FAUST BÁL: Jótékonysági estély az Operában

Cikk borítókép

Angela Gheorghiu világhírű szoprán és a tudományos élet legjelesebb képviselőinek részvételével rendezi meg az évad legjelentősebb összművészeti estélyét, a Faust Bált a Magyar Állami Operaház február 14-én.

Faust Bál – a tudomány és a művészet találkozója


A tér


Az év legjelentősebb összművészeti estélyére az Operaház színháztermének totális átalakításával készülnek. A nézőtérről kiemelik a széksorokat, itt alakítják ki az 1000 m2 alapterületű táncteret, amelyet az arany fényben ragyogó páholysor ölel körül. A báltermet több mint háromezer szál virágból megalkotott ünnepi dekorációval díszítik, az eleganciát azonban – a művészet és a tudomány találkozója előtt tisztelegve – extravagáns elemekkel teszik egyedivé. A dizájn papír- és a virágmotívumok újszerű keverését mutatja, több mint kétezer, a tudomány világának geometriai formái által inspirálódott térbeli forma, valamint a Faust bál logója ihlette installáció elhelyezésével. 


A díszvendég és a védnökök


A világhírű szoprán, Angela Gheorghiu az Opera Faust Bálján lép első alkalommal a magyar közönség elé, jóllehet a műfaj értői és rajongói itthon is ismerik nevét és művészetét. Angela Gheorghiu a legfelkapottabb operaénekesnők egyike, a legnagyobb zenei színpadok állandó vendége New Yorktól Milánóig. A hihetetlenül drámai és elképesztően elegáns, tiszteletet parancsoló és titokzatos Gheorghiut nemcsak énekhangja, hanem különleges személyisége és szépsége tette világhírűvé.


Az estélyen a sztárvendég mellett Cser Kritsztián, a Magyar Állami Operaház baritonja egyszemélyben képviseli a tudományt és a művészetet: az operaélet vezető egyénisége eredeti foglalkozása szerint fizikus.A Faust Bál fővédnöke dr. Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosa. Védnökök: Sir Radda György biokémikus, az Oxfordi Egyetem professor emeritusa, a Merton College Oxford emeritus fellow-ja, a Brit Orvosi Kutatási Tanács egykori főigazgatója, a Szingapúri Orvosbiológiai Kutatási Tanács elnöke, a Szingapúri Bioimaging Consortium alapító igazgatója, a Brit Királyi Társaság, a Magyar Tudományos Akadémia és az Academia Europaea tagja, Dr. Gulyás Balázs orvos, neurobiológus, a stockholmi Karolinska Intézet, a londoni Imperial College és a szingapúri Nanyang Technological University professzora; a Magyar Tudományos Akadémia, az Academia Europaea és a Belga Királyi Orvostudományi Akadémia tagja, a World Science Forum alapítója, valamint prof. Kondorosi Éva biológus, az Amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia, a Magyar Tudományos Akadémia, az Academia Europaea és a Francia Mezőgazdasági Akadémia tagja, az Európai Kutatási Tanács Tudományos Tanácsának tagja, az ENSZ Főtitkár Tudományos Tanácsadó Testületének tagja, az MTA Szegedi Biológiai Központ Széchenyi-díjas kutató professzora és a CNRS Növénytudományi Intézet kutatási igazgatója.


A küldetés


A Faust Bál 2015-ben Goethe Faust című művének első, töredékes változata megjelenésének 225. évfordulója előtt tiszteleg, és a Magyar Állami Operaház Faust-évadához kötődik. Az estély küldetése a karitatív célon túl – épp úgy, ahogy kezdetben, az Ezüst Rózsa Bál alkalmával lefektették –, hogy értéket képviseljen és közvetítsen, hogy ápolja és gondozza az Opera 130 éves hagyományát, továbbá hogy nemzeti örökségünk részeként terjessze a kultúrát, népszerűsítse a művészeteket. E rendezvény alkalmat teremt ugyanakkor arra is, hogy egy nemes cél érdekében az összművészet házában találkozzanak az ország kiválóságai, közéleti és gazdasági szereplői, valamint hazánk nemzetközileg is elismert egyéniségei. Az est fő missziója ismételten a karitativitás: az estély vendégei hozzájárulhatnak a közös célhoz, mely ezúttal is az Országos Mentőszolgálat hozzásegítése egy mentőautó megvásárlásához. 


A tudomány művészete, a művészet tudománya


A Faust Bál vendégeit a tudományhoz kötődő, speciális és egyedülálló szórakozási lehetőségek várják. Az Operaház felső ruhatárában tudományos részleget alakítanak ki, ahol többek közt a Leopoly várja a mindenre nyitott közönséget. A digitális tárgyalkotó szoftver egyszerűségével és online működésével a laikus közönségnek is lehetőséget kínál arra, hogy kihasználja korunk legfelkapottabb technológiai trendjének, a 3D nyomtatásnak előnyeit; hogy bárki pillanatok alatt megalkothassa vagy személyre szabhassa a 3D nyomtatásra szánt saját virtuális 3D modelljét, legyen az ékszer, figura, kiegészítő, vagy bármi, amit a kreativitása enged. A FreeDee által felvonultatott, sci-fi filmekbe illő technológiák segítségével pedig bármilyen tárgyat vagy személyt digitalizálhatunk és fizikai valójában is létrehozhatunk. A legmodernebb 3D scannerek és 3D nyomtatók várják az odalátogatókat, akiket szívesen be is scannelnek, hogy részeseivé válhassanak ennek a feltörekvő és jövőnket alapjaiban meghatározó technológiának.


A csodák Ybl-palotája


LANA MOTO tervezői specialitása az innovatív (sokszor tech) elemek alkalmazása a ruhatervezésben. Az alkotó opera és balett inspirálta két elegáns, különlegesen világító, futurisztikus viselete először a Faust Bálon lesz látható. 

A Faust Bálon az is előfordulhat, hogy szembejön velünk Marie Curie, megtudhatjuk, hogyan építették a piramisokat, mire használhatjuk még a száraz tésztát, és mi is az elefántfogkrém.


A Műegyetem hallgatói fizikai kísérleteket mutatnak be a báli közönségnek, amely találkozhat a Jedlik-féle dinamóval, megértheti, hogyan készül a hologram, bepillantást nyerhet a színek keverésébe, és olyan hasznos eszközök működését megismerheti, mint az energiatakarékos LED fényforrás. A vendégek megismerkedhetnek továbbá a Gömböccel, az első ismert homogén testtel, melynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet. Speciális, csak a Faust Bálra készülő anyagokkal, „Gömböc-simogatóval” készülnek.


Jelen lesz a Puli Space Technologies, melynek küldetése olyan új technológiák kifejlesztése, amelyek lehetővé teszik űrjárművek rendszeres indítását a Holdra. 


A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. jóvoltából a vendégek egy technikai újdonságnak számító fénymikroszkóp segítségével ismerhetnek meg egy új világot. Az akár 2500-szoros nagyítású képeket megjelenítő mikroszkópból legfeljebb 5-6 van az országban. Kiderülhet: gyémánt-e a gyűrű, valódi perzsa-e a bunda.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karának fejlesztői, a Magyar Űrkutatási Iroda, valamint több mint 60 hazai és külföldi cég páratlan összefogása és támogatása tette lehetővé az első magyar műhold megszületését.  A Masat-1 misszióját 2015. január 10-én fejezte be, a becslések alapján hazai idő szerint 0:30 és 0:45 között égett el a légkörben. A közel 3 éves missziót mindvégig üzemszerűen működéssel töltötte, így a misszió teljes sikerként került lezárásra. Erre is koccinthat a Faust Bál közönsége.


A Faust Bál játékos kedvű vendégei a 2. emeleten a Pikk dáma teremben találnak megfelelő szórakozást. Kipróbálhatják Hegyesi Donát díjnyertes pókerező robotját, a Black Jack és a Stud Póker asztalnál krupié vezetésével különféle gyors és vidám hangulatú játékba kezdhetnek. Egy hűsítő ital mellett a tét nélküli szabad játék izgalmát maga az élmény adja, a pénztárcákat ezúttal megkímélhetik.


Az Országos Mentőszolgálat kisfilmmel és a Mentőmúzeum különleges kiállítási tárgyaival is jelen lesz a Faust Bálon. A vendégek a mentőautóra szánt adományaikat a felső ruhatári standnál közvetlenül, valamint a Metapay-kártyáról vissza nem váltott egyenleggel is felajánlhatják.


S ha a csodából még nem elég, az est folyamán a bálteremben még a csillagos ég alatt is táncolhatnak majd…


Gasztronómia mint tudomány és művészet


A Gundel a tudomány jegyében molekuláris gasztronómiával, az év halával, a kecsegével, valamint az év gombájával, a sötét trombitagombával készül a Faust Bálra.

A molekuláris gasztronómia, más néven kísérleti gasztronómia magában foglalja az étel alkotóelemeinek fizikai és kémiai tanulmányozását és tudományos alapú kísérletezést, amely új minőséget, esztétikát és új ízeket eredményez. A molekuláris gasztronómia egyik atyja a magyar Kürti Miklós fizikus. 


A Faust Bál páholyasztalaira a Gundel klasszikus konyhája és a kortárs gasztronómia ihlette formabontó fogások kerülnek, melyekhez a legjobb alapanyagokat – többek közt borjú szűz, szarvasgomba, libamáj, pácolt szarvas sonka – használják a Gundel séfjei. A tudomány jegyében az ételek elkészítésénél és a tálalásnál olyan különleges anyagokat is használnak majd mint a szárazjég, a folyékony nitrogén, melyek a természetes anyagokat kivonatokkal – agar-agar, algin, xantana – ötvözve érdekes állagot kölcsönöznek a kreációknak.


A felszolgált ételeket Merczi Gábor executive séf vezetésével további 30 séf és szakács készíti elő, a Faust Bálon pedig a Gundel közel 50 szakácsa tálalja. A páholyokban több mint 5 000 db különleges falatkát szolgálnak fel a közel 500 páholyvendég számára, a teljes báli vendégsereg számára csaknem 10 000 db kóstoló falat készül.


Merczi Gábor, a Faust Bál executive séfje karrierjét Magyarországon kezdte, ahol megtanulta a szakma alapjait, majd munkásságát külföldön folytatta. Megismerte a tradicionális francia- és a nemzetközi konyha sajátosságait. Exkluzív hajóstársaságok elegáns éttermeiben, londoni és budapesti szállodák luxuséttermeiben vált vezető séffé mielőtt 2010-ben lehorgonyzott a Gundel Házban. „A Gundel számomra nem csupán egy munkahely, hanem a magyar gasztronómia múltja, jelene és jövője. Álmaim itt válnak valóra.” Merczi Gábor 2011-ben elnyerte a nemzetközi gasztronómiai szövetség, a Chaîne des Rôtisseurs Maître Rôtisseur-díját. 


A Faust Bálra készülő cukrászkészítmények az estély tematikáját követik. A különleges kínálatban a vendégek megtalálják a Bűvös kockát, az Operaszeletet és a Valentin napi cup cake-et is.


A bál borait a Gundel sommelier csapata a Magyar Borkiválóság program tételeiből is válogatta, de a választék tartalmazza a Törley Pezsgőpincészet, valamint a Gundel Étterem saját borválogatásának egy-egy kitűnő tételét is.


A Faust Bál koktélkínálatához több mint 100 alapanyag érkezik az Operába – többek közt Katalóniából, a brit Virgin-szigetekről, Barbadosról, Jamaicából, Bulgáriából –, melyek a különleges ízvilágú molekuláris koktélok legváltozatosabb kínálatát adják.


A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) 2014-es Országos pálinka-, törkölypálinka és párlatversenyének champion győztes pálinkáit kóstolóval egybekötött szakmai bemutatón ismerhetik meg az érdeklődők.

Tombol a tudomány és a művészet – 7 különleges tombolanyeremény


A Faust Bál különleges nyereményei életre szóló élmények.


- 2 fő statisztálhat az Opera Bohémélet-produkciójában

- 2 fő villásreggelit nyer, amelyet az Opera Andrássy útra nyíló teraszán fogyaszthat el

- 2 fő maradandót alkothat az Operaház festőműtermében a jövő évad egyik premier előadás-díszletének készítésekor

- 2 fő balett órán vehet részt a világhírű Solymosi Tamás irányításával

- 2 fő nyereménye portréfotózás az Operaház tetején


FŐDÍJAK:

- 8 személyes balatoni hajóút

- 4 személyes páholy a következő évi bálra

További híreink