Zongoraáriák - Liszt206


  •  
Liszt Ferenc még megérte az Operaház felépülését, modellt ült Stróbl Alajosnak, szobra ott a főbejáratnál: illőn meg is koszorúzzuk a Les Préludes-fanfár kíséretében. Liszt nemcsak vezényelte, de zongoradarabjaiban is rendszeresen feldolgozta az operairodalom számára kedves darabjait. A jótékonyság és a köz hasznára való figyelem életének egyik meghatározó eleme volt, ezért zongorahangversenyünk évről évre az Őrzők Alapítvánnyal közös rendezvény. Az Őrzők a Tűzoltó utcai gyermekklinika hivatalos alapítványa, az est bevételét daganatos és leukémiás gyermekek gyógyítási feltételeinek javítására fordítja. A hangversenyre ezúttal visszatér Bogányi Gergely, aki ekkor avatja fel az Erkel Színházba szánt „csodazongoráját”: az ún. hosszú modell ezen az estén debütál.

Az est fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. 
Közreműködik: Bogányi Gergely (zongora), Váradi Zita (ének)
Konferál – Becze Szilvia
Partner – Őrzők Alapítvány

1. rész
Liszt Funérailles
Schubert: -Die Junge Nonne -Auf dem Wasser zu Singen -Gretchen am Spinnrade
Gounod–Liszt: Faust-keringő
Schubert–Liszt: Die Junge Nonne 
Bogányi Gergely: Du bist die Ruh 
Mozart: -Susanna áriája a Figaro házasságából – (‘Guinse alfin il momento… Deh vieni, non tardar…’) -Zerlina áriája a Don Giovanniból – (‘Vedrai carino’)

2. rész
Liszt: -Es muss ein Wunderbares sein -Du bist wie eine Blume -Der Fischerknabe -Freudvoll und Leidvoll -Ich liebe dich 
Mozart–Liszt:  Don Juan-parafrázis

A zongoraest bevétele az Őrzők Alapítványt, a Semmelweis Egyetem ll. számú (Tűzoltó utcai) Gyermekklinika hivatalos alapítványát támogatja. Segítség, amely célba ér. Az újonnan diagnosztizált daganatos és leukémiás gyerekek száma évente átlagosan eléri a 300 főt, melynek közel 50%-át a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelik. Az érintett gyerekek csaknem 80%-a meggyógyul és teljes életet élhet. A klinika hivatalos alapítványa, az Őrzők Alapítvány kiemelt figyelmet szentel a súlyosan beteg gyerekek gyógyulási feltételeinek és kórházi körülményeinek javítására, így a jótékonysági eseményre befolyt összeget az Őrzők Alapítvány a klinika korszerűsítésére fordítja.


Előadások

2017. október 22., vas, 19:30