Érdekességek az Operaház korszerűsítéséről

Article cover picture

Mivel több mint harminc éve annak, hogy utoljára renoválták az Andrássy úti Ybl-palotát, időszerűvé vált az épület rekonstrukciója. A művelet során számos helyiség funkciója változik meg, és egy sor, a művészi munkát hátráltató probléma is megoldódik.

A rekonstrukció előtti állapotok

A munkálatok öt főbb területet érintenek: a színpadgépezetet, a nézőtéri akusztikát, a strangokat, a helyiségek funkcióváltását és a történelmi díszítések helyreállítását.

A beruházás legfontosabb eleme a színpadgépezetet cseréje. Az 1984-ben beépített rendszer már nem tesz eleget a kor elvárásainak: a gyorsabb mozgathatóságnak, az alacsony zajszintnek, a variabilitásnak és a pontos illeszthetőségnek. A csigalépcsőkre és a liftekre támaszkodó acélkeret szerkezethez ugyan nem nyúlnak, de erre új felsőgépezet illesztenek majd. A színpad kiosztását tekintve ugyancsak megmarad a jelenlegi 6 utcás, 10 oldalpódiumos elrendezés, de az utcák emelési magassága nőni fog. A zsinórpadlás gépeit ma még ugyancsak az NDK-s technika alkotja, emellett a lámpapark is elavult.

A zenekari árok átalakítása és mozgathatóvá tétele a nézőtéri akusztika javítását szolgálja majd. Az 1912-es felújítás során a színpad alá betolt árkot kibővítik, az eléje betonból épített mellvédet lebontják, hogy az elérje eredeti méretét, és ismét zengőkamraként működjön. Csökkentik a drapériák számát, hogy azok kevésbé nyeljék el a hangot, és hangvetőket is építenek a színpad mögötti részen. Akusztikai kérdésekben Federico Cruz-Barney véleményére is számítanak, aki a brüsszeli Palais des Beaux-Arts koncertterem és a Párizsi Filharmónia hangzásának kialakításában is részt vett. A földszinti széksorokat középre rendezik, helyreáll az eredeti székmennyiség, és a szellőzés levegőmennyiségét is növelik majd. Mivel 1980-tól aranyfesték helyett réz alapú anyaggal dolgoztak, elengedhetetlen a nézőtér, a nagybüfé, a Királyi Lépcső és Galéria, valamint a főlépcsőház metállapokkal történő díszítése, a seccók száraztisztítása, a fafaragványok pótlása és javítása. Az épület parkettái és rézkorlátjai nagyon rossz állapotúak, javításuk szintén feltétlenül szükséges. A pincék vízszigetelését is javítják, akadálymentesítik a lifteket és az egyik, eddig műhelyként használt földszinti helyiségben a nagyközönség előtt is nyitva álló emléktár nyílik majd.

A korszerűsítés előtti állapotot jól jelzi, hogy tűzjelző berendezés nincs az épületben, így azt mindenképp pótolni kell. A tűzveszély valós, hiszen sok helyen jelenleg gázcsövekben futnak olyan elektromos kábelek, amelyek terhelését kisebb amperszámra szabták. Az ablakok hőszigetelése, a homlokzat tisztítása, az esővíz elvezető alagutak szigetelése, a díszkivilágítás bővítése, a szoborpark cseréje, a teljes épületet behálózó informatikai rendszer kiépítése, mobiltelefon jelerősítő-, a nézőtájékoztató- valamint wifihálózat fejlesztése, a broadcast-rendszer megújítása és a biztonságtechnikai rendszer modernizálása is a tervek között szerepel. Az építészeti-műszaki program kialakításában a ZDA – Zoboki Építésziroda volt az intézmény partnere.

Honnan hova?

A korszerűsítés során számos helyiség funkciója megváltozik majd az Operaházon belül. Lássunk egy áttekintést, pincétől a padlásig!

A legalsó szinten található alsógépészet, elektromos helyiség gigantikus berendezései muzeális darabok, amelyek feladatait ma már akár egy mobiltelefon is el tudja látni, így rengeteg négyzetméter nyerhető a gépek modernizálásával. A szintén felszabaduló pinceraktárakban épülnek majd ki a főgépészi, főelektrikusi szobák. Az Eiffel Műhelyházba költöző, alagsori asztalos üzem patinás, földszinti tere méltó helyet kínál az Opera Emléktárának. A főgépész szoba helyén ismét létrehozható a jelenleg hiányzó nemzetközi iroda, a korszerűsítés során pedig végre megtörténhet a színpadszint nemzetközi sztárvendégek által is gyakorta használt, nívótlan szólistaöltözőinek renoválása. Emellett megoldódik az alsószínpad rendbetétele, kellékektől való megtisztítása, felszabadítása is. A dramaturgia jelenlegi irodájában létrehozható volna egy OperaMozi vagy dress code-szalon. A festékkeverő, a raktárak, műszaki igazgatói iroda és titkárság helyén pedig újabb próbaszobák alakíthatók ki. 

A korábban említett asztalos műhelyen kívül a festőművészek, a szobrászok, a lakatosok, továbbá a férfi és női varroda, a kalapos, a parókás, a cipész, az ötvös és a díszletkárpitos műhelyek is átköltöznek az Eiffel Műhelyházba. A festőterem, amely a negyedik-ötödik emeleten található, világszínvonalú, 450 m2-es gyakorlóteremként szolgálhatná Magyarország egyetlen klasszikus balett-társulatát, galériáján pedig tágas házi színpad létesülne, ahol tíz-tizenöt fős, díszletjelzéses énekes próbákat lehet tartani. A „mintázó” részben masszőr, gyógytornász, és balettmesteri szoba alakítható. A negyedik emeleten megépülő balett öltözők lehetővé teszik a harmadik emeletiek komfortosabb kialakítását. A jelmeztár általános építészeti felújításán túl a műemléki értéket képviselő tároló szekrények helyreállítása is a tervek között szerepel. A jelmezek jelentős részét átszállítják majd az Eiffel Műhelyházba, így kb. 670 m2 terület szabadul fel az Operaház negyedik és ötödik emeletén. E terek jól megközelíthetővé válnak a Hajós és Dalszínház utcai oldal karzati lépcsőházába javasolt felvonó telepítésével, és a folytatásában előirányzott kismérvű átalakítási munkákkal hasznosíthatóvá tehetők úgy a külső látogatók, mint a színházi dolgozók részére. A hossztengelyében pillérekkel osztott felső, impozáns és nagyméretű tér lehetőséget ad egy Padlásszínház kialakítására. 

Prekorszerűsítés

Nem lehetne véghez vinni a teljes felújítást, ha előtte nem történtek volna jelentős előrelépések e tekintetben. Az Opera a felújítás előtti évekbenn több ütemben frissítette fel különböző tereit.

A dalszínházi felújítási munkálatok első, a látogatók által is megtapasztalható eredménye a 2014 szeptemberében megnyílt Hajós utca 13-15. szám alatti Opera Értékesítési Centrum volt, ahol a szervezési osztály munkatársai európai színvonalú környezetben dolgozhatnak, és teljesíthetik az opera- és balettrajongók jegyekkel, bérletekkel kapcsolatos kéréseit. A következő nagy előrelépés a közönségtől egy évtizedre mobil parapettel „ideiglenesen” elzárt területek helyén kialakított Opera Shop és Opera Café megnyitása volt. Ezzel a gesztussal a publikum visszakapta kedvelt találkozóhelyeit, ráadásul a szolgáltatások köre is bővült.

A büfék, VIP helyiségek és a gasztronómiai kínálat kialakítására 2015. május 5-én írt ki pályázatot az intézmény, amelyet a Belvárosi Gasztronómiai Kft. nyert meg, így az Opera szerződést kötött a Zsidai Gasztronómiai Csoporttal. Ők üzemeltetik a Hajós utcáról nyíló, az operaházi jegycsarnokban helyet kapó Opera Café nevű kávéházat, ahol 2015 szeptemberétől a legfinomabb sütemények és italok várják a látogatókat, tavasztól őszig pedig a Szfinx-terasz körül is üldögélhetünk, nyáron finom fagylaltot kanalazva. A kávéház Somlai Tibor tervei alapján újult meg, csakúgy mint az első emeleti nagy büfé, ami a Feszty Bár nevet kapta, továbbá a művészbüfé és a harmadik emeleti büfé is, amit már Ybl Miklós korában is Cukrászdának hívtak.

A világ jelentős operaházai tágas, jól felszerelt ajándékboltokkal várják azokat a látogatókat, akik egy-egy előadás élményén kívül egy kis szuvenírt is szeretnének magukkal vinni. A világszínvonalú merchandising shop régi adóssága volt a budapesti Operának. 2015 szeptemberétől azonban folyamatosan bővülő árukészletből és márkázott termékpalettából vásárolhatunk a Dalszínház utcai bejáraton keresztül, vagy a főbejáraton az Aulán át elérhető Opera Shopban. Ugyanettől az időponttól vált látogathatóvá az Arcképcsarnok is, amelynek falain az elmúlt száz év örökös tagjainak portréfestményei láthatók. 

A közönségforgalmi területek burkolatainak felújításán folyamatosan dolgozik egy díszítőfestő-csapat, természetesen szakrestaurátor irányítása, felügyelete mellett. Ybl Miklós az épületen belül számos helyre tervezett méhviasz réteggel ellátott natúr tölgyfa burkolatot, amelynek szépségét türelmes, aprólékos, áldozatos munkával mindenhol visszaállították. A fa kétévente felületkezelést is kap, megszépültek továbbá az ajtók, a ruhatár és a páholysor is. A munkák során visszakapták eredeti színüket a fő lépcsőházban korábban fehérre mázolt márvány ajtókeretek, az egykor sötétbarna színt kapó, valójában zöld, festett márvány díszítésű földszinti ruhatári oszlopok. 

1980-84 között Lotz Károly secco technikájával készült mennyezeti képeit, az Előcsarnok és a Főlépcsőház díszfestését ugyan restaurálták, de kisebb javításokra, tisztításra mindig szükség lehet. A szobrokat és festményeket is óvják, de gondot fordítanak a szövetekre és kárpitokra is. Az elmúlt időszakban az Operaház számos, a közönségforgalomtól elzárt területe is megújult. A zenekari öltözők 2015-ös renoválása során például minden zenész öltözőszekrényt kapott, bővült a meglévő öltözők száma is, és kialakítottak egy bőgő tároló helyiséget. A férfi és női mosdókat is felújították. A földszinten a régi porta helyén létrehozták a gondnoksági irodát, akadálymentes mosdót is építettek, továbbá kialakítottak zenekarvezetői irodát és főigazgatói konyhát is, a Székely Bertalan teremben pedig megújult a parketta. Az Üzemház 8. emeleti énekkari karterme és a kottatár teljes felújításon esett át 2014-ben, az 5. emeleti zenekari próbaterem és kottatár teljes korszerűsítésére 2015-ben került sor. Ugyanebben az évben zajlott a 7. emeleti gyerekkari próbatermek teljes felújítása és két iroda kialakítása is.

Az Opera munkatársai az elmúlt hat évben a nézők igényeit olyan új eszközök segítségével is igyekeztek szolgálni, mint az Aulában elhelyezett infopultok, a mögöttük lévő monitorok, az Előcsarnokban látható digi roll-upok, az Operaház főhomlokzatára erősített óriás molinó, vagy az oszlopokra szerelhető, az évadkampány kreatívjait ábrázoló dekorációs elemek. Az előadások érthetőségét, ezáltal élvezeti értékét emeli a megújult, kétnyelvű szövegező tábla, a harmadik emeleten elhelyezett két kamera és képernyő pedig elősegíti, hogy a holt helyekről is jól láthatóak legyenek a színpadi történések. Az újítások közé tartozik az Opera Klub helyiségének kialakítása, és az Üzemház falára felkerülő, az Opera Értékesítési Centrumához vezető utat kijelölő, jókora méretű irányító tábla is. Legalább ennyire jól észrevehetőek azok az Andrássy utat elfoglaló rendezvények is (Évadnyitányok, Autómentes Napok), amelyekre azelőtt nem volt példa. Az Operaház 2015-ben megújított főhomlokzati díszkivilágítása nemcsak ezeknek az eseményeknek fényét, hanem a hétköznapok hangulatát is emeli.

Az Operaház épületében 2017 októberében elkezdődtek a tervezéshez szükséges feltárások, fúrások, a nagyobb beavatkozásokhoz szükséges engedélyeztetéseket is elindították, a nézőtéri széksorokat is kivették a helyükről. A különböző munkálatok során érdekességek is napvilágot láttak: a félemeleten található ruhatár mennyezetének restaurálásakor az Opera szakemberei felfedezték, hogy a freskók egy részét az 1980–84 közötti felújítás során átfestették. Ugyanez igaz a második emeletre vezető lépcsősor melletti falrészre is, ahol szintén egyszínű festékkel fedték le a korábbi díszes motívumokat.