Wayne Eagling / Solymosi Tamás / Pjotr Iljics Csajkovszkij

A diótörő – ONLINE közvetítés

klasszikus közvetítés 6

december 24., csütörtök 15:00

Operaház

Mesebalett három felvonásban

OPERA OTTHONRA

Csajkovszkij Diótörője évtizedek óta a karácsonyi készülődés elengedhetetlen része, és ezt a tradíciót még a világjárvány sem szakíthatja meg. A Magyar Állami Operaház a mesebalett egyik legszebb felvételét teszi elérhetővé, virtuális ajándékként letéve azt minden zene-, opera- és balettrajongó karácsonyfája alá. Az előadás egyik különlegessége, hogy Oláh Gusztáv csodálatos díszletével látható, a másik pedig, hogy a klasszikus zenei anyagra egy igazi Diótörő-specialista, a nemzetközi hírnévnek örvendő Wayne Eagling és az Opera balettigazgatója, Solymosi Tamás koreografált új mesebalettet. A hagyományokat tisztelő, azokra építő, de mégis fényesebb, megújult Diótörőről van szó tehát, amely egyszerre kíván hű lenni az 1950-es produkció szelleméhez és megfelelni a III. évezred vizuális elvárásainak.

A felvétel 2016.12.10-én készült az Operaházban.

Rendszeres nézőinknek A diótörő előadás ingyenes megtekintését a jegy.hu felületén ajánljuk, ahol regisztrációért cserébe 10%-os kedvezményt vehetnek igényben az Opera Otthonra 2021. januári közvetítéseire.

A diótörő regisztráció nélkül ingyenesen megtekinthető az Opera Facebook-oldalán és az ORIGO hírportálon.

Részletek

Helyszín
Operaház
Dátum
2020. december 24.
Kezdés ideje
15:00
Befejezés ideje
18:00
Koreográfus
Wayne Eagling Solymosi Tamás
Zeneszerző
Pjotr Iljics Csajkovszkij
Librettó E. T. A. Hoffmann nyomán
Vaszilij Vajnonen
Díszlettervező Oláh Gusztáv korábbi díszletei nyomán
Vavrinecz Beáta
Jelmeztervező
Rományi Nóra
Betanító balettmester
Wayne Eagling
Próbavezető balettmester
Aradi Mária Dózsa Imre Mirzoyan Albert Pongor Ildikó Prokofieva Irina Radina Dace Rujsz Edit Solymosi Tamás Szirb György Venekei Marianna
A növendékeket betanította
Janács Evelyn
A gyermekkar vezetője
Hajzer Nikolett

Előadások

Operaház

Cselekmény

I. felvonás
A ház előtt korcsolyapálya, sültgesztenyeárus. Egymás után érkeznek a vendégek, hogy együtt ünnepeljenek a családdal.
A karácsonyi vendégség 
A vendégek összegyűlnek a gyönyörűen feldíszített karácsonyfa körül, ahol rengeteg ajándék várja a gyerekeket. Drosselmeier Marika nagybácsikája is megérkezik unokaöccse társaságában, és kis házi bábelőadással is szórakoztatja a vendégeket. Az előadás a Diótörő és az Egérkirály csatájáról szól, amit a Hercegnőért vívnak (akit Lujza, Marika testvére alakít). Drosselmeier Diótörő-bábut ajándékoz Marikának, aki boldogan táncol új kedvencével. A szeleburdi Misi elragadja Marikától és összetöri a Diótörő-bábut. Szerencsére Drosselmeier megjavítja a játékot. A karácsonyi ünnepség közös tánccal zárul, a vendégek hazamennek, a gyerekek aludni készülnek, Marika az új játékával tér nyugovóra.

II. felvonás
Marika szobája 
Marika boldogan, élményekkel tele szenderedik álomba a gyerekszobában. Természetesen mellette van az ajándékba kapott Diótörő-bábu. Az óra éjfélt üt, Marika álmában minden hatalmasra nő: a karácsonyfa, az ajándékok, a bútorok. Sőt, ő maga is átváltozik: Hercegnővé lesz. Megelevenedik a bábelőadás. Az Egérkirály egerek és patkányok élén támadásra készül a ház és a karácsonyfa ellen. Marika félelmében a Diótörőtől (aki nem más, mint az Unokaöcs) vár segítséget. A Diótörő az ólomkatonák megelevenedett hadserege élén legyőzi az Egérkirályt.
Utazás a hó birodalmába 
A szoba és a ház csodálatos téli erdei birodalommá alakul át. Marika – aki immár Mária hercegnő – Diótörő herceggel a hópelyhek táncában gyönyörködik. Szép, lírai kettőssel mutatják meg egymás iránti érzéseiket, majd integetve búcsúznak a szállingózó hópelyhektől.

III. felvonás

Utazás 
A Hercegnőt és Diótörő herceget Drosselmeier kíséri Hókristálypalotája felé.
A Hókristálypalota 
A mesebirodalom lakói mély hódolattal fogadják a Drosselmeier Hókristálypalotájába érkező herceget és menyasszonyát, Máriát. Kezdetét veszi a divertissement táncsorozat, amelyben a birodalom „lakói” mutatkoznak be. A lendületes spanyol hármast keleties kígyóbűvölő tánc követi; három kínai táncos ugrásokkal, gyors forgásokkal szórakoztatja a vendégeket. Ezután a férfiszólóval bevezetett fergeteges orosz tánc van soron. A pas de trois ebben a változatban rokokó „porcelánbalerinák” technikás variációja. A divertissement csúcspontján a Rózsakeringő zárja a köszöntéseket. A keringő után következik Mária hercegnő és Diótörő herceg nagy kettőse. A klasszikus hagyománynak megfelelően szerkesztett kettős (adagio-variációk-kóda) a szerelem beteljesülésének hirdetése. A fináléba bekapcsolódik a teljes tánckar és a Hókristálypalota szépséges lakói. 
A kavargó meseképből Marika szobájába térünk vissza. Karácsony másnapján a kislány csodálatos élményekkel ébred. Misi szalad be hozzá, és megosztják egymással álmaikat. 
Marika maga sem tudja, csupán álmodott-e, vagy mégis átélte a karácsonyi varázslatot.

Kritikai visszhang

Wayne Eagling és Solymosi Tamás koreográfiája új, korszerű és kellően fényes, ugyanakkor egyfajta főhajtás a legendásnak is mondható Vaszilij Vajnonen- és Oláh Gusztáv-féle alkotás előtt. Rományi Nóra jelmezei klasszikusak, szépek, időtállóak.” (Kiss Eszter Veronika, Mno.hu)