Gian Carlo Menotti

A telefon

kortárs opera 10

Vígopera egy felvonásban, magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Sok minden hiúsított már meg lánykérést: nem egyeztek bele a szülők, elszerették a menyasszonyt, esetleg a vőlegényt, haláleset történt, háború tört ki, és még sorolhatnánk. Az amerikai Ben lánykérésének útjába szintén akadály gördül – bár kevésbé drámai, mint a fentiek. Persze ne csodálkozzon az ember, ha élete párja történetesen telefonfüggő. 
L’amour à trois. 
A G. Schirmer, INC. kiadóval és jogtulajdonossal kötött megállapodás alapján.

Előadások

Bemutató: 2013. szeptember 21.

Cselekmény

Ben elutazása előtt meglátogatja szerelmét, Lucyt, és titkon nagy dologra készül: meg akarja kérni a lány kezét. A nagy pillanatban azonban rendre megcsörren a telefon, szerelme pedig hosszasan csacsog rajta. Ben elkeseredésében még a telefonkábelt is megkísérli elvágni, de a nagy kérdést végül mégsem sikerül feltennie: muszáj indulnia, hogy elérje a vonatát. Távozása után nem sokkal Lucynél újra csörög a telefon: Ben az, egy fülkéből telefonálva kéri meg végül szerelme kezét, aki boldogan mond igent. Szerelmi duett – a telefonon keresztül.


Kritikai visszhang

A kétszemélyes darab néhány táncossal és egy sétálgató telefonnal kiegészülve igen szórakoztató, és az okostelefonok idején nagyon is aktuális szórakozást jelent.” (Wolfgang Kutzschbach, Das Opernglas)