Marius Petipa – Alekszandr Gorszkij – Kaszjan Golejzovszkij – Michael Messerer / Ludwig Minkus

DON QUIJOTE

balett

Klasszikus balett három felvonásban

A lovagregényeket lelkes gyönyörködéssel olvasó Don Quijote szükségesnek látja, hogy saját dicsőségére és a közjó érdekében beálljon kalandokat kereső kóbor lovagnak. Nem kisebb célt tűz ki maga elé, mint a sérelmek orvoslását, a ferdeségek eligazítását, a jogtalanságok jóvátételét. Az OPERA La Mancha bús képű lovagjának népszerű történetét 2016-ban mutatta be új kiállításban. A Petipa, Golejzovszkij és Gorszkij koreográfiáiból összeállított, legendás 1940-es moszkvai előadást a Magyar Nemzeti Balett számára a világhírű orosz mester, Michael Messerer gondolta újra magyar látványtervezők közreműködésével.

Karmester
Thomas Herzog
Don Quijote
Szirb György Szakács Attila Lecarpentier Léo Kóbor Demeter
Sancho Panza
Kovtun Maksym Topolánszky Vince Zhukov Dmitry
Kitri
Melnyik Tatyjana García Carriera Claudia Beck Maria Yakovleva Maria
Basil
Kiyota Motomi Rónai András Balázsi Gergő Ármin Timofeev Dmitry
Espada
Ragyus Nyikolaj Melnyik Vlagyiszlav Zhurilov Boris Kekalo Iurii
Mercedes
Skrypchenko Olha Carulla Leon Jessica Földi Lea Starostina Kristina
Utcai táncoslány
Tanykpayeva Aliya Sharipova Elena Pokhodnykh Ellina Kosyreva Diana
Gamache
Zhukov Dmitry Kovtun Maksym Cottonaro Gaetano Ostapenko Pavel
Kitri barátnői
Felméry Lili Hangya Rita Takamori Miyu Wakabayashi Yuki Felméry Lili Chekurashvili Nutsa Ragyus Julija Pokhodnykh Ellina
Lorenzo
Kohári István Molnár Dávid Kovtun Maksym
Cigány szóló
Földi Lea Scrivener Louis Tarasova Kateryna Guerra Yago Carulla Leon Jessica Majoros Balázs Kosyreva Diana Taran Dumitru
Ámor
Takamori Miyu Wakabayashi Yuki Sorokina Nadezhda
A driádok királynője
Lee Yourim Surmava Ekaterine Muromtseva Ganna Skrypchenko Olha
Pas de six szóló lányok
Sharipova Elena Muromtseva Ganna Carulla Leon Jessica Chekurashvili Nutsa Lee Yourim Ragyus Julija Starostina Kristina Konstantinova Anastasiia
Pas de six lányok
Surmava Ekaterine Barbaglia Matilde Noemi Figueiredo de Santana Salomé Mizinova Liudmila Crnić Nika Krupp Anna Horányi Adrienn Agustín Castaño Remedios
Fandango szóló
Kulikova Kseniia Kóbor Demeter Adachi Yuiko Kekalo Iurii Mizinova Liudmila Barbieri Raffaello Sawatzki Aglaja Melnyik Vlagyiszlav
Közreműködnek
a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei

Előadások

Bemutató: 2016. november 19.

Magyar Állami Operaház
Diákelőadás
Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
09. Pongor Ildikó bérlet
Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
06. Dózsa Imre bérlet
Magyar Állami Operaház
16. Kincses Veronika bérlet
Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
05. Hágai Katalin bérlet
Magyar Állami Operaház

Cselekmény

Prológ
A lovagregényeket lelkesen faló Don Quijote nyakába veszi a világot, hogy olyan hőstetteket hajtson végre, melyek dicsőséget hoznak nevének. Fegyverhordozójának a józan életű Sancho Panzát fogadja, akinek nem kenyere az álmodozás.

I. felvonás
Barcelonában ünnepség zajlik. Lorenzo fogadós lánya, Kitri a borbéllyal, Basillal kacérkodik. Bár Basil szereti a lányt, Lorenzo nem tartja méltónak a borbélyt Kitri kezére és elkergeti a férfit. A fogadós abban reménykedik, hogy lányát Gamache, a gazdag nemes veszi majd el, Kitri azonban nyíltan ellenszegül apja akaratának.
A mulatság csúcspontján Don Quijote jelenik meg a téren, oldalán hű fegyverhordozójával, Sancho Panzával. A lovag a fogadóst egy várúrnak véli, és nagy tisztelettel köszönti. Lorenzo hasonló modorban válaszol, és meghívja Don Quijotét a fogadójába. Sancho Panza a téren marad, de amikor néhány fiatal suhanc ugratni kezdi, Don Quijote azonnal szolgája segítségére siet.
Kitrit megpillantva a lovag úgy véli, hogy szíve hölgyét, a gyönyörű Dulcineát látja, aki álmaiban jelent meg neki. Kitri azonban megszökik szerelmével, Basillal. Lorenzo, Gamache és Don Quijote a nyomukba erednek.

II. felvonás
Lorenzo, Gamache és Don Quijote egy ivóban talál Kitrire és Basilra. Lorenzo szeretné azonnal bejelenteni lánya és Gamache eljegyzését, ám Basil – ahogy Kitrivel előzőleg eltervezték – öngyilkosságot színlel. A lány kedvese „holtteste” fölött zokog. Don Quijote nemes érzelmektől szított felháborodásában szívtelennek nevezi Lorenzót, és kardjával fenyegetőzve arra kényszeríti a férfit, hogy áldását adja a lány és a „halott” borbély egybekelésére. Basil talpra szökken: elérte célját, nem kell hát tovább halottnak tettetnie magát.
A szélmalmok tövében cigánytábor és utazó bábszínház tanyázik. Don Quijote és Sancho Panza jelenik meg. A bábszínház direktora meghívja a lovagot az előadásukra. A lovag feszült figyelemmel követi a darabot, és – megfeledkezve arról, hogy csak színházat lát, – kivont karddal ront a színpadra, hogy megvédje az oltalomra szorulókat. Miszlikre aprítja a díszletet, szétkergeti a bábokat, majd a szélmalmot gonosz varázslónak hiszi, akit le kell győznie. A malom egyik lapátjába kapaszkodva a magasba emelkedik, ahonnan a földre zuhan.
A sebesült Don Quijote és hű fegyverhordozója az erdőben kóborolnak. A lovag szerint az erdő tele van szörnyekkel és óriásokkal. Sancho Panza lefekteti urát aludni, és vízért siet. Don Quijote álmában újra látja szíve hölgyét, Dulcineát, akit Ámor és driádok vesznek körül. Sancho Panza a vadászatát félbeszakító hercegi pár társaságában tér vissza. Könyörögve kéri őket, hogy segítsenek Don Quijotén. A hercegi pár meghívja a lovagot, hogy látogassa meg őket kastélyukban.

III. felvonás
A hercegi kastélyban minden készen áll Don Quijote méltó fogadására. Miután Sancho Panza elmesélte Kitri és Basil beteljesült szerelmének történetét, a herceg és a hercegnő nagyvonalúan felajánlja, hogy az ifjú pár lakodalmát a kastélyban üljék. Don Quijotét és Sancho Panzát a kitüntetett vendégeknek járó díszhelyre ültetik. Kezdetét veszi az ünnepi ceremónia. Don Quijote áldását adja Kitri és Basil frigyére, melynek létrejöttében maga is segédkezett. Az ünnepség folytatódik. Mindenki köszönetét fejezi ki a hős lovagnak és hű fegyverhordozójának.