„Ezrek” szimfóniája a zene világnapján

Cikk borítókép

A zeneirodalom legnagyobb szabású szimfonikus műve, Mahler grandiózus alkotása hallható az Opera Eiffel Műhelyházában 2021. október 1-jén. A darab 1983-as magyarországi bemutatója óta ez mindössze a 10. alkalom, hogy a hazai közönség élőben élvezheti a kivételes alkotást.

A híres VIII. szimfónia egyrészt a Veni, Creator Spiritus kezdetű, a teremtő szellemet dicsőítő középkori keresztény himnuszra épül, második részében pedig az európai kultúra egyik ugyancsak meghatározó alkotása, Goethe Faustjának utolsó, katartikus képét ülteti át zenébe. Mahler elképzelése szerint a Veni, Creator Spiritus ima a szellem felemelkedéséért, mely a Faust-jelenetben válik valósággá. A szimfónia mindkét tételét az égi szerelem és az isteni kegy gondolata hatja át, valamint a törekvés a magasabb szférák felé.

Az Opera 2020 szeptemberében tűzte először műsorára a darabot, az intézmény vezetése akkor meghirdette, hogy Mahler alkotását évente, a zene világnapján ismét előadja. Magyarország aktuális V4-es elnökségére tekintettel az előadás szólistái között is szerepelnek a visegrádi országok képviselői, így Bodor Éva szlovákiai magyar szoprán, Katarzyna Kuncio lengyel mezzoszoprán és Aleš Briscein cseh tenor lép fel Sümegi Eszter, Létay Kiss Gabriella, Bakos Kornélia, Szemerédy Károly és Palerdi András mellett. A Magyar Állami Operaház Zenekara 114 taggal, valamint az Énekkar teljes, 150 fős létszámmal működik közre, míg a Gyermekkar 40 fővel vesz részt a monumentális mű megszólaltatásában, amelyet Stefan Soltész vezényel az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában.

Fotó: Rákossy Péter (2020)
Jegyvásárlás

További híreink

2021. szeptember 23. 13:25

Próbatánc a Magyar Nemzeti Baletthez 2022

A Magyar Állami Operaház 137 éves balettegyüttese, a Magyar Nemzeti Balett próbatáncot hirdet vízumkötelezettség függvényében azonnal, illetve 2022. július 15-től …