Dohnányi Ernő

A vajda tornya

opera

május 12., péntek 15:00

Operaház – III. emeleti Cukrászda

Műismertetés filmbejátszásokkal

Dohnányi Ernő (1877-1960) kétfelvonásos operáját 1922-ben mutatták be, ám nem sikerült sokat játszott repertoárdarabbá válnia: szerzője életében összesen húsz előadást ért meg. 2003-ban az Erkel Színház tűzte műsorára a Kőműves Kelemen közismert balladáját felhasználó és újrafogalmazó művet. A balladai légkör áthatja a zenei anyagot, míg máshol Wagner stílusvilága köszön vissza. Az eredetileg a Balkánon játszódó cselekményt a legendás Székelyföldre helyezte át Dohnányi. Egyik kritikusa így fogalmazott a műről: „Motívumai, zenei típusai eleven, önálló életet élnek a zenekar hol sötéten izzó, hol világító színeiben, melyeket, mint Kodály észrevételezte, Dohnányi áttetszően és kifinomultan kezel. A motívumok, különösen a sötét ostinatók hangulat- és lélekfestő ereje mindig elégséges ahhoz, hogy tartósan magához láncolja a hallgató figyelmét.”

Előadó: Belinszky Anna
Vendég: Nagy Viktor, rendező

Részletek

Helyszín
Operaház – III. emeleti Cukrászda
Dátum
2017. május 12.
Kezdés ideje
15:00
Befejezés ideje
16:30

Előadások

Operaház – III. emeleti Cukrászda

Cselekmény

Történik: Székelyföldön, a X. század végén

Előjáték
Tornyot építenének a székelyek a besenyők elleni védekezés céljából, de az mindig összedől. A regős Talabér harci dalára felkerül a torony tetejére a zárókő. Nemere szellem kacag, a torony újból összedől. A bérc szelleme asszonyáldozatot kíván, hogy a torony állva maradjon. Döntsön a sors: azt a nőt, aki hajnalban először halad át a hídon, befalazzák, s a vár állni fog. A székelyek megesküsznek, hogy a titkot egyikük sem árulja el.

I. felvonás
Iva bölcsőt ringat, Emelka szőttesen dolgozik. Nincs köztük igazi egyetértés, mert Emelka is Tarjánt szereti, és csak a hatalom kedvéért ment feleségül Kundhoz. Kund elárulja Emelkának a titkot, a nő rábeszéli Ivát, hogy másnap menjen a hídhoz. Iva lesz az áldozat.

II. felvonás
Átok ül Székelyföldön, több torony is összedől. Kund elesik a besenyők elleni harcban. Orbók át akarja adni Tarjánnak a vezetést, és az özvegyen maradt férfi feleségül veszi Emelkát, akinek férje is meghalt. Talabér rátalált egy rettenetes állapotban lévő emberroncsra, s a székelyek elé vezeti. Turkevi a férfi, akinek Kund halála előtt bevallotta, hogy elárulta Emelkának a titkot. Emelka is kénytelen elmondani, hogy ő küldte halálba Ivát. Tarján megöli Emelkát, Iva tornyából forrás ered, és megtörik az átok. Jönnek a magyarok és elűzik a besenyőket.