Tovább a tartalomhoz
Az 1985-ben született énekes először Sevillában tanult a Conservatorio Superior de Música Manuel Castillo, majd Madridban diplomázott az Escuela Superior de Canto intézményben. Részt vett mesterkurzusokon a pesarói Rossini Operafesztiválon Alberto Zeddánál, a Tenerifei Operastúdióban Giulio Zappánál és a sienai Accademia Musicale Chigiana kurzusán Renato Brusonnál.
Számos verseny díjazottja: 2012-ben második helyezett lett a spanyolországi „Ciudad de Logroño” Nemzetközi Énekversenyen, 2013-ban a madridi tartományhoz tartozó Colmenar Viejóban megrendezett nemzetközi versenyen a „Legjobb zarzuelaénekes” [spanyol zenés, népi színpadi műfaj] díjat kapta meg, majd 2015-ben megnyerte a Comói Teatro Sociale által rendezett ASLICO Versenyt.
Rossini A reimsi utazás c. operájának Don Profondo szerepével a 2015-ös pesarói Rossini Operafesztivál felfedezettje lett. Ez év novemberében a Don Pasquale Malatesta szerepében énekelhetett a bergamói Donizetti Színház, a Comói Teatro Sociale, a jesi G. B. Pergolesi Színház, a cremonai Amilcare Ponchielli Színház és a paviai Fraschini Színház színpadjain.
Repertotárján megtaláljuk Wagner szerepét a Faustból, Marcellót a Bohéméletből, Dandini szerepét Rossini Hamupipőkéjéből. Utóbbi opera Don Magnifico szerepével a pesarói Rossini Színházban debütált hatalmas sikerrel. A tavalyi évadban Bartolót énekelt A sevillai borbély előadásán Anconában, a Théâtre des Champs Elysées-ben és Marseille-ben, majd Papagenóként A varázsfuvolában is színpadra állt Tenerife szigetén.
Koncertműsora is folyamatosan bővül: a 2016/2017-es évadban Ovideóban lépett fel Berlioz Krisztus gyermekkora c. oratóriumában az Orquesta Sinfónica del Principado együttessel; énekelte már Fauré Requiem, Puccini Messa di Gloria, Rossini Petite messe solennelle, Stabat Mater, Mendelssohn Éliás, Beethoven 9. szimfónia, Mozart Koronázási mise és Requiem, Brahms Német requiem, valamint Haydn Teremtés műveinek egy-egy szólószerepét.
A jövő évad tervei közt szerepel Dulcamara a Szerelmi bájitalból a pamplonai AGAO Operában, Hamupipőke-előadás Anconában Don Magnificio szerepével, Bartolo és Dulcamara Toulonban; Taddeót énekli a Magyar Állami Operaházban és Marseille-ben, Bartolót Limában, Ovideo közönsége pedig Carmenben láthatja.
Pablo Ruiz