Szokolay Sándor

Hamlet

opera

június 2., péntek 16:00

Operaház – III. emeleti Cukrászda

Kreatív közösségi zenehallgatás

Szokolay Sándor (1921-2013) elsősorban operaszerzőként tett szert nemzetközi hírnévre. Színpadi műveinek alapjául mindig igényes irodalmi alapanyag szolgált. Nincs ez másképp a háromfelvonásos Hamlet című operája esetében sem, melyet 1968. október 19-én mutatott be a Magyar Állami Operaház. A librettót a szerző maga állította össze Arany János veretes Shakespeare-fordítása alapján. A művet klasszikus egyszerűség jellemzi, amely időnként rituális pillanatokkal gazdagodik. Szokolay Hamletjét az teszi időtállóvá, hogy Shakespeare és Arany szövegét csupán rövidítette, így a világ legismertebb drámájának filozofikus mondanivalója sem sérült.

Előadó: Békéssy Lili
Vendég: Szokolay Orsolya és Legendy László, a kotta közreadói

Részletek

Helyszín
Operaház – III. emeleti Cukrászda
Dátum
2017. június 2.
Kezdés ideje
16:00
Befejezés ideje
17:30

Előadások

Operaház – III. emeleti Cukrászda

Cselekmény

Történik: Dániában, Helsingörben az V.században.

I. felvonás
A várbástya őrei Hamlet atyjának szellemét vélik kísérteni, de az nem szól hozzájuk. Claudius, az új király, bátyja halála óta uralkodik, és feleségül veszi a volt király özvegyét, Gertrudot. Figyelmezteti Hamletet, hogy gyászát próbálja meg enyhíteni. Hamlet öngyilkos akar lenni, hogy anyja ilyen könnyen elfelejtette előző férjét. A királyfi figyelmét barátai hívják fel a szellemre. Opheliát atyja és bátyja óvja Hamlettől. A bástyán csakugyan a volt kitály kísért, és Hamletnek beszél is: Őt Claudius ölte meg, fia álljon bosszút ezért.

II. felvonás
Ophelia közli apjával, hogy Hamlet furcsa lett az utóbbi időben. Claudius megfigyelteti. Hamlet színészekkel lejátszatja a Gonzago megöletése c. darabot, saját betoldásaival. Claudius magára ismer a darabban, otthagyja az előadást, és ezzel leleplezi magát.

III. felvonás
Hamlet anyjához készül, s mivel egy függöny mögül mozgást lát, odaszúr és megöli Poloniust - Claudius helyett. Ophelia csalódottságában vízbe öli magát. Ophelia temetése után Hamlet megvív Laertesszel, akinek a tőre mégezett. Claudius mérget tesz egy pohár borba, de azt Hamlet helyett Gertrud issza meg, és meghal. Laertes és Hamlet kardot cserélnek, mindkettőjük megsebesül, Laertes megvallja bűnét, és a halál küszöbén kibékülnek. Hamlet a mérgezett fegyverrel megöli Claudiust, de ő maga is meghal.