A Sába királynője című operafilm az M5 műsorán 2022. június 12-én

Cikk borítókép

2022. június 12-én (vasárnap) 21:10-től látható az OPERA első saját készítésű operafilmje, Goldmark Károly Sába királynője című szerzeménye.

Az antik mesék tanúsága szerint Sába királynője a Bölcsesség megszállottja volt, s azért utazott a kor legbölcsebbnek tartott uralkodójához, Salamonhoz, hogy próbára tegye tudását. A Bécsben élő, vallásos zsidó családba született, magyarságát híven őrző Goldmarkot egyik tanítványának szépsége ihlette a különös, bibliai tárgyú, túlfűtött szerelmi háromszögtörténet megírására a szeszélyes királynő, egy fiatal jeruzsálemi diplomata és a főpap lánya között.

Az operát a szerző halálának 100. évfordulóján, 2015-ben Káel Csaba vitte színre (díszlettervező: Szendrényi Éva, jelmeztervező: Németh Anikó, koreográfus: Venekei Marianna), a nagyszabású, látványos rendezés azóta New Yorktól Tel-Avivig nagy sikert aratott. Az előadást a közelmúltban a dalszínház saját apparátussal rögzítette: a film hangsávját jelentő lemezfelvétel az Eiffel Műhelyház Fricsay stúdiójában készült, a műtermi filmfelvételek a Bánffy teremben zajlottak az OPERA saját stábjának részvételével (rendező: Dobronay László).

Szereplők: Szemerédy Károly (Salamon), Palerdi András (Főpap), Sümegi Eszter (Szulamit), László Boldizsár (Asszád), Rezsnyák Róbert (Baal-Hanan), Gál Erika (Sába királynője), Töreky Katalin (Astaroth)

Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor), valamint a Magyar Nemzeti Balett (szólót táncol: Carulla Leon Jessica és Diachkov Dmitry).

Vezényel: Kocsár Balázs

Fotó: Rákossy Péter

További híreink