Reformáció500 az Operában

Article cover picture

A reformáció kezdetének 500. évfordulóját egy nagyszabású Meyerbeer-mű, A hugenották színrevitelével, valamint Verdi Requeimjével és Stiffelio című operájának koncertváltozatával ünnepeljük.

Giacomo Meyerbeer: A hugenották – bemutató: 2017. október 28. 18:00

A történet alapjául a francia vallásháborúk egyik legszörnyűbb eseménye, az 1572-es Szent Bertalan-éji mészárlás szolgált, amely során a Párizsba gyűlt francia reformátusokat (hugenottákat) a király beleegyezésével lemészárolták. Meyerbeer francia nagyoperája 80 éve nem szerepelt az Opera műsorán. A darab Szikora János rendezésében, Oliver von Dohnányi vezényletével hat alkalommal látható az Erkel Színház műsorán.

A produkció adatlapja (alkotók, szereposztás, előadási napok) és a jegyvásárlás elérhető ITT.

Giuseppe Verdi: Stiffelio – 2017. október 30. 19:00

Már a maga korában feltűnést keltett Verdi témaválasztása: a lelkész, akit megcsal a felesége, felajánlja a válást, de asszonya visszatér hozzá, a megbocsátás és a boldog vég küszöbén pedig a nő apja megöli a csábítót. Miért bonyolódik a katolikus itáliai zeneszerző egy Ausztriában játszódó válás történetébe? Egyáltalán, mi köze a protestantizmushoz? A kérdések nyomasztották Verdit és a darabot is, ezért utóbb Aroldo címen átdolgozta. A Stiffelio most koncertszerű változatban látható Hector Lopez Mendozával a címszerepben. Vezényel: Christian Badea.

A szereposztás és a jegyvásárlás elérhető ITT.

Giuseppe Verdi: Requiem a keresztény belviszályok áldozataiért – 2017. november 4. 19:30

A Magyar Állami Operaház működésének míves hagyománya, hogy a Mindszentek – Halottak napja ünnepkörben műsorra tűzi azt a gyászmisét, amelyet sokan egyenesen 'gyászoperaként' tartanak nyilván. Giuseppe Verdi nagyszabású Requiemjének második előadása a keresztény belviszályok áldozataiért szól. Közreműködik Sümegi Eszter, Szántó Andrea, Hector Lopez Mendoza és Alexander Roslavets. Vezényel: Pier Giorgio Morandi.

A jegyvásárlás elérhető ITT.