Dalok bábokkal – exkluzív daldélutánok az Eiffel Műhelyházban

Article cover picture

2020/21-es évadban az Eiffel Műhelyház megnyitásának köszönhetően új helyszínnel gazdagodik a magyar zenei élet, ami hiánypótló különlegességek, rég elfeledett hangversenyformák számára biztosít lehetőséget. Október 22-én a Bánffy Miklós teremben a régebben oly népszerű és különleges énekművészi értékeket és kihívásokat hordozó dalestek hagyománya éled újjá Kolonits Klára közreműködésével. 

A dalok – mivel az Opera nem koncertterem, hanem színház! – más művészeti ágakkal is összekapcsolódnak az eseménysorozat keretében: a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábrendező osztályának tagjai minden daldélután egy-egy kiválasztott darabjához színházi, bábos, képzőművészeti előadást kreálnak, ezzel is egyedülállóvá téve a programsorozatot.

Október 22-én 16 órától az Opera kétszeres Kamaraénekese, a drámai koloratúrszoprán Kolonits Klára Szergej Rahmanyinov többek között Puskin, Blok, Hugo és Musset verseire komponált dalaiból válogat Zsoldos Bálint zongorakíséretével. A műsor kiegészül Gardenö Klaudia bábrendező szakos hallgató Vocalise című, szöveg nélküli dalra készített performanszával. „Egy olyan metaforikus színházi nyelv tudja igazán kifejezni Rahmanyinov időtlen lelkületét, helykeresését, amely képes az átalakulásra. A bábművészet akár az átalakulás művészetének is nevezhető, mert ami az egyik pillanatban megjelenik, a másik pillanatban könnyen eltűnhet, átalakulhat. A bábszínház az átváltozás, sőt inkább a változás művészete” – vallja Gardenö Klaudia.

A sorozat folytatásában novemberben Bátori Évát, decemberben Németh Juditot hallhatják az érdeklődők. Az eredetileg október 25-ére meghirdetett Mukk József-daldélutánt egy későbbi időpontban tervezzük megtartani.

More news