo Carlos
Királyfi
Maurer Milán / Holoda Péter / Feicht Zoltán / Morvai Kristóf / Timofeev Dmitry
Királykisasszony
Vasas Erika / Tokai Rita / Esterházy Fanni / Rohonczi Viktória
Tündér
Maurer Milán / Holoda Péter / Frenák Pál
Erdő/Patak
Halász Gábor / Holoda Péter / Feicht Zoltán / Keresztes Patrik / Frenák Pál / Taravillo Mahillo Carlos / Maurer Milán / Morvai Kristóf / Timofeev Dmitry

Alkotók

Koreográfus
Frenák Pál
Zeneszerző
Bartók Béla
Librettó
Balázs Béla
Díszlettervező
Paradigma Ariadné
Jelmeztervező
Zalai-Ruzsics Boglárka / Frenák Pál
Dramaturg
Péter Márta
A koreográfus asszisztense
Nelson Reguera
Próbavezető balettmester
Feicht Zoltán / Rujsz Edit
Közreműködik
Frenák Pál

Bemutató
2017. május 12.

A csodálatos mandarin

 

Évad szereposztás

A mandarin
Bajári Levente
A lány
Popova Aleszja
Az öreg gavallér
Hajdu Péter
A fiatal diák
Kovtun Maksym
Három csavargó
Szakács Attila / Szigeti Gábor / Medvecz József
Karmester
Kovács János

Alkotók

Koreográfus
Seregi László
Zeneszerző
Bartók Béla
Librettó
Lengyel Menyhért
Díszlettervező
Forray Gábor
Jelmeztervező
Seregi László
A koreográfus asszisztense
Kaszás Ildikó
Próbavezető balettmester
Pongor Ildikó

Bemutató
1989. március 25.

Táncszvit

Évad szereposztás

Szóló fiú
Bajári Levente
Szóló lány
Bakó-Pisla Artemisz
Karmester
Kovács János
Közreműködik
Duna Művészegyüttes

Alkotók

Koreográfus
Juhász Zsolt
Zeneszerző
Bartók Béla
Díszlettervező
Túri Erzsébet
Jelmeztervező
Furik Rita
Balettmester
Rujsz Edit
Világítástervező
Lendvai Károly
A koreográfus asszisztense
Bonifert Katalin

Bemutató
2017. május 28.

Előadások

2018. június 07., csüt, 19:00