Anna-Marie Holmes – Solymosi Tamás / Adolphe Adam

A KALÓZ

klasszikus balett 12

június 22., szombat 11:00

Magyar Állami Operaház

Kevesebb mint 100 jegy

Jegyvásárlás

Klasszikus balett három felvonásban

A balett cselekményét az angol romantikus költőnemzedék óriása, Lord Byron 1814-es híres verse, A kalóz inspirálta. A költemény főhőse, Konrád a „végzetes ember”, akit Szerb Antal így jellemez: „Arca szép, de sötét kifejezésű, egyszerre vonzó és visszataszító. Amikor belép valahová, az emberek döbbenten elhallgatnak. Valami zordon titok borong körülötte, valami súlyos bűn árnyéka hull rá, de ő gőggel viseli a magányt és a titkolt szenvedést. Ha szeret, szerencsétlenséget hoz arra, akit szeret, a hűséges és tiszta lelkekre, és amikor meghal, az utolsó pillanatban is büszkeséggel néz a sors szemébe.” A kalóz kalandokkal teli, feszülten izgalmas történet, melyben éppúgy helyet kap a szerelem, az árulás, az életveszély és a hajótörés, mint a végső megmenekülés. A versnek akkora sikere volt, hogy a balettmesterek nem sokkal a megjelenése után, már az 1820-as években több helyen színpadra vitték. Az 1856-os párizsi előadás szenzációja a hajótörés színpadtechnikai megoldása volt.  Anna-Marie Holmes 1997-ben koreografálta saját verzióját a Boston Ballet számára, amelyet 2017-ben Solymosi Tamás balettigazgatóval közös, új verzióban, a Magyar Nemzeti Balett művészeinek előadásában láthatott először a budapesti közönség.

A zenei anyag Anna-Marie Holmes változata. Zenéjét szerkesztette, átdolgozta, áthangszerelte: Kevin Galiè.

Részletek

Helyszín
Magyar Állami Operaház
Dátum
2024. június 22.
Kezdés ideje
11:00
Befejezés ideje
13:30
Koreográfia Marius Petipa és Konsztantyin Szergejev nyomán
Anna-Marie Holmes Solymosi Tamás
Zeneszerző
Adolphe Adam Cesare Pugni Léo Delibes Riccardo Drigo Pjotr Oldenburg
Jules-Henri de Saint-Georges és Joseph Mazilier librettóját átdolgozta
Anna-Marie Holmes
Díszlettervező
Rózsa István
Jelmeztervező
Rományi Nóra
Világítástervező
Kirk Bookman
Betanító balettmester
Solymosi Tamás Anna-Marie Holmes
Próbavezető balettmesterek
Aradi Mária Balaban Cristina Dózsa Imre Mirzoyan Albert Pongor Ildikó Prokofieva Irina Szakács Attila Szirb György Venekei Marianna
A Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeit betanította
Chernakova Olga Kirejko Dmitrij Taraszovics Kőszegi Katalin

Előadások

Bemutató: 2017. április 29.

Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
09. Pongor Ildikó bérlet
Magyar Állami Operaház
05. Hágai Katalin bérlet
Magyar Állami Operaház
06. Dózsa Imre bérlet
Magyar Állami Operaház
18. Kiss-B. Atilla bérlet
Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
15. Szakály György bérlet

Cselekmény

Prológus
Egy kalózhajó fut a nyílt vízen Törökország felé, rajta a kapitánya, Conrad, valamint szolgája és barátja, Birbanto.

1. felvonás - A Bazár
A bazár hangos forgatagában Lankendem árulja rabszolgalányait nagy buzgalommal. Conrad hirtelen egy erkélyen megpillantja Medorát és azonnal beleszeret.
Amikor harsonaszóval megérkezik a kormányzó Seyd Pasa, Lankendem három fiatal nőt mutat be neki, akiket szeretne eladni. A pasának egyik sem tetszik, mindhármat visszautasítja. Ekkor Lankendem bemutatja neki a rejtélyes Gulnaret. A Pasa azonnal megveszi a nőt. Lankendem Medorát is megmutatja, aki mindenkit elbűvöl szépségével. A Pasa képtelen ellenállni ilyen kísértésnek, és őt is megvásárolja. Conrad utasítja szolgáját, Alit, hogy rabolja el Medorát, majd a kalózok lerohanják a falut és magukkal viszik Lankendemet is titkos búvóhelyükre, a kalózok barlangjába.

2. felvonás - A kalózok barlangja
Conrad és Medora végre együtt lehetnek. Conrad megmutatja Medorának a búvóhelyét. Birbanto hívja a kalózokat, hogy hozzák elő a lopott kincseket, a rabszolgalányokat és Lankendemet is. Medora, Conrad és Ali táncolnak a többiek szórakoztatására, majd Medora – szerelmükre hivatkozva – a többi rabszolgalány felszabadításáért könyörög Conradnál. Conrad bele is egyezik, de Birbanto tiltakozik a gondolat ellen és megpróbálja a kalózokat a Conrad elleni lázadásra biztatni. Conrad tekintélye és ereje azonban elég ahhoz, hogy eltérítse a kalózokat ettől a tervtől.
Birbanto ekkor újabb csalárd tervet eszel ki: álomelixírrel permetez be egy rózsát, és arra kényszeríti Lankendemet, hogy adja azt Medorának. A lány mit sem sejtve, Conradnak nyújtja azt. Conrad belélegzi a virág illatát és kábult álomba merül. A kalózok visszatérnek a barlangba és megpróbálják elrabolni Medorát. A küzdelemben a lány megragad egy tőrt és megvágja Birbanto karját.
A nagy zűrzavarban Lankendem visszaszerzi Medorát és vele együtt megszökik. Birbanto meg akarja ölni Conradot, de Conrad szolgája, Ali megzavarja őt. A kábult és összetört szívű Conrad felfedezi, hogy Medora eltűnt. Birbanto úgy tesz, mintha semmiről se tudna és hűséget fogad Conradnak.

3. felvonás
Első szín - A Pasa palotája
Gulnare a Pasát szórakoztatja, amikor megérkezik Lankendem a lefátyolozott Medorával. A Pasa örvendezik, hogy Medora visszakerült hozzá, és bejelenti, hogy ő lesz az első számú felesége.

Második szín - A kert
Elbűvölve szépséges asszonyaitól, a Pasa a háreméről álmodozik pompás kertjében.

Harmadik szín - A pasa palotája
A pasa arra ébred, hogy megérkezik a zarándokoknak álcázott Conrad, Birbanto és a kalózok egy csoportja. A pasa meghívja őket a palotájába. Medora felismeri a zarándoknak öltözött Conradot. Hirtelen a zarándokok ledobják köntöseiket és felfedik kalóz mivoltukat. A palotában káosz uralkodik. Conrad és emberei elkergetik a pasát, őreit és asszonyait. Mindenki győzelmi táncot jár. Hirtelen megjelenik a Gulnarét üldöző Birbanto, aki Conraddal és Medorával találja szembe magát. Medora felfedi Birbanto árulását, akit Conrad lelő. Conrad, Medora és Gulnare a hajóra menekülnek, amellyel tovább indulhatnak.

Negyedik szín - A vihar
A kalózhajó siklik a békés tengeren. Conrad a kormánykeréknél áll, karjaiban tartja szerelmét Medorát. Hirtelen vad vihar villámai cikáznak az elsötétült égen. A szelek összetépik a vitorlákat és egy felvillanó villámcsapás félbetöri a hajó árbocát. A hajó süllyedni kezd a könyörtelen, vad, viharos vízben.

Epilógus
Ahogy a szél lecsendesedik és a tenger lassan megnyugszik, fényes hold emelkedik az égre. A holdfény megvilágítja Conradot és Medorát, akik egy sziklába kapaszkodva menekültek meg a hajótörésben. A két szerelmes hálát ad csodálatos túlélésükért, amely szerelmük erejét bizonyítja.