H. van Manen / Lukács A. / A. Ekman / E. Satie / P. Glass / A. Piazzolla / F. J. Haydn / L. van Beethoven / F. Schubert

Kaktuszok

kortárs balett 12 premier

Balett-est két részben

Sajnálattal tudatjuk, hogy az est részeként meghirdetett Örvény című produkció elmarad, pótlására az évad során, egy később meghirdetendő időpontban kerül sor.Vágyak, félelmek, szenvedélyek, korlátok. Ezekről szól a Magyar Nemzeti Balett estje, amely Hans van Manen Trois Gnossiennes című érzékeny duettjétől Lukács András lendületes, örvénylő mozdulatokban bővelkedő, szenvedélyes kettős táncain keresztül ismét egy van Manen-koreográfiához, a nagyváros lüktetését és a perzselő szenvedélyes ösztönök világát bemutató 5 tangóhoz vezet. A műsor utolsó részében Alexander Ekman Cacti című táncművét először láthatja a magyar közönség, melynek témája maga a kortárs tánc. A koreográfia fergetegesen szedi ízekre a tánc modorosságát.

Hans van Manen / Erik Satie

Trois Gnossiennes

A Trois Gnossiennes Erik Satie mágikus szépségű remekére építve egy különös viszony képét vázolja fel. Az érzékeny ecsetvonásokkal vázolt kettős portréban bizalom, az alá-fölérendeltség, a viszonylagosság, egymásra utaltság képei villannak elő. Manen lírai és groteszk elemeket mesterien váltogatva, emlékezetes jegyeket összeszőve ábrázol monológokat és dialógust, szimbolikus pillanatokat egy intim mélységekben gazdag kapcsolatról. Az egyszerű pózok bravúrosan akrobatikussá emelkedése, az ernyedő, megéledő testtel folytatott talányos és rendkívüli játék teszi felejthetetlenné e sűrű és rövid alkotást.

Hans van Manen / Astor Piazzolla

5 tangó

Az 5 tangó Hans van Manen egyik legismertebb, méltán népszerű alkotása: a pompás zene és tánc egyszerre idézi meg egy nagyváros lüktetését és a perzselő, szenvedélyes ösztönök világát. A hol fülledten lomha, hol virtuóz elemekben felpörgő tempóval, szólisztikus és csoportjelenetekkel izgalmasan játszó alkotás egyén és közösség változatos játszmáit, a szerelem, a vonzódás sokarcúságát, sokrétűségét, egy korszak arcképét tárja elénk.

Szóló lány
Felméry Lili
Szóló fiú
Leblanc Gergely
Pas de quatre lányok
Golovyna Yuliya Furuhashi-Huber Inés
Pas de quatre fiúk
Cottonaro Gaetano Diachkov Dmitry

Alexander Ekman / Franz Joseph Haydn / Ludwig van Beethoven / Franz Schubert

Cacti

Alexander Ekmant a Stepping Grounds Arts/Culture Management képviseli. www.steppinggrounds.com 


A szöveget magyarra fordította Benkő Minka.

A Cacti c. darab zenei anyagának első részét együttesen Tinta Schmidt von Altenstadt, David Marks, Saskia Viersen, Artur Trajko és Jan Pieter Koch zenei koordinátor állították össze, improvizálták és szerezték Franz Schubert: „A halál és a lányka” c. művének Presto tétele alapján.

A produkció során elhangzik még Franz Schubert: „A halál és a lányka” c. művének szimfonikus változata is (hangszerelte: A. Stein) / Előadja a „Kungliga Hovkapellet/Svéd Királyi Operaház”

Előadások

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem