Mladen Tarbuk


Mladen Tarbuk
karmester, zeneszerző

A horvát zenei élet egyik legsokoldalúbb egyénisége. Vezényel mind koncert-, mind operarepertoárt, komponál szólóhangszeres, nagyzenekari és zenés színpadi műveket is. A Zágrábi Zeneakadémia professzora.
2002–2005 között a Horvát Nemzeti Színház intendánsa volt, irányítása alatt került be az intézmény az európai vérkeringésbe olyan jelentős előadásokkal, mint a Kisvárosi Lady Macbeth, Don Carlos, Trisztán és Izolda, A bajadér, Rómeó és Júlia. A Horvát Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarával nemcsak turnékon játszottak, de számos kortárs horvát és klasszikus zenét lemezre vettek.
Koncertkörútjai során több magyar zenekart is vezényelt, így a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát, a MÁV Szimfonikus Zenekart és a debreceni Kodály Filharmonikusokat, ugyanakkor híres együttesek élén is állt többek között Svédországban, Kanadában, Olaszországban, Csehországban Mexikóban és Németországban. Karmesteri pályájának egyik jelentős eseménye volt, mikor 2008-ban a Bécsi Zeneegyletben vezényelte a Wiener Concert-Verein zenekarát műsorán Mozart és Haydn műveivel, valamint egy saját, Sebastian im Traum című kompozíciójával.
2004–2009 között állandó vendégkarmestere volt a düsseldorfi Deutsche Oper am Rhein színháznak, ahol rendkívül színes repertoárt vezényelt a Szöktetés a szerájból operától kezdve Puccini három egyfelvonásosból álló sorozatán, a Triptichonon át Catalani La Wally című operájáig.
2013–2014 között a Dubrovnik Nyári Fesztivál zenei igazgatója, 2014–2017 között pedig művészeti igazgatója volt. Mint a Zágrábi Egyetem tanára nagyszabású projektet indított el, melynek keretében a zeneművészeti, színművészeti, képzőművészeti kar együttműködésével tehetséges fiatal felnőttek állíthatnak színpadra operákat olyan helyszíneken, mint a zágrábi Horvát Nemzeti Színház és a Lisinski koncertterem.
Tarbuk mintegy 80 művet írt kamaraegyüttesekre és nagyobb szimfonikus formációkra egyaránt, darabjait rangos kortárszenei fesztiválokon adják elő, mint a George Enescu Fesztivál Bukarestben, az Euromusicale Münchenben, a Zágrábi Biennale vagy a Musicora Párizsban.
Munkáját több díjjal is elismerték, mint például a Janáčekről, Papandopulóról, Šulekről, Slavenskiról elnevezett díjakkal.
A közeljövőben fellép a krakkói szimfonikus zenekarral, a lublini filharmonikusokkal és a svéd Nordic Chamber Orchestrával Chestertownban.