Bach-születésnap online (is)

Article cover picture

Bár az Opera grandiózus előadásai október közepéig elmaradnak, néhány, kisebb előadói apparátust mozgató program mégis megvalósulhat. Ezek közé tartozik a szeptember 19-én, a Bánffy teremben rendezett Bach-születésnap, melyet streamelve is követhetnek a régizene kedvelői.

A koncert a Bach Mindenkinek Fesztivál égisze alatt jön létre, mely programsorozat 2015-ben indult útjára, többezer fellépő önkéntes szerepvállalásaként. A tervek szerint 2020-ban a Kárpát-medence több mint száz településén találkozhatunk Bach lélekemelő zenéjével. Az Opera művészei négy éve csatlakoztak a kezdeményezéshez, és a Kávékantáta előadásával minden esztendőben hozzájárulnak ahhoz, hogy Johann Sebastian Bach senkihez sem hasonlítható művészetén – és az ingyenes koncerteken – keresztül a zene végtelen szépsége mindenkihez eljuthasson.

Az idei programban helyet kapott egy kortárs mű is. Thomas Stevens csaknem három évtizeden át volt a Los Angeles-i Filharmonikus Zenekar első trombitása. A nemzetközileg elismert zenész és zenepedagógus Variációk egy régi témára című, tubára és vonósokra írt műve azt kívánja megmutatni, milyen darabok születhettek volna, ha már a barokk korban is létezett volna tuba (melyet köztudottan csak 1830 körül találtak fel).

A műsorban elhangzik Bach egyik leghíresebb egyházi kantátája is, a Jauchzet Gott in allen Landen kezdetű, melynek érdekessége, hogy ez az egyetlen ilyen műve, amelyben szoprán szólót és trombitát is alkalmazott. A koncert elmaradhatatlan része a Kávékantáta mini vígoperája is, melyben a kávéivás élvezetéről és élvezőiről humorizál a barokk legnagyobb mestere.

E remekműveket természetesen az Opera jeles művészei tolmácsolják: Kolonits Klára, Váradi Zita, Megyesi Zoltán, Bátki-Fazekas Zoltán (ének), Winkler Balázs (trombita), Biró Zsófia (fuvola) és Balog Endre (cselló). A tubaszólót játssza: Kovács Zalán László, a Bach Mindenkinek Fesztivál igazgatója. Zongorán közreműködik azt est zenei vezetője, Bartal László.

A koncertet az Operaház Facebook-oldalán élőben is követhetik az érdeklődők 2020. szeptember 19-én, szombaton, 19:00 órai kezdettel.

More news