Marco Vratogna


Marco Vratogna
Fotó: Laila Pozzo
magánénekes bariton

Marco Vratogna az olaszországi La Speziában született. Előbb az itteni Puccini Konzervatóriumban, majd Modenában tanult Leone Magieránál. Operaénekesként Verdi Stiffelio c. operájának Stankar szerepében debütált.
Azóta a világ számos elsőrangú operaházának keresett vendégénekese. Különösen a verizmus operáinak és a drámai bariton repertoár interpretálójaként híres. Egyik legsikeresebb szerepe Jago az Otellóból, melyet legutóbb a Royal Opera House-ban játszott 2017 júniusában, a Keith Warner-féle új rendezésben, Antonio Pappano vezénylete alatt, Jonas Kaufmann és Maria Agresta mellett.
Főbb szerepei: Báró Scarpia (Tosca), Carlo Gérard (Andrea Chénier), Jack Rance (A Nyugat lánya), Alfio (Parasztbecsület), Tonio (Bajazzók), Michele (A köpeny), Riccardo (Az álarcosbál), Luna gróf (A trubadúr), Rigoletto, Macbeth, Nabucco és Simon Boccanegra.
A közelmúltban debütált mint Cambrio a brazil zeneszerző, Gomes Fosca c. operájában São Paolóban, énekelt a Bécsi Állami Operaház Tosca és Simon Boccanegra előadásaiban, a Zürichi Operaház Tosca és Otello produkcióiban, szerepelt Stuttgartban a Nabuccóban, Drezdában az Otellóban, valamint Baden-Badenben Sir Simon Rattle vezénylete alatt és a Berlini Filharmonikusok közreműködésével ugyancsak egy Tosca előadásban Scarpiaként.
A 2017/2018-as évadban Strasbourgban debütál Zandonai Francesca da Rimini c. operájában mint Gianciotto, játszik a Toscában Zürichben, Londonban és az Opera Australiában, Sydneyben, a Simon Boccanegrában Budapesten, a Bajazzókban Omán fővárosában, Maszkatban, valamint Rigolettóként lép fel a Teatro Petruzzelliban, Bari városában.