Vértelenül (Senza sangue); A kékszakállú herceg vára


Operák magyar és angol felirattal
Bartók Béla egyfelvonásosa kivételes és enigmatikus darab, amely mind az értelmezés, mind a színpadra állítás tekintetében izgalmas kihívások elé állít rendezőket, alkotókat és előadókat egyaránt – nem csoda hát, hogy országon belül és kívül oly gyakran tűzik műsorra. „A Ring gyűrűi”-évad egyik legizgalmasabb bemutatójának A kékszakállú herceg várának legújabb kiállítása ígérkezik, melyet a nemzetközileg elismert Kasper Holten állít színpadra. „Olvasni, hallgatni, gondolkodni és érezni. Az a fontos, hogy ne prekoncepciókat követve elemezzek, vagy ne mindig ugyanazt a művészi stílust alkalmazzam, hanem hogy kapcsolatba kerüljek a darabbal és teljesen tisztában legyek azzal, mi az, amivel lenyűgöz engem. Csak ezután jöhet az esztétika, a koncepció és a többi.” - vallja Holten.
A Kékszakállú100 rendezvénysorozat keretében, az új Kékszakállú-bemutató estéinek első felvonásaként látható Eötvös Péter Vértelenül (Senza sangue) című műve az Erkel színpadán.

A kékszakállú herceg vára
Bartók Béla és Balázs Béla szimbolista operájának főszereplője Kékszakállú és asszonya, Judit, aki családját és vőlegényét hagyta el, hogy szerelmét követhesse. A Kékszakállú vára – azaz lelke – azonban hét csukott ajtót rejt. Judit ráveszi a férfit, hogy sorra kinyithassa őket.
Az első ajtó mögött a kínzókamra, a második mögött a fegyveresház tárul fel. Judit nem elégszik meg ennyivel, a többi ajtót is ki akarja nyitni, hogy szerelme várát fénnyel töltse meg. A Kékszakállú további három kulcsot ad neki: a harmadik a kincseskamra, a negyedik a rejtett kert ajtaját nyitja. A kincsek, virágok azonban véresek. A férfi felszólítására Judit kinyitja az ötödik ajtót is: hatalmas fénnyel ragyog fel a Kékszakállú birodalma. A felhők azonban sötét árnyat vetnek. Judit most már a „legbelső” ajtók mögé is be akar látni, hiába kéri őt Kékszakállú: ne kérdezzen, csak szeresse őt. Judit megkapja a hatodik kulcsot, amely a könnyek tavának ajtaját nyitja. Az utolsó ajtó mögül végül a három régi asszony tűnik elő. Besötétedik.

Vértelenül (Senza sangue)
Bármily kifürkészhetetlen az élet, azzal az egyetlen vággyal kelünk át rajta, hogy visszatérhessünk a pokolba, amely nemzett minket. (...) De egyszer csak kegyesen eljön ez a pokol. És vértelenül.”
Egy kisváros főterén, egy újságosbódéban idős férfiárus. Egy nő lép a bódéhoz. Egyetlen alkalommal találkoztak korábban, 52 éve. A nő beszélgetni hívja a férfit. Egy kávézóba mennek. Felidézik a napot, amikor sorsuk összekapcsolódott, és azt is, ami azóta történt.
Háború volt. A férfi 20 éves volt; a nő még kislány, aki összekuporodva bujkált egy csapóajtó alatti üregben, hogy rá ne találjanak azok, akik az apját már agyonlőtték. A férfi felnyitotta a csapóajtót, egymás szemébe néztek a rejtőzködő gyermekkel. A férfi visszacsukta az ajtót. Soha nem szólt társainak arról, hogy a házban valakit életben hagyott. Később furcsa dolgok történtek: a férfi társai, akik a kislány apjának meggyilkolásában részt vettek, sorra haltak meg, s mind különös módon. Egyedül ő maradt életben. Mindig is tudta, hogy egy nap el fog jönni a nő, akit megmentett, s akinek az apjára elsőként lőtt rá. Most itt állt előtte.
52 év távlatából osztják meg egymással történeteiket, traumáikat. Kettejük külön-külön igazsága egy különös sorsközösségben fonódik össze. „...aki egyszer már megmentett minket, talán képes lesz ismét megmenteni.”
Elindulnak egy panzió felé. A férfit Pedro Cantosnak hívják. A nőt Ninának.


Vértelenül (Senza sangue)

Koncertszerű opera-előadás egy felvonásban, koncertszerű előadásban, olasz nyelven, magyar és angol felirattal
Először az Opera műsorán

Évad szereposztás

Karmester
Eötvös Péter
A férfi
Szegedi Csaba
A nő
Meláth Andrea

Alkotók

Zeneszerző
Eötvös Péter
Alessandro Baricco azonos című kisregénye alapján a szövegkönyvet írta
Mezei Mari
Magyar nyelvű feliratok
Kenesey Judit
Angol nyelvű feliratok
Arthur Roger Crane

Bemutató
2018. május 24.

A kékszakállú herceg vára

Opera egy felvonásban, magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Évad szereposztás

Karmester
Eötvös Péter
Judit
Komlósi Ildikó
Kékszakállú
Palerdi András

Alkotók

Zeneszerző
Bartók Béla
Szövegíró
Balázs Béla
Rendező
Kasper Holten
Díszlettervező
Steffen Aarfing
Világítástervező
Ulrik Gad
Dramaturg
Kenesey Judit
Angol nyelvű feliratok
Zollman Péter

Bemutató
2018. május 24.

Előadások

2018. május 24., csüt, 19:00
2018. május 28., hét, 19:00
2018. május 29., kedd, 19:00

A kékszakállú herceg vára, Vértelenül (Senza sangue)

Partner