Erkel Ferenc

Brankovics György

opera

június 8., csütörtök 15:00

Operaház – III. emeleti Cukrászda

Kreatív közösségi zenehallgatás

A Nemzeti Színházban 1874. május 20-án mutatták be Erkel Ferenc Brankovics György című négyfelvonásos operáját. A címszereplő a 15. században élt szerb despota volt, akinek históriáját Obernyik Károly azonos című drámája nyomán Ormay Ferenc és Odry Lehel írta szövegkönyvvé. Az ellentmondásos megítélésű történelmi személyiségről – aki élete során V. Lászlót, Hunyadi Lászlót és a törököt is támogatta – szóló operát visszafogottan fogadták a bemutatón, holott ezzel Erkel új kompozíciós korszakába lépett. A wagneri énekbeszéd, a kórusrecitatívók, a magyar, szerb és török dallamkincs finom beolvasztása értékes művé teszik az operát.

Előadó: Mona Dániel

Részletek

Helyszín
Operaház – III. emeleti Cukrászda
Dátum
2017. június 8.
Kezdés ideje
15:00
Befejezés ideje
16:30

Előadások

Operaház – III. emeleti Cukrászda

Cselekmény

Történik: Szerbiában, a XV. század elején

I. felvonás
A törökök leverésére Brankovics szerb uralkodó szövetséget köt a Hunyadi László által vezetett magyar küldöttséggel. Ugyanekkor a törökök titkos tárgyalást kérnek. A magyar király halálhírére a küldöttség azzal a tudattal indul haza, hogy lesz segítsége a harcban. Brankovics azonban lepaktál az ellenséggel, és átáll a törökök oldalára. Fiai közül Gergő a magyarok, István a török mellett foglal állást. Lányának, Marának, egy török harcos udvarol, akiről a lány nem is sejti, hogy nagyvezír és trónörökös. A magyarok már harcban állnak, de sürgetésükre nem érkezik válasz.

II. felvonás
Brankovics mesterien felépített monológban gyötrődik súlyos helyzete és árulása miatt, ám minden megváltozik, amikor a közös egyezmény aláírását Murát így kezdi el: "Én, Murat, a törökök szultánja" Az egyezség biztosítására Murat kéri, hogy Mara, vagy valamelyik fiú menjen el a török táborba. A két jó fiú együtt indul el. Ekkor még nem is sejtik, hogy a galád Cselebi aga keze alá kerülnek, aki megvakíttatja őket. Amikor Mara meghallja a szultán szót, már tudja, hogy legfeljebb háremhölgye lesz a török uralkodónak.

III. felvonás
Hunyadi serege segítség nélkül is győz, a szerbek nagy része is hajlana a magyarok felé. Murat Marában nyer vigaszt és kikapcsolódást. A lázongó szerbeket Brankovics csillapítja le. Mara kérésére hazaengedik öccseit. (Az igazság kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy Murat nem tudott a fiúk megvakításáról).

IV. felvonás
A háremsátorban Mara félrehúzódva figyeli a kitűnő török éneket és táncot. Brankovics bosszúból hátba támadta a török sereget és a magyarok eljutnak a sátorig, ahol ott vannak már a vak fiúk és a halálos sebet kapott Brankovics. Bocsánatot kér árulásáért, és gyermekeit Hunyadi Lászlóra bízza, majd meghal.