Francesca Sassu


magánénekesnő szoprán

Az olaszországi Sassariban született, és az ottani konzervatóriumban tanult. Később mesterkurzusokon vett részt Raina Kabaivanskánál, Renato Brusonnál, Natale de Carolisnál és Barbara Frittolinál.
Pályája során a világ számos színpadán fellépett már, mint például a milánói Scalában, Salzburgi Fesztiválon, tokiói Nemzeti Színházban, a liège-i Opéra Royal de Wallonie-ban, a nápolyi Teatro San Carlóban, a velencei Teatro la Fenicében, a római Teatro dell’Opera, valamint Torinóban, Pármában, Veronában, Bolognában, Bariban, Spoletóban és Cagliariban.
Dolgozott már Paolo Arrivabeni, Daniele Callegari, Alain Guingal, Gianandrea Noseda, Riccardo Muti és Donato Renzetti karmesterekkel.
Részt vett jelentős produkciókban, mint Paisiello Il Matrimonio inaspettato című operájának modern kori premierje, ahol Sarzana grófnőt alakította Riccardo Muti vezénylete alatt a Salzburgi Fesztiválon. Ugyancsak modern kori premier volt Cimarosa Cleopatra című operájának előadása Spoletóban, ahol Antoniót alakította. Gianandrea Noseda vezénylete alatt énekelte Elektra szerepét Mozart Idomeneojában, Le Settimane Musicali di Stresa keretében.
További szerepei: Genovieffa nővér (Puccini: Angelica nővér), Nella (Puccini: Gianni Schicchi), Leonóra (Oberto, San Bonifacio grófja), Micaëla (Carmen), Kszenyija (Boris Godunov), Musetta és Mimì (Bohémélet), Violetta (Traviata), Albina (Rossini: A tó asszonya).
A 2015/2016-os évadban Magdát (Puccini: A fecske) alakította Pisában és Ravennában, Liùt (Turandot) és Madame Cortesét (A reimsi utazás) Novarában, az 1. hölgyet (A varázsfuvola) Veronában, Musettát (Bohémélet) Paviában és Comóban, valamint Farzanát és Corifèát (Casella: La donna serpente) Torinóban. Először alakította Amelia szerepét (Simon Boccanegra) Rovigóban.
Felvételeken hallható mint Albina (A tó asszonya) az Opera Rara kiadónál megjelent lemezen; mint Leonóra (Oberto, San Bonifacio grófja) egy élő előadás DVD-felvételén Deccánál, valamint mint Genovieffa nővér (Angelica nővér) és Nella (Gianni Schicchi) a Rai Trade gondozásában megjelent DVD-ken.