Kárpát-Haza OperaTúra – sajtótájékoztató Pozsonyban


2018. január 31-én a pozsonyi Magyar Intézetben tartott sajtótájékoztatót az Opera. Ókovács Szilveszter főigazgató és a Kárpát-Haza OperaTúra megvalósításán fáradozó partnerintézmények képviselői a projekt jelentőségéről beszéltek a szlovákiai és a magyar sajtó képviselőinek.

2018. február 8. és 13. között az Opera három felvidéki városba, Kassára, Érsekújvárra és Pozsonyba viszi el két nagyszabású produkcióját. Az első estén mindenhol Erkel nemzeti operája, a Hunyadi László csendül fel olyan művészek közreműködésével, mint Miklósa Erika, Rálik Szilvia és Kiss B. Atilla, valamint Medveczky Ádám vezényletével. A második estén Lehár népszerű operettjének, A víg özvegynek a balettváltozatát mutatja be a Magyar Nemzeti Balett. A népes szereplőgárda soraiban láthatjuk Kozmér Alexandrát, Felméry Lilit és Oláh Zoltánt, az előadások karmestere Kollár Imre lesz. 

Ókovács Szilveszter főigazgató hangsúlyozta: két olyan darabot választottak, amely a magyar mellett a más nemzetiségű helyi közönséget is megszólíthatja, és megadja a választás lehetőségét is, hiszen műfajilag és hangulatát tekintve is nagyon különböző előadásokról – egy tragédiáról és egy felhőtlen szórakozást ígérő balettről – van szó. Mint elmondta, a turné szervezésekor fontosnak tartották, hogy "teljes élményt" tudjanak nyújtani, ezért a produkciókat teljes létszámú, hiánytalan fellépői gárda adja elő. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy 12 kamionnal és 12 autóbusszal, mintegy négyszáz fős csapattal indulnak útra. Tekintettel a fellépések helyszínei adta lehetőségekre, illetve arra, hogy minél többen elférjenek, az előadásokat sportcsarnokokban tartják, de nagy zenekarral és énekkarral – tette hozzá.

Peter Antalík, a Szlovák Nemzeti Színház (SND) projektmenedzsere, megköszönve a szlovákiai vendégszereplést azt mondta: menedzserként nagyon is tisztában van azzal, hogy szervezés és anyagiak tekintetében mit jelent egy ilyen turné, ezért is nagyra értékelik a magyar kormány hozzájárulását ahhoz, hogy a szlovákiai nézők is láthassák ezeket a darabokat. Hozzátette: bízik abban, hogy ennek az együttműködésnek gyümölcsöző folytatása is lesz.

További információk a Kárpát-Haza OperaTúráról ITT olvashatók.