Zenekari Hangversenyek – Kamarazenei Koncertek


Az újvilág vonzásában I. – A Nyugat lánya
  •  

A Magyar Állami Operaház a premierek örömteli eseményét kamarazenei koncertekkel teszi még ünnepélyesebbé. A délutáni koncertsorozat műsorát Zsoldos Bálint zongoraművész, az Operaház korrepetitora állította össze olyan művekből, amelyeknek témája vagy zeneisége izgalmas összefüggésben van az este látható operával.

Első alkalommal Giacomo Puccini A Nyugat lánya című, Amerikában játszódó operájához olyan zeneszerzők művei kerülnek az azt megelőző hangverseny műsorára, akik bár zenei stílusukban távol állnak egymástól, összetartja őket, hogy mindnyájan alkottak az Egyesült Államokban is.

Antonín Dvořák 1891-től három éven át volt a New York-i Nemzeti Zenei Konzervatórium igazgatója. Szergej Prokofjev 1918-as koncertkörútján Amerikát is érintette, és három évvel később chicagói felkérésre írta meg A három narancs szerelmese című művét. Végül Erik Wolfgang Korngoldot, az ausztriai születésű zeneszerzőt a híres rendező, Max Reinhardt 1935-ben hívta ki magához Hollywoodba, hogy filmzenét írjon Szentivánéji álom-rendezéséhez, amit számos további filmzene követett.


Műsor:

 

Korngold: Suite, Op. 23

» Tury Enikő,Fahídi Patrícia (hegedű), Fejérvári János  (cselló), Zsoldos Bálint (zongora)

 

Prokofjev: D-dúr szonáta, Op. 94 – 2. és 3. tétel

» Balog Evelin (fuvola), Zsoldos Bálint (zongora)

 

Dvorak: E-dúr szerenád, op. 22

» Rolla János, Novák Zita, Nyuli László, Tury Enikő, Paul Éva, Huszár Noémi, Fahídi Patrícia, Kiss Ádám, Tallián András, Molnár Dávid (hegedű)

Tóth Balázs, Babácsi Csaba, Kovács Attila (brácsa)

Fejérvári János, Karasszon Dénes, Magyar Gábor (cselló)

Magyar Csaba (nagybőgő)


Koncertmester: Rolla János – Kossuth-díjas hegedűművész

A koncert háziasszonya: Becze Szilvia

Műsorszerkesztő: Zsoldos Bálint
Előadások

2018. december 01., szo, 16:00