Kálmán Imre

Josephine császárné

hangversenyszerű opera 12

Nagyoperett két felvonásban, német nyelven magyar és angol felirattal

Hangversenyszerű előadás

Kálmán Imre ritkán játszott operettje Napóleon és szerelme, Josephine Beauharnais történetét dolgozza föl, sok történelmi ténnyel és költői szabadsággal fűszerezve. Paul Knepler és Herczeg Géza a szereplőket egyfajta Hamupipőke-történetben mutatja be, párizsi bálokkal, itáliai hadjárattal és sok szerelemmel, féltékenységgel és hatalmas (katonai) győzelmekkel tarkítva. Kálmán Imre zenéje egyszerre támogatja és kiegészíti ezt a sokszínűséget: zeneileg is sokrétű anyag ez a gavott-tól a katonai indulóig, az operettek elengedhetetlen humoros duettjein át az áradó érzelmekkel telített szerelmes áriákig.
A Jozefin császárné megint egy nagy, átfogó erővel komponált operett, amelyben nincsenek szokásos slágerek, van azonban pompás invencióval komponált zenei aláfestése a szövegnek, amely egyébként ezúttal egészen komoly színpadi cselekmény. Az operettnek, mint minden Kálmán-kompozíciónak, nagyszabású felvonásvégei vannak, rendkívül szép dalai és az egész zene melódiabőségre van alapítva” – írta a Prágai Magyar Hírlap Kálmán Imre operettjének 1936-os zürichi ősbemutatója után.
A mű hosszú évek adósságát törlesztve most koncertszerű változatban debütál az Eiffel Műhelyház stream-színpadán.


Karmester
Marius Burkert
Napóleon
Szappanos Tibor
Josephine
Sümegi Eszter
Juliette
Váradi Zita
Bernard káplár
Erdős Attila
Marion
Fürjes Anna Csenge
Therése Tallien
Gál Erika
Berthier generális
Kiss András
Junot generális
Szerekován János
Escarbot, anyakönyvvezető
Balczó Péter
Narrátor
Csémy Balázs
Közreműködik
a Magyar Állami Operaház Énekkara

Előadások

Bemutató: 2021. június 16.

Erkel Színház – Nagyszínpad

Cselekmény

Első kép
Josephine Beauharnais háza, rue Chanteraine, Párizs, 1795 szeptember.
Marion, Josephine Martinique-i dadája kártyát vet a szobalánynak, Juliette-nek. Nagy utazást, egy katona forró szerelmét és egy úrinő életét jövendöli neki. Josephine dolgavégezetlenül érkezik vissza a műkereskedőtől: nem sikerült eladni utolsó értéktárgyai egyikét, egy festményt. Így nem tudja kifizetni a rá várakozó árusokat sem, akik az árut magukkal víve távoznak.
Marion emlékezteti Josephine-t korábbi jóslatára, miszerint a Martinique-i kikötőparancsnok lányából még Franciaország királynője lesz. Josephine egyáltalán nem hisz ebben, hisz férje, Beauharnais márki halála óta elfordult tőle a finom társaság.
Ekkor érkezik de Aiguillon hercegné, akivel Josephine a forradalom alatt együtt raboskodott. S most elhozta magával a párizsi szalonok „generálisát”, Therese Tallient, aki elhatározta, hogy a szép Beauharnais márkinét újra bevezeti a divatos társaságba.
Josephine végül igent mond az ellentmondást nem tűrő Talliennek. Marion kártyát vet neki, amiből világosan látja, hogy egy nagyhatalmú ember keresztezi hamarosan Josephine útját.
Második kép
Szalon Madame Tallien házában a Champs-Elysees-n. ugyanaznap este
Divatos nők és férfiak, köztük sok magasrangú katona mulat Tallien házában. A vendégek között van Paul Barras, a Direktórium elnöke, Tallien szeretője. Berthier generális bemutatja fiatal korzikai barátját Buonaparte tábornokot Madame Talliennek. Buonaparte egyenruhája kissé rongyos és úgy érzi, egyáltalán nem illik a ragyogó társaságba, amikor megérkezik Josephine Beauharnais: azonnal elvarázsolja a nő szépsége. Egész este őt követi a tekintetével, miközben a nő Barras és a hírhedt párizsi nőcsábász Hyppolite Charles karján táncol. Tallien észreveszi, hogy Buonaparte nem találja a helyét, és pártfogásáról biztosítja: megígéri, hogy segít neki új szolgálati helyet és egy tlejesen új egyenruhát szerezni. Mostanra már Josephine-nek is feltűnik a fura alak, de Barras karján kacagva annyit mondd: úgy néz ki, mint a Csizmás Kandúr.
Harmadik kép
Kis szoba a kaszárnyában.
Buonaparte mostanra a párizsi ezred parancsnoka. Éjjel a katonák letartóztattak egy tizennégy éves kamaszt, aki nem volt hajlandó beszolgáltatni a nála talált fegyvert. Juliette érkezik a fiút keresve. Bernard káplárt generálisnak nézi, és segítséget kér tőle. A káplárnak nagyon megtetszik a lány, de először azt hiszi, előkelő hölggyel beszél. Mikor kiderül, hogy mindketten tévedtek a másik rangjával kapcsolatban, évődni kezdenek és Bernard felajánlja, hogy segít kiszabadítani a fiút. De foglalónak kér egy csókot a lánytól.
Amikor Buonaparte megtudja, hogy a fiú Josephine gyermeke, azonnal odahívatja a nőt. Meg akarja leckéztetni, de amint meglátja, újra fellobban benne a szerelem és megvallja az érzéseit. Josephine-t elsodorja a vallomás hevessége és végül még aznap estére találkozót beszélnek meg
Negyedik kép
Szoba Josephine házában. Josephine és Bonaparte házasságkötésének napja
Esküvőre készülnek. Juliette is szeretné rávenni Bernardot a házasságra, egyelőre sikertelenül. Escarbot, az anyakönyvvezető igyekezne haza a feleségéhez és a vacsorájához, és ezt mindenki tudomására adja. Végül a nagy várakozásban előre belakmározik a banketti asztalról, majd a házasságkötés után a hajnalig tartó pezsgőzést választja.
Nem mindenki örül az esküvőnek: Barras és Hyppolite Charles jobban szeretnék, ha Josephine szabad préda maradna. Barras megnyugtatja Charles-t, hogy készen áll a terve.
Alig maradnak magukra a friss házasok, futár érkezik a hadügyminisztériumból: Napóleon kinevezést kapott az itáliai hadjárat vezetésére, azonnal indulnia kell. Bonaparte először nem akar menni, majd maga Josephine győzi meg arról, hogy a haza és főleg az előremenetel legalább olyan fontos, mint a szerelem.
Ötödik kép
Itália, tábori főhadiszállás
Bonaparte szerelmeslevelet fogalmaz Josephine-nek.
Majd Josephine párizsi hálószobájába pillanthatunk, ahol az előző éjszakai mulatságot piheni ki az asszony. Ez most az egész élete: bálok, mulatságok, társasági élet. Megérkezik Bonaparte levele, melyben könyörög az asszonynak, hogy látogassa meg a hadszíntéren. A levelet futár hozta, akinek választ kell vinnie a parancsnoknak. Josephine a sok meghívására hivatkozva nem tesz eleget Napóleon kéresének és csak pár semmitmondó sort válaszol a négyoldalas levélre. Hyppolite Charles nem volt rest, folyamatosan udvarol a szalmaözvegynek, aki – férje távollétét nehezen viselve – kacérkodik a férfival, aki még az asszony hálószobájába is be merészel jönni. Ezt napóleon futára is látja..
Bonaparte türelmetlenül várja Josephine válaszát a táborban. Keservesen csalódik, amikor kézhez kapja a pár soros választ és kiderül, hogy az asszony nem tervezi, hogy meglátogatja. Kivallatja a futárt, aki végül elárulja, hogy Hyppolite Charles járt Josephine hálószobájában. Annyira felzaklatja a hír, hogy szinte fel sem fogja Berthier tábornok jelentését: győztek Millesimo alatt! „Győztem Millesimónál, de Párizsban legyőztek."
Hatodik kép
Buonaparte főhadiszállása.
Josephine meggondolta magát és meglátogatja Bonapartét. Először Juliette érkezik a csomagokkal és boldogan talál újra a káplár és a szobalány. Bonaparte minden ellenére nagyon vágyik Josephine-re. Amikor az asszony végül megérkezik, kellemetlen dologra derül fény: vele jött önkéntesként Hyppolite Charles is. Napóleon féltékenysége nem ismer határt: azonnal be akarja osztani a férfit egy öngyilkos küldetésre: két század élén foglalja el Arcole hídját.
Josephine Charles segítségére siet, hisz Charles a párizsi szalonokhoz van szokva! Bonaparte a szenvedélyes „védőbeszéd” hatására Charles-t a hátországba vezényli és ő maga áll a csapat élére.
Ezt a hősies gesztus végre ráébreszti Josephine-t arra, hogy csak a férjét szereti igazán.
Hetedik kép
Szoba a Tuileriákban, 1803-ban.
Buonaparte most első konzul, és hamarosan Franciaország császárává koronázzák. Néhány politikai tanácsadó szeretné a Josephine-nel kötött frigyét érvényteleníteni, hogy a fiú utód nélküli házasság helyett egy új köttethessen a spanyol infánsnővel. De Bonaparte hezitál, hiszen szíve mélyén továbbra is Josephine-t szereti. Házassági évfordulójuk napja van, de Bonaparte ezt elfelejti: túlságosan borzolja a kedélyét az a jelentés, miszerint Josephine minden nap néhány órás találkára kocsizik a kastélyból. Bernard és Juliette tisztázzák a helyzetet: a „titkos találkák” valójában Josephine festőjének műtermében voltak, ahol az asszony modellt ült az évfordulóra ajándéknak szánt festményhez. Bonaparte fellélegzik, és a miniatűrt, amit róla a tanácsadói az infánsnőhöz akartak eljuttatni, Josephine-nek adja házassági évfordulós ajándékként.
Nyolcadik kép
1804. december 2.
A Notre Dame katedrálisban Bonaparte és felesége, Josephine koronázási ünnepsége zajlik. A nép boldog. Marion jóslata beteljesedett.