Michael Messerer / Alexander Krein

Laurencia – ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

klasszikus balett 14

június 5., szombat 19:00

Erkel Színház

Balett két felvonásban

A Laurencia egy dús, látványos, a szó jó értelmében véve igazán teátrális balett: perzselő érzelmek és kirobbanó erővel feltörő mozgások, melyben a klasszikus lépések tüzes spanyol ritmusokkal forrnak egybe. Virtuóz szólók és duettek, harmonikus együttesek és izgalmas tömegjelenetek közepette bontakozik ki a drámai történet, melyet Lope de Vega A hős falu (Fuente Ovejuna) című drámája ihletett: egy bimbózó szerelem erőszakos eltiprása miatt a közösség fellázad az elvakult, erőszakos hatalom ellen.

A Michael Messerer által felfrissített koreográfiához Vadin Ryndin eredeti tervei alapján Rományi Nóra és Rózsa István álmodta újra a látványt a Magyar Nemzeti Balett 2020-ban bemutatott nagyszabású előadása számára.

Részletek

Helyszín
Erkel Színház
Dátum
2021. június 5.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
20:45
Vakhtang Chabukiani eredeti koreográfiája nyomán a koreográfiát készítette
Michael Messerer
Zeneszerző
Alexander Krein
Vadim Ryndin eredeti tervei alapján díszlettervező
Rózsa István
Vadim Ryndin eredeti tervei alapján jelmeztervező
Rományi Nóra
Világítástervező
Kirk Bookman
Betanító balettmester
Anna Andrushko Evgeny Popov
Próbavezető balettmester
Mirzoyan Albert Pongor Ildikó Prokofieva Irina Szakács Attila

Előadások

Bemutató: 2020. március 6.

Erkel Színház

Cselekmény

I. felvonás

1. jelenet

A spanyol faluban, Fuente Ovejunában mindenki boldogan várja a Parancsnok visszatérését. Mivel sikeres hadjáratról érkezik, mindenki azt reméli, hogy saját természetét meghazudtolóan emberséges és nagylelkű lesz. A falusiak ugratják Laurenciát és kedvesét, Frondosót, és a lány is viccelődik lelkes csodálójával. Megjelenik Mengo, a hegedűs. Laurencia barátnője, Pascuala azt kéri tőle, hogy hegedüljön, hogy a fiatalok táncolhassanak. Katonazene nyers hangja hallatszik, megjelenik a Parancsnok. A nép bizalmatlanul üdvözli, ám ő oda sem figyel, Laurencia szépsége foglalja le. Mindenkinek megparancsolja, hogy távozzon, csak a lányt tartja ott. Pascuala is velük marad. Laurencia ellenáll a Parancsnok közeledésének, aki bosszankodva utasítja katonáit, hogy vigyék a két lányt a kastélyába. A lányoknak azonban sikerül megszökniük.

2. jelenet

Egy elhagyatott helyen, egy erdei pataknál Frondoso felfedi érzelmeit Laurenciának. De a szeszélyes lány kitérően válaszol. Vadászkürt hangja hallatszik: a Parancsnok vadászik az erdőben. Hamarosan meg is jelenik Laurenciánál, és megpróbálja megcsókolni a lányt. Frondoso vakmerően a Parancsnokra veti magát, ezzel megvédve Laurenciát gyűlölt csodálójától. A Parancsnok mindkettejük ellen bosszút esküszik. Néhány lány érkezik a patakhoz, hogy kimossák ruhájukat. Jobban elfoglalja őket a beszélgetés, mint a mosás, főleg akkor, amikor Mengo is közéjük lép – az ő jelenléte mindig jó mókának ígérkezik. Jacinta szalad be, akit egy katona kerget. Mengo megvédi a lányt, de a katona leüti a bátor férfit. Visszatér a Parancsnok, Jacinta védelemért könyörög neki, ő azonban átadja a lányt a katonáknak. Laurenciának, aki immár meggyőződött Frondoso hűségéről, imponál a férfi bátorsága és odaadása, így beleegyezik, hogy feleségül menjen hozzá.

II. felvonás

3. jelenet

Az egész falu boldogan ünnepel Laurencia és Frondoso esküvőjén. Tánc táncot követ, ám a jókedvet ismét félbeszakítja a Parancsnok megjelenése. A komor férfi azért jött, hogy bosszút álljon. Parancsot ad: Frondosót bebörtönözteti, Laurenciát pedig a kastélyába viteti. A népet mindez félelemmel tölti el.

4. jelenet

Éjjel a férfiak összegyűlnek az erdőben. Tudják, hogy le kéne győzniük a zsarnokot, de félelmükben és határozatlanságukban csupán öklüket rázzák, és átkokat szórnak, ám valódi lépéseket nem tesznek. Laurencia lép közéjük, ütött-kopott, szakadt ruhában, de erős akarattal, méregtől felhevülten. A férfiak szemére veti, hogy nem tesznek semmit, és felszólítja őket, hogy lázadjanak, harcoljanak. A lány szenvedélyes felszólalása bátorsággal tölti meg a férfiak szívét. A falu minden asszonya támogatja Laurenciát. Fuente Ovejuna népe megindul a Parancsnok kastélya felé.

5. jelenet

Kaszákkal, késekkel, husángokkal és botokkal felfegyverkezve a nép beviharzik a kastély belső termeibe, mint egy félelmetes hullám dagálykor. Kiszabadítják Frondosót börtönéből, és bosszút állnak a Parancsnokon. Az megpróbál elmenekülni, de a parasztok elfogják. Aranyat ajánl nekik, hogy engedjék szabadon, ám a falu népe ingerülten visszautasítja, és leszámol vele. A halott zsarnok sisakját egy karóra tűzik, amely Fuente Ovejuna népének győzelmét jelképezi.