T. Malandain / A. Ekman / C. W. Gluck / F. J. Haydn / L. van Beethoven / F. Schubert

Crème brûlée - ONLINE premier

kortárs balett 16 premier

március 6., szombat 20:00

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem

Balett est két részben

OPERA OTTHONRA

Gluck, Haydn, Beethoven, Schubert... Az est e nagy hatású zeneszerzők kompozícióira készített táncművekre épül, egyszerre kínálva kikapcsolódást a klasszikus zene és a balett szerelmeseinek. Thierry Malandain Gluck zenéjére készült Don Juan című alkotását először láthatja a magyar közönség, az est második részében pedig Alexander Ekman Cacti című produkciójának 2020-ban megtartott magyarországi bemutatójának felvételét élvezhetik a műfaj kedvelői. A Cacti felvétel 2020.09.11-én készült az Eiffel Műhelyház Bánffy-termében, a Kaktuszok c. balett-est részeként.

Részletek

Helyszín
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Dátum
2021. március 6.
Kezdés ideje
20:00
Befejezés ideje
22:35

Thierry Malandain / Christoph Willibald Gluck

Don Juan

Don Juan: régi téma, modern feldolgozás. A férfi, aki számára minden nő csábítási célpont volt a spanyolországi aranykorban, azaz a 16. században. A férfi, akit a commedia dell’arte is figuraként tart számon, eközben szabad gondolkodó és melankolikus „donjuan”, fáradhatatlanul hajszolja a nőket, és ebben – valljuk meg – van valami eleve csodálatra méltó! „Szeretem annak a gondolatát, hogy egy olyan karakterről van szó, aki a Nőt keresi a nőkben. Vagy éppen saját magát? Számomra ő egy misztikus alak, aki ahelyett, hogy megtalálná a kielégülést abban, ami különleges és biztos, mindig a sokat és a még többet hajszolja. Ő a tettek embere, aki azokból a pillanatokból él, amelyeket mások teste mellett tölt” – mondja a darabjáról Thierry Malandain a koreográfus, aki először érkezik Magyarországra, hogy a Magyar Nemzeti Balettel dolgozzon.

Thierry Malandaint a Stepping Grounds Arts/Culture Management képviseli. www.steppinggrounds.com
Koreográfus
Thierry Malandain
Zeneszerző
Christoph Willibald Gluck
Díszlet- és jelmeztervező
Jorge Gallardo
Világítástervező
Christian Grossard
Betanító balettmester
Giuseppe Chiavaro
Próbavezető balettmester
Rujsz Edit Szirb György

Alexander Ekman / Franz Joseph Haydn / Ludwig van Beethoven / Franz Schubert

Cacti

Alexander Ekman koreográfus olyan témát dolgoz fel a kortárs tánc színpadán, mellyel önmagát is meghatározza: magát a kortárs táncot. A darab szenvedélyesen, gyakran fergetegesen szedi ízekre a tánc modorosságát. Tizenhat táncos áll láthatóan dermedten óriási Scrabble-kockákon. Míg a vonósnégyes játszik és ironikus hangú próza hangzik el, a táncosok rohangálnak, elesnek, vonaglanak, és megpróbálnak kiszökni láthatatlan börtönükből. Végül mindegyik szerez magának egy kaktuszt. Ritmusjáték táncosok és zenészek között.

Alexander Ekmant a Stepping Grounds Arts/Culture Management képviseli. www.steppinggrounds.com

A szöveget magyarra fordította Benkő Minka.

A Cacti c. darab zenei anyagának első részét együttesen Tinta Schmidt von Altenstadt, David Marks, Saskia Viersen, Artur Trajko és Jan Pieter Koch zenei koordinátor állították össze, improvizálták és szerezték Franz Schubert: „A halál és a lányka” c. művének Presto tétele alapján.

A produkció során elhangzik még Franz Schubert: „A halál és a lányka” c. művének szimfonikus változata is (hangszerelte: A. Stein) / Előadja a „Kungliga Hovkapellet/Svéd Királyi Operaház”
Koreográfus
Alexander Ekman
Zeneszerző
Joseph Haydn Ludwig van Beethoven Franz Schubert
Szövegíró
Spenser Theberge
Színpadra állító balettmester
Ana Maria Lucaciu Nina Botkay
Látványtervező
Alexander Ekman
Világítástervező
Tom Visser
Próbavezető balettmester
Venekei Marianna

Előadások

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem