Hírek 

 

Keveházi Gábor az Egyesült Államokban tárgyal

 

 

 

 

A Magyar Nemzeti Balett igazgatója 2010. március 28. és április 8. között az Egyesült Államokban tárgyal az amerikai táncélet meghatározó személyiségeivel a balettegyüttes nemzetközi kapcsolatainak fejlesztéséről és kölcsönösen kedvező szakmai együttműködések kialakításáról. Keveházi Gábor meglátogajta a Houston Ballet és Valentina Kozlova balettiskoláját, megbeszéléseket folytat a New York City Ballet és az American Ballet Theatre vezetőségével, valamint Larissa Savelyevvel, a Youth American Grand Prix balettverseny igazgatójával és Paul Szilard világhírű impresszárióval. Keveházi Gábor - akit Orsós László Jakab, a New York-i Magyar Kulturális Központ igazgatója is fogad - díszvendégként részt vesz a Magyar Nemzeti Balett szólistáinak közreműködésével megrendezésre kerülő Dance Salad Fesztiválon, és balettgyakorlatot is tart a világ minden tájáról érkező művészeknek.

2010-03-23


    

A Magyar Nemzeti Balett szólistái fellépnek a Dance Salad Fesztiválon

 

 


 

2010. március 29. és április 5. között a Magyar Nemzeti Balett szólistái - Popova Aleszja, Pazár Krisztina, Bajári Levente és Arhangelski Vladimir - Houstonban lépnek fel a rangos Dance Salad Fesztiválon.

Az egyedülálló fesztivál létrehozása Nancy Henderek nevéhez fűződik, aki 1995 óta rendezi a gálát Houston városában. Az eseményen 2004 óta külföldi művészek is felléphetnek, és a fesztivál mára a nemzetközi táncélet egyik legrangosabb eseményévé nőtte ki magát. A 15. alkalommal medrendezett Dance Salad Fesztiválon 50 ország 85 vezető együttesének 470 táncművésze szerepelt eddig. Az operaház balettművészein kívül fellépnek többek között a Flandriai Nemzeti Balett, a Norvég Nemzeti Balett és anz Angol Nemzeti Balett táncosai is.

 

A nézők 3 alkotást, Bajári Levente Way of Words című koreográfiáját, s a Karamazov tesvérek és azAnna Karenina egy-egy részletét láthatják majd a Magyar Nemzeti Balett művészeinek előadásában.

A gála egyik díszvendége Keveházi Gábor, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója lesz, aki április 2-án és 3-án gyakorlatot is tart a fellépő művészeknek. Ezúton mondunk köszönetet a Nemzeti Táncszínháznak, hiszen Nancy Henderek az ő mgehívásukra érkezett Magyarországra, látogatott el a Magyar Nemzeti Balett stúdióba és tekintette meg a Karamazov testvérek című előadást.

Fotó: Merlo P. Andrea

Popova Aleszja, Bajári Levente

Koreográfia: Boris Eifman

Zene: Szergej Rachmaninov – Mogyeszt Muszorgszkij – Richard Wagner – orosz cigányzene


2010-03-22

 


 

 

A Magyar Nemzeti Balett művésze lett

a Marie Claire Virágai ösztöndíjpályázat egyik nyertese

 

 

 

 

 

 

 

 

Pisla Artemisz, a Magyar Nemzeti Balett ifjú művésze lett a Marie Claire Virágai ösztöndíjpályázat egyik nyertese. A Marie Claire Virágai nevű, 14-24 éves fiatal nők körében kihirdetett tehetséggondozó pályázat döntnökei bejelentették az eredményt: a 192 beérkezett pályamű közül hetet – minden kategóriából egyet – találtak díjazásra érdemesnek. A szakemberekből álló zsűrinek nehéz dolga volt, hiszen a pályázók nagyon komolyan vették a kiírást, s izgalmasabbnál izgalmasabb pályaművek érkeztek.A döntéskor fontos szerepet játszott a pályázó szakmai tevékenysége és eddig elért eredményei. A nyertes pályázók pártfogója saját szakterületük egy-egy kiemelkedő képviselője volt, Pisla Artemiszt Volf Katalin Kossuth-díjas első magántáncosnő támogatta. A fiatal balett táncos 2007-ben végzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán Sebestény Katalin, Murányi Judit, Macher Szilárd, Solymosi Tamás és Csillag Pál növendékeként. Főbb szerepei: Pas de trois (Csajkovszkij-Ivanov: A hattyúk tava), Pas de quatre(Minkus-Petipa-Muchamedov: A bajadér), Rózsakeringő szóló (Csajkovszkij-Vajnonen: A diótörő).

 2010-02-25

 

 


 

 

Változatok egy gyermekdalra - ismét színpadon Seregi egyfelvonásosa

 

 

 

 

Fotó: Mezey Béla

 

2010 januárjában és februárjában a Magyar Nemzeti Balett ismét műsorra tűzi Seregi László egyfelvonásos táncjátékát, a Dohnányi Ernő zenéjére készített Változatok egy gyermekdalra című koreográfiát. A 35 perces mű arra szeretné emlékeztetni napjaink gondterhelt és zaklatott emberét, hogy mindig őrizze meg a gyermekkor derűjét és tisztaságát. A 80. születésnapját tavaly ünneplő alkotó így nyilatkozott darabjáról: „A darab alapgondolata, hogy lázas világunkban nem lenne szabad elfelejteni a gyermekkor édes hangjait, dalait, e romlatlan világot. Aki szívében képes megőrizni a mély lelki rétegekbe beágyazott emlékeit, az felvértezettebb, boldogabb, szabadabb ember.”

 

Előadások:  2010. január 29., 31., február 4., 7.

 

2010-01-28


A Magyar Nemzeti Balett társulata a Kanári-szigeteken vendégszerepel


2009. július 22-től 26-ig a kanári-szigeteki Las Palmas városában vendégszerepel a Magyar Nemzeti Balett együttese, s három alkalommal mutatja be Seregi László Szentivánéji álom című Shakespeare-adaptációját.

  
A spanyol közönség a város kőszínházában, a híres Teatro Pérez Galdósban láthatja majd a Mendelssohn válogatott zeneműveire készült magyar balettelőadást.
Az idén 80. születésnapját ünneplő Seregi László a mai napig aktívan részt vesz az együttes életében, így a turné próbáit is maga irányítja.
„Életem alkonyán készítettem el a Szentivánéji álom című darabomat – nyilatkozta Seregi -, s csodálatos emlékek fűznek ehhez az alkotáshoz. Amit leginkább kedvelek, s amit a koreográfia legsikerültebb részének is szoktak nevezni, az a két szerelmespár intrikákkal és varázslással bonyolított jelenete. Most is nagyon élvezem a munkát: maga az, hogy dolgozom, csökkenti a korommal járó fájdalmakat. 
Bízunk benne, hogy Seregi számtalan színpadi bravúrja, a fordulatos cselekmény és a shakespeare-i karakterek vidám játéka Las Palmas közönségét is elbűvöli.
2009-07-21 


Kaszás Ildikó balettmestert köszöntöttük operaházi tagságának 50. évfordulója alkalmából

 

 

Fotó: Mezey Béla2009. június 25-én, az évad utolsó balettelőadása, a Szentivánéji álom című Shakespeare-adaptáció előtt Kaszás Ildikó balettmestert köszöntötte Seregi László vezető koreográfus és Keveházi Gábor balettigazgató, a művésznő operaházi tagságának és alkotói munkásságának 50. évfordulója alkalmából.

Kaszás Ildikó 1958 óta tagja a Magyar Állami Operaháznak. Tehetségére és fantasztikus memóriájára Seregi László is hamar felfigyelt. A nagyszerű koreográfus Kaszás Ildikót választotta állandó asszisztensének, s közösen alkották meg az összes nagysikerű Seregi-művet.

Kaszás Ildikó nevelt, tanított, és igazi világsztárokat faragott balettművészeinkből. Munkásságát nemcsak Magyarországon fejtette ki, hanem a világ minden olyan pontján, ahol Seregi-baletteket mutattak be: Bécsben, Berlinben, Prágában, Düsseldorfban, Sydneyben, Szentpéterváron, Melbourne-ben és New Yorkban. 

A Magyar Állami Operaház és a Magyar Nemzeti Balett társulatának nevében szívből gratulálunk a művésznőnek.


 Kozmér Alexandra kapta idén a Magyar Balett- és Kortárstánc-művészetért Díjat


  

Fotó: Mezey Béla

Június 23-án Kozmér Alexandra, a Magyar Állami Operaház magántáncosnője vehette át a Magyar Balett- és Kortárstánc-művészetért Díjat, amely a Philip Morris Magyarország Kft. által 1993-ban alapított Philip Morris Magyar Balettdíj utóda.


A fődíjat és az ifjú tehetségeknek járó junior-díjat minden évben az a két magyar táncművész nyeri el, akik a művészeti tanács szerint kiemelkedő teljesítményükkel jelentős mértékben járultak hozzá a magyar táncművészet értékeihez, valamint méltóan képviselik hazánkat a világ táncszínpadain.

A művészeti tanács elnöke Szakály György balettművész, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorhelyettese. A tanács tagjai: Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett vezetője, Kovalik Balázs, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, Schell Judit színésznő és Szemere Katalin újságíró. 

"Meglepett, hogy a művészeti tanács idén engem jutalmazott ezzel a rangos elismeréssel - nyilatkozta a fiatal szólista -, amely igazi mérföldköve eddigi pályafutásomnak. Hágai Katalinnak, a Magyar Nemzeti Balett korábbi vezető szólistájának és Slava Muchamedov balettmesternek szeretnék külön köszönetet mondani, mert úgy érzem, hogy e nagyszerű szakemberek rendkívül sokat tettek a szakmai fejlődésemért. Természetesen hálával tartozom a művészeti tanács tagjainak is, és köszönöm, hogy nekem ítélték oda ezt a kitüntetést, amely további erőfeszítésekre ösztönöz."

Az eseményre a II. Győri Táncművészeti Biennálé záró gálájának keretein belül kerül sor, amelyen az Aalto Ballett Theater Essen, a Szlovák Nemzeti Balett, a Pécsi Balett, a Szegedi Kortárs Balett valamint a Győri Balett táncművészei lépnek fel. 


Volf Katalin, a Magyar Állami Operaház első magántáncosnője kapta a "NAGY" Alakításért Díjat

 

Volf Katalin, Soós Erika, Nagy Zoltán
(Fotó: Mezey Béla)

Volf Katalin, a Magyar Nemzeti Balett vezető szólistája vehette át az ifj. Nagy Zoltán emlékére alapított "NAGY" Alakításért Díjat.


A 2008 márciusában elhunyt balettművész családja és az "ifj. Nagy Zoltán Alapítvány a Táncművészetért" alapítvány által létrehozott díjat idén adták át először a Magyar Állami Operaház színpadán. 

"Óriási megtiszteltetés számomra, hogy én vehettem át elsőként ezt a kitüntetést - nyilatkozta a Kossuth-díjas balettművész -, mégis, úgy érzem, akkor lennék a legboldogabb, ha Zoli ma is köztünk lenne, és ő ölelt volna át engem az előadás után."

 


Szenvedélyes nyárköszöntőt rendez az Operaház és az Operettszínház

 

 

 

 

Mendelssohn-Seregi: Szentivánéji álom
(Fotó: Mezey Béla)

 


Június 21-e, a nyári napforduló szinte valamennyi kultúrában a Nap, és ennél fogva a fény diadalának ünnepe. Az év legrövidebb éjszakája a népi hiedelmek szerint varázslatos éjszaka, amikor szinte bármi megtörténhet, és a kívánságok teljesülhetnek. 

E mágikus estén különleges nyárköszöntő ünnepséget rendez a Magyar Állami Operaház és a Budapesti Operettszínház. 2009. június 21-én este mindkét teátrumban a Szentivánéji álom című előadás lesz látható. 

Seregi László mese-balettje és Kerényi Miklós Gábor látványos worldmusicalje után a közönség az Operettszínházban egy felejthetetlen ünnepség keretében találkozhat a két produkció szólistáival.

Puck szerepét az Operaházban Kerényi Miklós Dávid, az Operettszínházban Kerényi Miklós Máté alakítja majd. A testvérpár ezért egy rendkívüli produkcióval lepi meg a rendezvény nézőit és teszi emlékezetessé Szent Iván éjjelét.

 


Díjat alapítottak ifj. Nagy Zoltán balettművész emlékére

Prokofjev-Seregi: Rómeó és Júlia
Volf Katalin, ifj. Nagy Zoltán
Fotó: Mezey Béla

 

 

 

 

 

 

Ifj. Nagy Zoltán, Kossuth-díjas balettművész, a magyar táncművészet egyik meghatározó személyisége 2008 márciusában hunyt el. A Magyar Nemzeti Balett első magántáncosának családja és a Magyar Táncművészeti Főiskola által létrehozott „ifj. Nagy Zoltán Alapítvány a Táncművészetért” táncművészeti díjat alapít a művész emlékéreamelynek legfőbb célja ifj. Nagy Zoltán szellemiségének és művészetének megőrzése. 

„NAGY” Alakításért Díjat – 
Kiss László szobrászművész nonfiguratív kisplasztikáját és egy oklevelet
 – a Magyar Nemzeti Balett művészei kaphatják.

 

A díj odaítéléséről a művész özvegye és édesapja – Soós Erika és Nagy Zoltán balettművészek – és az ifj. Nagy Zoltán Alapítvány a Táncművészetért alapítvány kuratóriuma közösen döntenek.

 

 

A díjat első alkalommal 2009. június 12-én, a Rómeó és Júlia című balettelőadás végén adják át, a Magyar Állami Operaház színpadán.

 

 

2009-06-03

 

 


 

 

Örökös taggá választotta a közönség Pártay Lillát, a Magyar Állami Operaház táncművész-koreográfusát

 


Pártay Lilla
Fotó: Mezey Béla

 

 

Idén ismét új tagokkal bővült a Halhatatlanok Társulata. A közönség szavazatai alapján ezentúl Pártay Lilla, a Magyar Állami Operaház koreográfusa is viselheti az "örökös tag" címet.

 

 

A Magyar Televízió népszerű kulturális műsora, a Stúdió, valamint a Petőfi Rádió azzal a céllal indította el a szavazást 1996-ban, hogy a publikum is adhasson díjat szeretett művészeinek.

 

 

Örökös tagnak azokat az előadóművészeket választja meg a nagyközönség, akikről úgy vélik, hogy tehetségükkel és a nemes célok melletti kiállásukkal sokat tettek a kultúráért, a művészetért és a társadalomért.

 

A neves művészekből és közéleti személyiségekből álló kuratórium minden kategóriában (színésznőszínészoperaénekestáncművész) négy-négy művészt jelölt a Halhatatlanok Társulata örökös tagjának. 

Közülük választotta ki a közönség kategóriánként azt a két-két művészt, akiknek a lábnyomát rögzítik, a fémbe öntött lábnyomokat pedig a Pesti Broadway-n, vagyis a Nagymező utcában helyezik el. 
 

Boldog vagyok és hálás, hiszen a szakmai elismerések és díjak mindig is ösztönzően hatottak rám– nyilatkozta Pártay Lilla, aki nagy örömmel fogadta a közönség döntését -de úgy érzem, hogy egy művész számára az jelenti a legnagyobb dicsőséget és megtiszteltetést, ha a közönség ismeri el a munkásságat.”
 

2009-05-29

 

 

 


 

 

Az Operaház balettművészei Athénban vendégszerepelnek


Oláh Zoltán
Fotó: Mezey Béla


Kozmér Alexandra, Oláh Zoltán és Solti Csaba, a Magyar Nemzeti Balett szólistái, valamint Végh Krisztina balettmester Görögországba utaznak, s fellépnek a Budapesti Operettszínház korábbi balettművésze, Gregus Zoltán által alapított magán balettiskola évadzáró előadásán.

 

Táncosaink Adam-Lavrovszkij: Giselle című darabjának egy részletét adják elő május 9-én az athéni Akropolisz Színházban.


2009-05-07

 


Boros Ildikó és Kerényi Miklós Dávid kapta idén az EuroPAS Magyar Táncdíjat

 

 


Magyarországon működő magyar táncos” kategóriában, „klasszikus- és modern balett” ágazatban Boros Ildikó és Kerényi Miklós Dávid, a Magyar Állami Operaház ifjú balettművészei nyerték el idén a Táncművészet című folyóirat szakmai díját: az EuroPAS Magyar Táncdíjat.


Az EuroPAS Magyar Táncdíjat Kaán Zsuzsa, a Táncművészet főszerkesztője alapította 1993-ban. Elnökletével azóta minden évben, a Tánc Világnapja kapcsán több kategóriában ítéli oda az elismerést a rangos kuratórium az adott évben legkiemelkedőbbnek ítélt szólistáknak és társulatoknak.

 

A kuratórium tagjai: Cserta József (balett), Mihályi Gábor (néptánc), Szántó Péter (színpadi tánc, showtánc, társastánc), Solymosi Tamás (külföldön működő művészek, műhelyek), Dr. Bárándy György (szaktanácsadó), Szinetár Miklós (tiszteletbeli elnök).


A díj egy táncosnőt ábrázoló bronzszobor - Pauer Gyula Munkácsy- és Kossuth-díjas szobrászművész alkotása -, továbbá a szaklap médiaajándéka: egy interjú a Táncművészetben.


A XVI. díjátadó ceremóniára 2009. május 1-én kerül sor a Budapesti Operettszínházban. A díjátadást nagyszabású táncgála: a VII. EuroPAS-Gála követi, amelyen minden idei és számos korábbi kitüntetett is fellép.


2009-04-14

 Pazár Krisztina és Szegő András nyerte el idén a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjat

 


Balettművész kategóriában Pazár Krisztina és Szegő András, a Magyar Nemzeti Balett címzetes magántáncosai kapták idén a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjat.
 

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium megbízásából a Nemzeti Táncszínház által meghirdetett ösztöndíj célja, hogy minden évben támogatást nyújtson azoknak a fiatal előadóművészeknek, koreográfusoknak, elméleti szakíróknak és pedagógusoknak, akik kimagasló eredményeket értek el saját szakterületükön.

Az ifjú táncosok az ösztöndíj elnyerése kapcsán elmondták: 
 

„Öröm és megtiszteltetés számomra, hogy a szakmai zsűri méltónak talált a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjra. Úgy érzem, hogy az ösztöndíj elnyerése a balettművészi pályafutásom egyik mérföldköve. A jövőben is azon igyekszem majd, hogy mindig kiemelkedő teljesítményt nyújtsak a Magyar Állami Operaház színpadán.” 
 

Szegő András                                                   


„Nagy megtiszteltetés, hogy megkaphattam a Fülöp Viktor táncművészeti ösztöndíjat. Úgy érzem, ez a kitüntetés szakmai és művészi fejlődésem szempontjából új lehetőségeket teremt számomra. Ezenkívül az ösztöndíj segítségével betekintést nyerhetek és bekapcsolódhatok a nemzetközi táncéletbe is. Bízom benne, hogy meg tudok felelni a díj célkitűzéseinek, és az annak segítségével megszerzett tapasztalatok révén tovább öregbíthetem a Magyar Nemzeti Balett hírnevét.”


Pazár Krisztina


2009-04-08

 A Magyar Nemzeti Balett színei – balettgála Siófokon
 

 

 

2009. április 4-én a Magyar Állami Operaház balettegyüttese ismét megrendezi A Magyar Nemzeti Balett színei - klasszikustól a modernig című kétrészes balettestjét a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.


A műsorban XIX. és XX. századi orosz balettrészletek, valamint magyar és amerikai, modern és neoklasszikus stílusú koncertszámok váltják egymást; s mindezt ifjú magyar koreográfusok, például Bajári Levente, Lukács András és Andrea P. Merlo kompozíciói egészítik ki.

Az együttes hazánk vezető koreográfusa, Seregi László művészete és munkássága előtt is tiszteleg. Az ő művei közül a Szentivánéji álom, valamint a Spartacus című, egész estét betöltő balettelőadásokból láthatók részletek.

Magyar Nemzeti Balett színei - klasszikustól a modernig című balettgála az operaház társulatának évek óta sikeresen megrendezett budapesti előadássorozata. Bízunk benne, hogy a különböző stílusú táncszámokból összeállított est Siófokon is tetszést arat.

2009-03-31
 

Hófehérke és a hét törpe – családi balett az Operaház színpadán


2009 januárjában a Magyar Nemzeti Balett ismét műsorra tűzi ifj. Harangozó Gyula Hófehérke és a hét törpe című koreográfiáját, amely ezúttal az Operaházban lesz látható.

Ifj. Harangozó Gyula 2004-ben koreografált családi balettje hűen követi a Grimm-mese cselekményét; a kétrészes darab során életre kel a klasszikus történet valamennyi kulcsszereplője. 

A sok humorral átszőtt koreográfiának, Kentaur lenyűgöző színpadi látványának, Kocsák Tibor remek zenéjének és Velich Rita mesés jelmezeinek köszönhetően a fiatal korosztály – szórakozva és gyönyörködve – ismerheti meg a balett műfaját, de az előadás nagyszerű kikapcsolódást ígér a család minden generációja számára.


2009-01-05

 


 

Tsygankova Anna kapta az Oláh Gusztáv-emlékplakettet
 

 

 

 

Tsygankova Anna, a Magyar Állami Operaház első magántáncosnője kapta idén az Oláh Gusztáv-emlékplakettet. Az elismerést Vass Lajos főigazgató és Keveházi Gábor balettigazgató adta át az Ybl-palotában tartott házi ünnepségen.
 

 

 

 

Tsygankova Anna a Novoszibirszki Balett Akadémián végezte balett tanulmányait, majd a Monte Carlo-i Princess Grace Balett Akadémián képezte magát tovább.  A Prix de Lausanne (ezüstérem) és a permi Nemzetközi Balettverseny (bronzérem, Nina Ananiashvili-díj) díjazottja, 1997 és 2004 között a moszkvai Bolsoj Balett szólistája. 2004 óta a Magyar Állami Operaház magántáncosa, majd 2006-tól első magántáncosa. 2005-től a bécsi Staatsoper vendégszólistája, 2007-től az amszterdami HET Nationale Ballet első szólistája is. 

Tsygankova Anna a klasszikus repertoár szinte valamennyi női főszerepét eltáncolta. A Magyar Nemzeti Balett turnéin kívül vendégszerepelt az UNESCO Gálán (Németország), a rigai Nemzetközi Sztárgálán és a Spoleto-i Fesztiválon. AzEuróPAS Magyar Táncdíj és az Alexandra Radius Prize (Hollandia) kitüntetettje. Az Oláh Gusztáv-emlékdíjat és plakettet 1977-ben De Chatel Rudolfné, született Oláh Melinda alapította fivére, Oláh Gusztáv kétszeres Kossuth-díjas, kiváló művész, az Operaház néhai főrendezője, vezető díszlet- és jelmeztervezője emlékére. 

A kitüntetést minden évben Oláh Gusztáv halálának évfordulója alkalmából adják át az Operaház azon művészének, aki tehetsége, szorgalma, művészi és emberi magatartása alapján arra a leginkább érdemes.
 

2008-12-22

 

 


 


Nemzetközi balettsztárok az Operában

A 2008-as év utolsó hónapjaiban, valamint 2009 januárjában a Magyar Nemzeti Balett együttese a nemzetközi balettművészet kiválóságait látja vendégül.Csajkovszkij-Vajnonen: A diótörő
(Fotó: Mezey Béla)
 

November 27-én Maya Dumchenko, a szentpétervári Mariinszkij Színház vezető szólistája táncolja a 2008. november 15-én bemutatásra került klasszikus balett, A bajadér címszerepét.

női főszerepét - két-két alkalommal - az idei Várnai Nemzetközi Balettverseny két felfedezettje, a japán Fumi Kaneko (2008. december 16., 17.) és az amerikai Whitney Jensen (2008. december 27., 28.) táncolja. Whitney Jensen balettmestere, Valentina Kozlova szintén hazánkba látogat; december 16-tól január 14-ig gyakorlatokat tart a Magyar Nemzeti Balett együttesének.

Szintén januárban két világhírű amerikai balettmester érkezik Budapestre. Judy Fugate és Patricia Barker a jövő tavaszi balettpremier, a Balachine-balettek betanításában lesznek az együttes segítségére.Keveházi Gábor balettigazgató elmondta: „Büszke vagyok és boldog, hiszen az elkövetkező hónapokban a nemzetközi balettélet igazi vezéralakjait látjuk majd vendégül, akik örömmel fogadták el meghívásunkat. Úgy gondolom, hogy e nagyszerű balettmesterek és balettművészek tovább emelik a 125., jubileumi évadát ünneplő Magyar Állami Operaház fényét.”


2008-11-25

 

 


 

Bajári Levente sikere Donyeckben

Bajári Levente, a Magyar Nemzeti Balett első magántáncosa a hazai és külföldi balettgálákon egyaránt sikerrel szereplő „Point” című műve után - Way of Words címen - új darabot koreografált, amelyet először a Donyecki Balettsztárok Fesztiválján mutatott be.


Bajári Levente

Bajári Levente így nyilatkozott produkciójával kapcsolatban: „Új koreográfiám, a Way of Words stílusában és mozgásvilágában hű maradt a „Pointhoz”. Találtam egy fantasztikus zeneművet, Dario Marionelli „Atonement” című alkotását, amelyhez partnernőmmel Pazár Krisztinával együtt megpróbáltunk maximálisan hűek maradni. Korábbi munkáim lépésanyagából állítottam össze új darabomat, amelyet a lírai hangvétel jellemez. Úgy érzem, a Way of Words sikert aratott Donyeckben, hiszen a fesztivál szervezői különdíjjal jutalmazták művemet.”A hazai közönség először a Nemzeti Táncszínházban megrendezésre kerülő „X. Kortárs Koreográfusok Estjén” találkozhat a Bajári Levente új koreográfiájával.

2008-10-13

 

 
„Kortárs Csillagaink” a Tháliában 
    
         A Magyar Állami Operaház balettegyüttese 2007 tavaszán – KORTÁRS CSILLAGAINK - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE címmel – merész újdonsággal: vadonatúj kortárs koreográfiákat felvonultató balettesttel mutatkozott be a közönségnek. 

    2008 októberében a Magyar Nemzeti Balett ismét műsorra tűzi ezt az izgalmas, kétrészes előadást, amely ezúttal a Thália Színházban lesz látható.


Keveházi Gábor balettigazgató így nyilatkozott az estről: 
„Napjainkban a Magyar Nemzeti Balett számos fiatal tagja már koreográfusként is működik. Tehetségüknek, alkotói ambícióiknak teret kell biztosítanom, és ezt nagy örömmel teszem. Bízom abban, hogy legújabb kortárs balettestünkkel a legújabb irányzatok felé nyitunk utat.”


Koreográfusok: Bajári Levente, Fodor Zoltán, Jurányi Patrick, Lukács András, és Merlo P. Andrea

Közreműködnek a Magyar Nemzeti Balett szólistái és táncosai.

Előadások: 2008. október 14., 15., 17. Thália Színház                        

 
2008.10.02.


 

Bajári Levente koreográfiája meghívást kapott a világhírű

 Le Gala des Étoiles balettgálára

 

Bajári Levente „Point” című koreográfiája meghívást kapott a 2008. szeptember 4-én, Montrealban megrendezésre kerülő „Le Gala des Étoiles” balettgálára, amely a világ legkitűnőbb klasszikus és modern balettművészeinek „csúcstalálkozója”.

Gergely-Bajári: Point

Fotó: Mezey Béla

 

Az évente megrendezett Le Gala des Étoiles balettgálát Victor Melnikoff alapította 1986-ban, Montrealban, azzal a céllal, hogy bemutassa a világ legjobb táncosait a kanadai közönségnek. A fogadtatás olyan frenetikus volt, hogy további előadásokat rendeztek Kanada nagyobb városaiban.

Bajári Levente elmondta: „Óriási megtiszteltetés számomra, hogy koreográfusként én is bemutatkozhatok e több mint két évtizedes múltra visszatekintő, nemzetközi hírű tánceseményen, amelyen a nemzetközi táncélet színe-java lép fel. Bízom benne, hogy „Point” című alkotásom a tavalyi Táncpaletta Gála, az idei EuróPAS Gála, valamint a nemzetközi megmérettetések, a donyecki és imatrai táncfesztiválok után Montrealban is megállja a helyét.”

 

Bajári Levente modern pas de deux-jét a koreográfus és Pazár Krisztina címzetes magántáncosnő előadásában láthatja a közönség. Az est egyik díszvendége Keveházi Gábor, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója lesz.  

 


2008. 09. 02.

 

 Világsztárok az Operában – Nemzetközi balettgála 
 

2008. szeptember 27-én dalszínházunk ismét otthont ad a Világsztárok az Operában című, kétrészes nemzetközi balettgálának, amelyet idén közösen rendez a Magyar Állami Operaház és a Világsztárok Produkciós Iroda. 
 

A műsor – hagyományaihoz híven - a táncművészet ismert kettőseiből és látványos gálaszámaiból ad keresztmetszetet. Néhány régi klasszikus mellett olyan koreográfusok műveit láthatja majd a közönség, mint, Jiří Kylián, Kenneth MacMillan, Hans van Manen, Wayne Eagling vagy Bajári Levente.
 

A Gála bevételének egy részét a szervezők idén is jótékony célra ajánlják fel, a kedvezményezett ezúttal a „Vércsepp a Vérellátásért” Alapítvány lesz.
 

A Világsztárok az Operában balettgála történetében négy kontinens 25 országának 70 együtteséből 159 balett-, 60 néptánc művész és 110 növendék lépett fel az Operaházban.

A nemzetközi sztárgála nemcsak a magyar táncélet színfoltja – az elmúlt 15 év során a gazdaság, a művészet és a közélet neves szereplőinek vált nívós találkozási fórumává.

 

Jegyek a Magyar Állami Operaház jegypénztárában és szervezési osztályán kaphatók.
 

Az est műsora:

I. rész


1. J. Kylian – M. Ravel

„UN BALLO”

Group of SND Ballet – Szlovák Nemzeti Színház balett együttese, Bratislava 
 


 

 

2. M. Petipa – P. Csajkovszkij

CSIPKERÓZSIKA kettős / SLEEPING BEAUTY pdd.

Lomachenkova, Anastasia & Ploom, Anton

Mikhailovksy Ballet, St. Petersburg
 


 

 

3. M. Radačovský – W. A. Mozart

INSPIRÁCIÓ / INSPIRATION

Bissonnette, Anik – Nemzetközi Művész/ International Artist, Montréal

Radačovský, Mario – Nemzetközi Művész / International Artist, Bratislava
 

4. Bajári L. – Gergely A.

„POINT”

Pazár Krisztina & Oláh Zoltán  

Magyar Nemzeti Balett / Hungarian National Ballet, Budapest
 

5. R. Poclitaru – G. B. Pergolesi

WE ARE DANCING PERGOLESI / PERGOLESIRE TÁNCOLUNK

Terentieva, Cristina & Terentiev, Alexei

 Moldáv Nemzeti Opera / Moldavian National Opera, Kishinev
 

6. M. Petipa – P. Csajkovszkij

FEKETE HATTYÚ / SWAN LAKE (BLACK)

Cojocaru, Alina & Kobborg, Johan

 Királyi Balett / Royal Balett, London


II. rész


1. W. Eagling – R. Wagner

DUETT / DUET

Klimentova, Daria – Angol Nemzeti Balett / English National Ballet, London

Solymosi, Tamás – Nemzetközi Művész / International Artist, Budapest

2. V. Gsovsky - D.F.E. Auber

GRAND PAS CLASSIQUE pdd.

Lomachenkova, Anastasia & Ploom, Anton 

Mikhailovksy Ballet, St. Petersburg
 

3. P. Zuska - Rutén és Szlovák Népzene/Ruthenian and Slovak folk ballads

„LYRIC”

Horáková, Eva – Laterna magika - Prága

Zuska, Petr – Cseh Nemzeti Színház - Prága / Czech National Theater – Prague 
 

4. K. MacMillan – J. Massenet

„MANON”

Cojocaru, Alina & Kobborg, Johan

Királyi Balett / Royal Ballet, London


5. Hans van Manen – Arvo Pärt 

DÉJÁ VU   

Won, Jin Young & Van Der POEL ASCENS?O, Roger 

Holland Táncszínház, Hága / Niederlands Dans Theater, Den Haag
 

6. L. Minkus – M. Petipa

DON QUIJOTE pdd.

Terentieva, Cristina & Terentiev, Alexei

Moldáv Nemzeti Opera / Moldavian National Opera, Kishinev
 

A rendezők a műsorváltozás jogát fenntartják.


2008. 08. 28.


 

Bajári Levente koreográfiája az Imatrai Balett GálánGergely-Bajári: Point

Fotó: Mezey Béla

A finnországi Imatra városában 1996 óta minden év augusztusában megrendezésre kerülő Imatrai Balett Gálán a klasszikus balettirodalom legszebb részleteit, valamint modern koreográfusok alkotásait láthatja a közönség.

A nemzetközi hírű rendezvényt – alapítása óta - az Imatrai Kulturális Központ „Karélia Termében” rendezik, a városi önkormányzat és a Nordic Dance Management együttműködésében.

Idén – 2008. augusztus 23-án és 24-én - Bajári Levente “Point” című modern koreográfiája képviseli hazánkat, amelyet az alkotó és Pazár Krisztina címzetes magántáncosnő előadásában láthatnak a nézők. A gála egyik díszvendége Keveházi Gábor, a Magyar Nemzeti Balett igazgatója lesz.

2008. 08. 22. 

 A Magyar Nemzeti Balett művészei részt vesznek a 23. Várnai Nemzetközi Balettversenyen


2008. július 15-től a Magyar Nemzeti Balett együttesének 3 táncosa, Pazár Krisztina, Medvecz József és Szegő András képviseli hazánkat a 23. Várnai Nemzetközi Balettversenyen, a világ egyik legrangosabb tánceseményén.
 

Pazár Krisztina

Medvecz József

Szegő AndrásA Várnai Balettversenyt, a világ első professzionális nemzetközi szakmai versenyét, 1964-ben rendezték meg először a várnai Szabadtéri Színpadon. Az eseményről a világhírű francia balettmester, Serge Lifar így nyilatkozott: „A Várnai Balettverseny egyedülálló rendezvény a balett történetében, a nemzetek közti baráti együttműködés és a professzionalizmus ékes bizonyítéka.
Az elmúlt 44 évben 35 ország több mint 2000 táncosa kápráztatta el a közönséget és a zsűrit briliáns tánctechnikájával és művészi kisugárzásával. 

Együttesünk 3 művésze 6-6 klasszikus és modern variációval készül a megmérettetésre. Ménich Gábor balettmester a felkészítési folyamattal kapcsolatban így nyilatkozott: „Egy balettversenyre való felkészülés olyan, mintha a táncos egy új bemutatóra készülne. Mindkét esetben a maximumot kell nyújtani, de egy versenyen sokkal nagyobb hangsúlyt kap a precizitás, mivel a pontozók a legapróbb részletekre is figyelnek. Olykor egy kisebb hiba is döntő lehet. Úgy érzem, hogy Soós Erika mesternővel együtt minden megtettünk a 3 balettművész sikeres szereplése érdekében. Kíváncsian várjuk a verseny eredményét.”

A verseny nemzetközi zsűrijében minden évben a nemzetközi balettélet legkiemelkedőbb személyiségei foglalnak helyet. Magyarországról a szervezők idén Keveházi Gábor balettigazgatót, az 1975-ös Várnai Nemzetközi Balettverseny ezüstérmesét hívták meg, aki örömmel elvállalta a felkérést.

2008. 07. 03.

 Oláh Zoltán kapta idén a Magyar Balett- és Kortárstánc-művészetért Díjat

Június 25-én Oláh Zoltán, a Magyar Állami Operaház első magántáncosa vehette át a Magyar Balett- és Kortárstánc-művészetért Díjat, amely a Philip Morris Magyarország által 1993-ban alapított Magyar Balett-díj utóda.

A fődíjat és az ifjú tehetségeknek járó junior-díjat minden évben az a két magyar táncművész nyeri el, akik a művészeti tanács szerint kiemelkedő teljesítményükkel jelentős mértékben járultak hozzá a magyar táncművészet értékeihez, valamint méltóan képviselik hazánkat a világ táncszínpadain.

A szakmai zsűri elnöke Szakály György balettművész. A zsűri tagjai: Kiss János, a Győri Balett igazgatója, Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett vezetője, Kovalik Balázs, a Magyar Állami Operaház művészeti igazgatója, Schell Judit színésznő és Szemere Katalin újságíró. 
A Győrben megrendezett díjátadó gálán a Magyar Nemzeti Balett művészei: Bacskai Ildikó, Pap Adrienn, Csonka Roland és Bajári Levente is felléptek.

A gálát a szervezők a nemrég elhunyt balettművész, ifj. Nagy Zoltán emlékének ajánlották. 
2008. 06. 26.

 


 

A Magyar Nemzeti Balett társulata a nemzetközi kulturális cserekapcsolatok fejlesztéséért


Valerij Platonov, az Oroszországi Föderáció nagykövetségének tanácsosa és a magyarországi Orosz Kulturális Központ igazgatója Seregi Lászlóval, a neves magyar koreográfussal, Komor Gabriella nemzetközi kulturális menedzserrel, valamint Vjacseszlav Mukhamedov vendég balettmesterrel és koreográfussal találkozott a Magyar Állami Operaházban, Seregi csodálatos balettje, A makrancos Katanak szünetében.


Platonovot urat azért hívták meg, hogy megnézze Anna Tsygankova orosz prímabalerinát „Kata” szerepében, és egyúttal tájékoztassák a Magyar Nemzeti Balett orosz vonatkozású - a jövő évadban megvalósuló - balettpremiereiről. Platonov úr lelkesedésének adott hangot és támogatásáról biztosította az elképzeléseket. Kijelentette, hogy a bemutatók révén talán újj&aa