Michael Messerer / Alexander Krein

Laurencia

klasszikus balett 14

Balett két felvonásban

A Laurencia egy dús, látványos, a szó jó értelmében véve igazán teátrális balett: perzselő érzelmek és kirobbanó erővel feltörő mozgások, melyben a klasszikus lépések tüzes spanyol ritmusokkal forrnak egybe. Virtuóz szólók és duettek, harmonikus együttesek és izgalmas tömegjelenetek közepette bontakozik ki a drámai történet, melyet Lope de Vega A hős falu (Fuente Ovejuna) című drámája ihletett: egy bimbózó szerelem erőszakos eltiprása miatt a közösség fellázad az elvakult, erőszakos hatalom ellen.
A Michael Messerer által felfrissített koreográfiához Vadin Ryndin eredeti tervei alapján Rományi Nóra és Rózsa István álmodta újra a látványt a Magyar Nemzeti Balett 2020-ban bemutatott nagyszabású előadása számára.

Jegyvásárlás az ÉLŐ KÖZVETÍTÉSRE

Előadások

Bemutató: 2020. március 6.

Erkel Színház – Nagyszínpad
Erkel Színház – Nagyszínpad
Erkel Színház – Nagyszínpad
Erkel Színház – Nagyszínpad
Erkel Színház – Nagyszínpad
Erkel Színház – Nagyszínpad

Cselekmény

I. felvonás

1. jelenet

A spanyol faluban, Fuente Ovejunában mindenki boldogan várja a Parancsnok visszatérését. Mivel sikeres hadjáratról érkezik, mindenki azt reméli, hogy saját természetét meghazudtolóan emberséges és nagylelkű lesz. A falusiak ugratják Laurenciát és kedvesét, Frondosót, és a lány is viccelődik lelkes csodálójával. Megjelenik Mengo, a hegedűs. Laurencia barátnője, Pascuala azt kéri tőle, hogy hegedüljön, hogy a fiatalok táncolhassanak. Katonazene nyers hangja hallatszik, megjelenik a Parancsnok. A nép bizalmatlanul üdvözli, ám ő oda sem figyel, Laurencia szépsége foglalja le. Mindenkinek megparancsolja, hogy távozzon, csak a lányt tartja ott. Pascuala is velük marad. Laurencia ellenáll a Parancsnok közeledésének, aki bosszankodva utasítja katonáit, hogy vigyék a két lányt a kastélyába. A lányoknak azonban sikerül megszökniük.

2. jelenet

Egy elhagyatott helyen, egy erdei pataknál Frondoso felfedi érzelmeit Laurenciának. De a szeszélyes lány kitérően válaszol. Vadászkürt hangja hallatszik: a Parancsnok vadászik az erdőben. Hamarosan meg is jelenik Laurenciánál, és megpróbálja megcsókolni a lányt. Frondoso vakmerően a Parancsnokra veti magát, ezzel megvédve Laurenciát gyűlölt csodálójától. A Parancsnok mindkettejük ellen bosszút esküszik. Néhány lány érkezik a patakhoz, hogy kimossák ruhájukat. Jobban elfoglalja őket a beszélgetés, mint a mosás, főleg akkor, amikor Mengo is közéjük lép – az ő jelenléte mindig jó mókának ígérkezik. Jacinta szalad be, akit egy katona kerget. Mengo megvédi a lányt, de a katona leüti a bátor férfit. Visszatér a Parancsnok, Jacinta védelemért könyörög neki, ő azonban átadja a lányt a katonáknak. Laurenciának, aki immár meggyőződött Frondoso hűségéről, imponál a férfi bátorsága és odaadása, így beleegyezik, hogy feleségül menjen hozzá.

II. felvonás

3. jelenet

Az egész falu boldogan ünnepel Laurencia és Frondoso esküvőjén. Tánc táncot követ, ám a jókedvet ismét félbeszakítja a Parancsnok megjelenése. A komor férfi azért jött, hogy bosszút álljon. Parancsot ad: Frondosót bebörtönözteti, Laurenciát pedig a kastélyába viteti. A népet mindez félelemmel tölti el.

4. jelenet

Éjjel a férfiak összegyűlnek az erdőben. Tudják, hogy le kéne győzniük a zsarnokot, de félelmükben és határozatlanságukban csupán öklüket rázzák, és átkokat szórnak, ám valódi lépéseket nem tesznek. Laurencia lép közéjük, ütött-kopott, szakadt ruhában, de erős akarattal, méregtől felhevülten. A férfiak szemére veti, hogy nem tesznek semmit, és felszólítja őket, hogy lázadjanak, harcoljanak. A lány szenvedélyes felszólalása bátorsággal tölti meg a férfiak szívét. A falu minden asszonya támogatja Laurenciát. Fuente Ovejuna népe megindul a Parancsnok kastélya felé.

5. jelenet

Kaszákkal, késekkel, husángokkal és botokkal felfegyverkezve a nép beviharzik a kastély belső termeibe, mint egy félelmetes hullám dagálykor. Kiszabadítják Frondosót börtönéből, és bosszút állnak a Parancsnokon. Az megpróbál elmenekülni, de a parasztok elfogják. Aranyat ajánl nekik, hogy engedjék szabadon, ám a falu népe ingerülten visszautasítja, és leszámol vele. A halott zsarnok sisakját egy karóra tűzik, amely Fuente Ovejuna népének győzelmét jelképezi.