Vaszilij Vajnonen / Michael Messerer / Borisz Aszafjev

PÁRIZS LÁNGJAI

klasszikus balett 12 premier

Klasszikus balett három felvonásban

A francia forradalom idején játszódó, sodró erejű és tempójú Párizs lángjai az egyik legsikeresebbnek mondható szovjet balett, melynek első előadásai során a közönség állva, egy emberként énekelte a művészekkel a La Marseillaise-t. Kifejezett újításnak számított akkor és ott az alkotók közös törekvése, hogy vérbeli balettdrámát hozzanak létre. A balett-történetnek ezen emblematikus darabjában a táncosoknak egyszerre kell magas fokon birtokában lenniük a klasszikus balett-technikának és a karakter-jellemábrázolásnak. A budapesti Operában 1977-ben került színre utoljára, 2021-től Michael Messerer újragondolt változatában látható a Magyar Nemzeti Balett repertoárján.

Karmester
Kocsár Balázs
Jeanne, Gaspard lánya
Balaban Cristina Tanykpayeva Aliya Takamori Miyu
Philippe, marseille-i
Rónai András Timofeev Dmitry Morimoto Ryosuke
Mireille de Poitiers, színésznő
Pap Adrienn Sharipova Elena Lee Yourim
Antoine Mistral, színész
Lagunov Ievgen Balázsi Gergő Ármin Okajima Takaaki
Costa de Beauregard márki
Melnyk Vladyslav Radziush Mikalai Szigeti Gábor
Thérèse
Földi Lea Sawatzki Aglaja Mizinova Liudmila
Ámor a pásztorjátékban
Wakabayashi Yuki Lee Yourim Pap Adrienn
Gaspard
Szigeti Gábor Komarov Alekszandr mv. Kovtun Maksym
Jacques, Gaspard fia
Molnár Örs Domonkos Kiss Lukács Márton
XVI. Lajos király
Bajári Levente Hajdu Péter Vékes Roland
Marie Antoinette
Papp Zsuzsanna Arany Csilla Weisz Sára
Ceremóniamester
Myasnikov Boris Kovtun Maksym Komarov Alekszandr mv.
Farandola szóló fiúk
Morimoto Ryosuke Palumbo Valerio Molnár Dávid Topolánszky Vince Bäckström Mattheus Guerra Yago Cottonaro Gaetano
Baszk szóló fiú
Szegő András Melnyk Vladyslav Kerényi Miklós Dávid
Baszk lány, lírai tánc
Boros Ildikó Kerényi Barbara Földi Lea
Baszk férfiak
Morvai Kristóf Taran Dumitru Taravillo Mahillo Carlos Sardella Francesco Topolánszky Vince Molnár Dávid
Szabadság pas de deux
Pap Adrienn Balázsi Gergő Ármin Sharipova Elena Kekalo Iurii Lee Yourim Radziush Mikalai
Egyenlőség pas de trois
Konstantinova Anastasiia Furuhashi-Huber Inès Omarova Adema Starostina Kristina Pokhodnykh Ellina Földi Lea Golovyna Yuliya Horányi Adrienn Sharipova Elena
Testvériség variáció
Cottonaro Gaetano Palumbo Valerio Kiyota Motomi Yamamoto Riku Taran Dumitru Pál Iván

Előadások

Bemutató: 2021. február 6.

Erkel Színház – Nagyszínpad
Erkel Színház – Nagyszínpad
Erkel Színház – Nagyszínpad
Erkel Színház – Nagyszínpad
Erkel Színház – Nagyszínpad
Erkel Színház – Nagyszínpad

Cselekmény

I. Felvonás


1. jelenet


1792 nyara, Marseille határában, Costa de Beauregard márki erdőszéli kastélyának közelében három alakot látunk. Gaspard és gyermekei tűnnek elő a fák közül: a 18 éves Jeanne és a 9 éves Jacques egy szekér tűzifát húznak maguk után, de a kocsi egyik tengelye eltörik és a kereke kigurul. A javítás nem megy gyorsan, a két gyerek játszik ahelyett, hogy segítene. Ekkor felharsan a kürt, ami a márki visszatérését jelzi a vadászatból. Gaspard és a gyerekek sietve igyekeznek megjavítani a szekeret, de nem tudnak elszökni a márki elől. De Beauregard dühében felboríttatja a kordét, és ráuszítja katonáit a szegény parasztra. Ő maga is üti, míg Jeanne közéjük nem áll, hogy testével védelmezze apját. Ekkor a márki meghallja a forradalom dalát, a Marseillaise-t és besiet a kastélyába.

A Philippe vezette marseille-i csapat az erdőn át Párizs felé tart, hogy támogatást nyújtson a köztársaságpártiaknak. Segítenek Gaspard-nak és Jeanne-nak visszarakni a szekér tengelyét és a kerekeit. Jacques lelkesen lengeti a forradalmi zászlót. Mindeközben a márki egy titkos ajtón keresztül elmenekül a kastélyából. A parasztok nagy örömmel fogadják a marseille-i csapatot. Philippe felszólítja őket, hogy csatlakozzanak hozzájuk, Gaspard és gyermekei velük tartanak Párizsba.

2. jelenet

Bál a Versailles-i palotában. Az udvarhölgyek és a királyi őrség tisztjei sarabande-ot táncolnak. A tánc befejeztével a ceremóniamester meghívja a vendégeket az udvari színház előadásának megtekintésére: Mireille de Poitiers és Antoine Mistral egy szerelmes jelenetet adnak elő, Ámor áldozatainak történetét.

Megérkezik a XVI. Lajos király és Marie Antoinette királyné, a jelenlévők emelik poharukat a monarchiára. Belép de Beauregard márki, aki most érkezett Marseille-ből, kezében a trikolórral és egy szalaggal, melyen ez a felirat áll: „Háborút a palotáknak, békét a kunyhóknak!” A márki felolvas egy levelet, melyben XVI. Lajos arra kéri Poroszországot, hogy küldjön csapatokat Franciaországba, és vessen véget a forradalomnak. A királyt felkérik a dokumentum aláírására, aki habozik, de Marie Antoinette ráveszi, hogy kézjegyével lássa el a dokumentumot. A jelenlévők fegyverrel tisztelegnek a királyi pár előtt.

Miután az uralkodó és hitvese elhagyják a báltermet, a mulatság folytatódik. De Beauregard márki táncolni hívja Mireille-t, akinek nincs választása, el kell fogadnia a felkérést. A márki bárdolatlan és tiszteletlen, Mireille megpróbál elmenekülni előle. Antoine a tisztek lankadó figyelmét kihasználva elolvassa a király által aláírt levelet. A márki visszatér a bálterembe és észreveszi a papírt Antoine kezében, rájön, hogy a színész mindent tud, pisztolyt ránt és lelövi. A lövés hangjára Mireille visszasiet a terembe, észreveszi Antoine élettelen testét, kezében a papírdarabot. Elolvassa és megérti, miért kellett meghalnia. Elteszi a levelet és sietve elhagyja a palotát.

II. Felvonás

1. jelenet

Párizsban éjszaka egy téren összegyűlnek a polgárok, köztük a baszkok és auvergne-iak. A párizsiak örülnek, amikor meglátják a Marseille-ből érkezett csapatot. A baszkok nagyon jó harcosok, közülük is kiemelkedik Thérèse, az utcai tüntetések szenvedélyes résztvevője. Mireille de Poitiers is ide érkezik kezében a levéllel, ami leleplezi az arisztokraták ármánykodását. Az emberek szétosztják a fegyvereket, majd a trikolórt lengetve és a forradalmi dalt énekelve a király palotájához vonulnak.

2. jelenet

A felfegyverkezett tömeg megrohamozza a palotát. De Beauregard márki a svájci gárda katonáival igyekszik megállíttatni a tömeget, de az emberek betörnek a palota termeibe. Philippe ráront Beauregard márkira, aki megpróbálja lelőni, de a tömeg elsodorja őt és a gárdistákat is. Thérèse zászlóval a kezében esik el. A csata véget ért, a tömeg elfoglalja a palotát.

III. Felvonás

Az emberek ünnepelnek az elfoglalt királyi palotában. Mireille de Poitiers előadja a Szabadság pas de deux-t, a köztársaság győzelmét szimbolizáló trikolórral. Az Egyenlőség és a Testvériség allegorikus táncait is bemutatják a színészek. Nemcsak a szabadság napja érkezett el, hanem Jeanne és Philip házasságának pillanata is.