OperaKaland 2014

Article cover picture

Az OperaKaland elnevezésű program az utóbbi évek legnagyobb szabású közművelődési-köznevelési kezdeményezése a Magyar Állami Operaház szervezésében.

Az Erkel Színház újbóli üzembe helyezésével az Operaház elkötelezte magát az opera és a balett műfajának minél szélesebb körben való népszerűsítése mellett, a szó szoros és átvitt értelmében is szélesre tárta kapuit. Az Erkel Színház, mint közösségi színház működését több nagy közművelődési projekt mentén valósítja meg a jövőben, ezek egyike az OperaKaland.


Az OperaKaland program lényege a következőképpen foglalható össze: minden tanévben/színházi évadban - két szakaszban - egy-egy előadás-szériát kínálunk a meghívott köznevelési intézmények számára, egyet az őszi, egyet a tavaszi időszakban. A meghívottak köre kiterjed Magyarország összes középiskolájára: gimnáziumokra, szakközépiskolákra és szakképző iskolákra egyaránt, a fenntartó típusától (állami/egyházi etc.) függetlenül. Az előadás-szám úgy kerül kialakításra, hogy – figyelembe véve az Erkel Színház jelentős befogadóképességét – évadonként akár mintegy 70-75 ezer diákot tudunk fogadni kísérőikkel.

A zenei élményen túl további kalandozásra hívjuk a diákokat! Az OperaKaland résztvevői előtt MEGNYÍLNAK A KÖZGYŰJTEMÉNYEK KAPUI is!

Aktuális felhívásunkat, a fogadó közgyűjtemények listáját és a pedagógiai felkészítő segédleteket a letölthető anyagok között olvashatják. Legközelebbi felhívásunkat 2015. februárjában tesszük közzé.


Az operaelőadás és a kulturális tematikájú foglalkozások a Köznevelésért Felelős Államtitkárság szakmai támogatásával valósulnak meg. Amennyiben az iskola helyi tanterve nem zárja ki az elsajátítandó tartalmak iskolán kívüli helyszíneken történő átadásának lehetőségét, akkor a felhívásban jelzett programok az adott iskola helyi pedagógiai programja szerint TANÓRÁNAK MINŐSÜLHETNEK.


Az egyes előadásszériák után értékes jutalmakkal honorált videoklip pályázatot hirdetünk meg, amelynek aktuális felhívása lent, a linkek között olvasható.

Az OperaKaland program vezérelvei a következők:

 

  • A program nyitva áll minden magyar középiskolás diák számára - anyagi helyzetétől és lakhelyétől függetlenül;
  • Az OperaKaland résztvevői minden egyes alkalommal minőségi, elsőrangú, teljes opera-/balett-élményben részesülnek;
  • Az előadások komplex pedagógiai programmal egészülnek ki: ezek egy része az előadásba építve jelenik meg (szereplők bemutatása, magyarázatok beszúrása a digitális kivetítőn etc.), más részük a felkészítési időszakban kerül megküldésre az iskolák részére;

 

Nem túlzás azt mondani, hogy a program megvalósítására nemzeti összefogás keretében kerül sor. Már a kezdetekkor a kezdeményezés mellé állt az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága, az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkársága, a Belügyminisztérium, a Nemzeti Fejlesztési MinisztériumMÁV-START Zrt., a GYSEV Zrt. és a BKK Zrt.


        

Pedagógiai anyag

 

Óravázlat

Hangzóanyagok

Videó részletek

 

Pályázat

A videópályázat anyagaihoz kattintson ide! 


A videópályázatra beérkezett anyagok elérhetőek ide kattintva


Kapcsolat:

Dr. Kiszely Noémi (+36 30 68 100 68)
Nyáguly Emőke (+36 30 8216309)

Erkel Programiroda
Erkel Színház

1081 Budapest János Pál pápa tér 30.

operakaland@opera.hu

 

Downloads

Operakalandkiadvany2014.pdf