The Gershwins / Bartók

Porgy és Bess / A kékszakállú herceg vára

koncert

május 14., szombat 19:00

Magyar Állami Operaház
Jegyvásárlás

Operák angol és magyar nyelven, angol és magyar felirattal

Részletek

Helyszín
Magyar Állami Operaház
Dátum
2022. május 14.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
21:30

The Gershwins®

Porgy és Bess®

Ki ne ismerné a Summertime, az I Got Plenty O’ Nuttin’ vagy az It Ain’t Necessarily So kezdetű slágereket? Sokan nem tudják azonban, hogy ezek nem csupán régi jazzdalok, hanem az egyik leghíresebb amerikai opera, az 1935-ös Porgy és Bess® legnépszerűbb részletei. George Gershwin, DuBose és Dorothy Heyward, valamint Ira Gershwin története eredetileg a dél-karolinai Charleston egyik fekete közösségének vidámsággal, imádsággal, munkával és erőszakkal teli életét mutatja be egy kripli koldus és egy kábítószerfüggő nő különös szerelmén keresztül.

Az angol nyelvű feliratozásban a mű eredeti, javarészt gullah dialektusban írt szövege olvasható.

„A „GERSHWIN®” a Gershwin Enterprise bejegyzett védjegye és szolgáltatási védjegye. A „PORGY AND BESS®” a Porgy and Bess Enterprise bejegyzett védjegye és szolgáltatási védjegye.”

A jogtulajdonosok nyilatkozata: „A Porgy és Bess produkció jelen formában történő bemutatása nem engedélyezett, és ellentétes a mű színrevitelének követelményeivel."


Írta
George Gershwin, DuBose és Dorothy Heyward, és Ira Gershwin
Magyar nyelvű feliratok
Kenesey Judit
Nyelvi felkészítő
Rory Winston
A gyermekkar vezetője
Hajzer Nikolett
Az énekkart betanította
Riederauer Richárd
Karigazgató
Csiki Gábor

Bartók Béla

A kékszakállú herceg vára

Az Opera feladatának tekinti, hogy az újat keresse, hogy évről évre újat mutasson a közönségének. Mégis azt is fontosnak tartja, hogy időnként lelassítsa a keresés és az új létrehozásának mindennapi hajszáját, és visszapillantson a múltba – különösen akkor, ha egy olyan örökérvényű darabról van szó, mint A kékszakállú herceg vára. 2018-ban ünnepelte az operaélet Bartók Béla egyetlen operája bemutatójának 100. évfordulóját. Ennek alkalmából került színre Budapesten Szinetár Miklós 2014-es, kolozsvári előadása, amelynek egyik különlegessége, hogy az eredeti, 1918-as díszletet és jelmezeket rekonstruálta. A tervezője a kolozsvári születésű politikus, író, zenész gróf Bánffy Miklós, az Opera egykori igazgatója volt, aki A fából faragott királyfival egy estén bemutatta az azóta a világ minden operaházának repertoárját képező A kékszakállú herceg várát. Bánffynak óriási a jelentősége az operajátszást illetően – nem véletlenül hódol neki azzal is az Opera, hogy róla nevezte el az Eiffel Műhelyház színháztermét. 

Zeneszerző
Bartók Béla
Szövegíró
Balázs Béla
Rendező
Szinetár Miklós
Látványtervező
Bánffy Miklós
Angol nyelvű feliratok
Zollman Péter

Előadások

Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház