Vajda János

Karnyóné

opera

június 5., hétfő 16:00

Operaház – III. emeleti Cukrászda

Műismertetés filmbejátszásokkal

A fiatalon többek között Petrovics Emilnél tanuló Vajda Jánost (1949-) a magyar posztmodern opera atyjaként tartjuk számon. Sokrétű munkásságában a humor, a groteszk iránti érzékét leginkább a Karnyóné című kétrészes operájában csillogtatta meg. Az Ascher Tamás rendezte ősbemutatót 2004. május 4-én az Operaházban tartották. Az opera szövegkönyvét Várady Szabolcs jegyzi, Csokonai Vitéz Mihály azonos című komédiája nyomán. Vajda operája egyik elemzője szerint eklektikus darab, amelynek sajátos karaktere az ismert és kevésbé ismert zenei idézetek játékos, szellemes felvillantásából bontakozik ki.

Előadó: Tóth Endre

Részletek

Helyszín
Operaház – III. emeleti Cukrászda
Dátum
2017. június 5.
Kezdés ideje
16:00
Befejezés ideje
17:30

Előadások

Operaház – III. emeleti Cukrászda

Cselekmény

Előjáték
Lipitlotty és Tipptopp, két semmirekellő gavallér egymással vetekedve igyekszik elnyerni a tehetős, ám öregecske boltosasszony, özvegy Karnyóné kezét és vagyonát, és olykor gúnyolódnak az éltes asszony bájain bájain. Kuruzs, a házaló kereskedő, jövendőmondó, felcser és alkalmi poéta felajánlja nekik szolgálatait.

I. felvonás
Karnyóné boltjában a gazdasszony félnótás fia, Samuka játszadozik az üzletet vivő, örökké zsörtölődő Lázárral. A belépő Karnyóné utasítja Lázárt, hogy készíttessen elő a divatmajom Lipitlotty számára újabb ruhának való anyagot. Hiába sorolja Lázár Lipitlotty eddigi adósságait, a szerelmes vénasszony meg se hallja. Annál inkább figyel Lipitlotty mézes-mázos udvarlására és távoztával hosszan epekedik is utána. A bolt előtt fut egymásba a két gavallér; előbb a divatról diskurálnak, majd Lipitlotty óvatlanul elárulja Tipptoppnak milyen számokat tett meg a lottérián. Tipptopp elszántan lép be a boltba, ám hiába nógatja az udvarlásra váró Karnyóné, inába száll a bátorsága, és hamar elszelel. A csalódott asszonyság cselédjén, Borison tölti ki a mérgét. Ám Boris könnyen vigasztalódik, amikor a visszalopódzó Tipptopp arra kéri: ugrassza össze asszonyát Lipitlottyal és így segítse őt eltávolítani az útból. Egyúttal megígéri: ha a gazdag özvegy jobblétre szenderül, ő majd Borissal osztja meg az örökséget. Boldog tervezgetésükhöz Kuruzs is csatlakozik.

II. felvonás
Lipitlotty majd kiugrik a bőréből, hiszen kihúzták számait a lottérián. Meggazdagodva készül Pestre utazni. Előbb azonban le kell csillapítania Karnyónét, aki Tipptopp ármánykodása miatt már gyanakszik rá. Miután az öregasszony megenyhült és eltépte Lipitlotty adósságleveleit, azonnal továbbáll. A kétségbeesett Karnyóné bánatában öngyilkosságra készül. Elszalasztja Samukát a patikába egérméregért. A bolondos fiú azonban elfecsegi küldetését Tipptoppnak, aki - nehogy terve dugába dőljön - altatóra cseréli a mérget. Ám közben tudja: furfangja sikerült, hiszen ő tetette ki a Lipitlottynak kedvező, hamis lottószámokat. Karnyóné megrendülten búcsúzik az élettől, de tragédiája komédiába fordul. Miközben mindenki őt próbálja élesztgetni, beront a csalást felismerő Lipitlotty, előbb lelövi Tipptoppot, majd maga ellen fordítja a fegyvert. A felfordulást betetőzendő előkerül az eltünt Karnyó, az évek óta halottnak hitt férj, akit üzleti útján a francia seregek tartóztattak fel. A szörnyű látványtól azonban ő is összeroskad. Végül égi segítség jeleként megjelenik Tündér és Tündérfi, és a halottakat életre. Kuruzs, a fűzfapoéta pedig Csokonai Vitéz Mihállyá lényegül át, aki meghatottan hallgatja az örömére felcsendülő Mihály-napi köszöntőt.