Az Opera művészei a Zsidó Művészeti Napok nyitóelőadásán

Article cover picture

2018. május 28-án a Defiant Requiem – Verdi Terezínben című előadással veszi kezdetét a Zsidó Művészeti Napok. A Vígszínházban rendezett produkcióban az Opera művészei, Zenekara és Énekkara is közreműködik.

A Defiant Requiem: Verdi Terezínben egy különleges koncertdráma, amely a theresienstadti koncentrációs tábor rabjainak állít emléket. A tábor lakói – miközben minden emberi méltóságuktól megfosztották őket – úgy döntöttek, hogy előadják Giuseppe Verdi nagyszabású Requiemjét. A 150 fős kórus– egy csempészett kotta segítségével, egy szál zongora kíséretében – 16-szor adta elő Verdi ünnepelt zeneművét 1943 és 1944 között. A kórus tagjai egyre fogytak, ahogy időről időre Auschwitzba deportálták őket, de nem adták fel. Rafael Schaechter a hihetetlen erőt sugárzó zene és latin szöveg miatt választotta ezt a művet az olasz zeneszerző életművéből, és azzal biztatta a rabtársait, hogy amit nem mondhatnak el szóban, azt elmondják  zenében.

A Defiant Requiemet bemutató est nem csupán a kórusmű előadása. Sokkal több annál. Murry Sidlin koncertdrámája méltó tisztelettel adózik a koncentrációs táborokba hurcolt és ott meggyilkolt embereknek. A koncertdráma során, Murry Sidlin vezényletével és előadásában  Giuseppe Verdi varázslatos zenéjével párhuzamosan hallhatjuk az eredeti kórustagok, a néhány túlélő beszámolóját és láthatunk részleteket abból az 1944-es náci propagandafilmből, amellyel az egész világot meg akarták téveszteni a koncentrációs táborban uralkodó körülményeket illetően. A Defiant Requiem Alapitvány Murry Sidlin irányitása alatt járja a világ nagy városait, emlékezik és emlékeztet.

Író, rendező, karmester: Murry Sidlin
Közreműködik: Béres Ilona (női mesélő), Bálint András (férfi mesélő), Ádám Zsuzsanna (szoprán), Fodor Bernadett (mezzoszoprán), Boncsér Gergely (tenor), Kovács István (basszus), valamint a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (mb. karigazgató: Csiki Gábor)

A Zsidó Művészeti Napok és a Magyar Állami Operaház közös produkciója.


More news

Sept. 16, 2020, 2:53 p.m.

Móric-napi Benyovszky opera az Eiffel Műhelyházban

A Francia Múzsa Szezonjának első frankofón zenei csemegéje a francia Mozartként is jellemzett preromantikus komponista, François-Adrien Boieldieu (1775–1834) Benyovszky Móric, …

Sept. 18, 2020, 11:28 a.m.

Bach-születésnap online (is)

Bár az Opera grandiózus előadásai október közepéig elmaradnak, néhány, kisebb előadói apparátust mozgató program mégis megvalósulhat. Ezek közé tartozik a …