Koreai Nemzeti Szimfonikus Zenekar

hangversenyszerű koncert

szeptember 30., péntek 19:00

Erkel Színház – Nagyszínpad

A dél-koreai szimfonikus zene történetének alappillére

Koreai Nemzeti Szimfonikus Zenekar
Az 1985-ben alakult Koreai Nemzeti Szimfonikus Zenekar Dél-Korea egyik vezető színházi zenekara, amelynek tevékenysége a zenekari művek előadása mellett a balett és az opera területére is kiterjed. Az állami művészeti együttes széles repertoárjával önálló zenei világot teremtett, és a koreai szimfonikus zene történetének alappillérét képezi. Megalakulásától kezdve napjainkig évente több, mint száz előadás keretében varázsolta el a közönséget. A művészet hagyományos kereteit fellazítva a film, a számítógépes játékok vagy az online koncertek világába is kitérőket tesz, így szüntelenül arra törekszik, hogy kitágítsa a klasszikus zene határait. A mostani előadás a zenekar háromállomásos európai turnéjának részét képezi, és a reprezentatív koreai együttes zenéjének lenyűgöző erejét kísérli meg egy koncert időtartamába sűríteni. Az este folyamán Dél-Korea egyik legismertebb karmestere, Chung Chi-Yong, valamint Im Sun-Hae (szoprán), Kim Jae-Hyung (tenor) és Park Jong-Min (basszus) énekesek várják a magyar közönséget.

Chung Chi-Yong karmester
Chung Chi-Yong Dél-Korea egyik legkeresettebb karnagya. Virtuóz pálcatechnikával és a mű lényegét megragadni képes, mély zenei rálátással rendelkező művészként tartják számon, aki kifinomult stílusérzékkel dirigálja zenekarát. Zenei karrierjét zongoristaként kezdte, majd a Szöuli Nemzeti Egyetem Zeneművészeti Karának zeneszerzői tanszékén folytatta. Ezt követően a Salzburgi Mozarteum Egyetemen tanult karmesteri szakon Ausztriában, ahol Michael Geilen volt a mestere. Már korán a zenei élet figyelmének középpontjába került, amikor az Osztrák Kulturális és Oktatási Minisztérium kitüntetésben részesítette. Segédkarmesterként működött közre a Salzburgi Nemzetközi Nyári Zenei Fesztiválon, majd vendégkarmesterként további tapasztalatokat szerzett többek között a Lipcsei Rádió Szimfonikus Zenekaránál, a Prágai Rádió Szimfonikus Zenekaránál, a Müncheni Szimfonikusoknál vagy a Michigan Állami Szimfonikusoknál is. Koreában többek között Changwon Város Szimfonikus Zenekarának, a Szöuli Városi Szimfonikus Zenekarnak és Incheon Város Szimfonikus Zenekarának állandó karmesteri posztját töltötte be, 2018-tól 2021 januárjáig pedig a Koreai Szimfonikus Zenekar művészeti vezetőjeként dolgozott. Aktív művészi tevékenysége révén egyedi, csak rá jellemző zenei világot tár fel a közönség előtt. Jelenleg a Koreai Nemzeti Művészeti Egyetem Zenei Intézetének professzoraként az utánpótlás kinevelésével foglalkozik a karmesteri tanszéken.

Műsor:
Kim Texu: Dub-Sanjo, zenekarra
Song Gil-Ja (szöveg) – Im Geung-Soo (zene): Ahogy a tavasz átkel a folyón (Gang geonneo bom i odeut) | Im Sun-Hae (szoprán)
Lee Soo-In (szöveg és zene): Lelkem folyója (Nae maeum ui gangmul) | Kim Jae-Hyun (tenor)
Chung Chi-Geun (szöveg), Lee An-Sam (zene): Kedves barátom! (Geuriun chingu yeo) | Park Jong-Min (basszus)
G. Rossini: Una voce poco fa („Hallottam szelíd szavát”) A sevillai borbély című operából | Im Sun-Hae (szoprán)
Lehár F.: Dein ist mein ganzes Herz („Vágyom egy nő után”) A mosoly országa című operettből | Kim Jae-Hyun (tenor)
W. A. Mozart: Madamina, il catalogo è questo („Íme donna, ez a szép katalógus") a Don Giovanni című operából | Park Jong-Min (basszus)
Lehár F.: Lippen Schweigen („Ajk az ajkon”) A víg özvegy című operettből | Im Sung-Hae és Kim Jae-Hyung duettje
R. Sieczyński: Wien, Wien, nur du allein („Bécs, álmaim városa”) | Park Jong-Min (basszus)
P. I. Csajkovszkij: 4., f-moll szimfónia, Op. 36

A koncert a Koreai Kulturális Központtal együttműködésben jött létre.

A koncert ingyenes, azonban előzetes regisztráció szükséges.

Részletek

Helyszín
Erkel Színház – Nagyszínpad
Dátum
2022. szeptember 30.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
21:30

Előadások

Erkel Színház – Nagyszínpad