Szente – Galambos – Juhász

PUSKÁS – a musical

kortárs musical

május 20., szombat 15:00

Erkel Színház – Nagyszínpad

Musical magyar nyelven, egy szünettel

A világ leghíresebb magyar embere, Puskás Ferenc 1927-ben született, a Puskás, a musical 1937-ben kezdődik, amikor a későbbi Aranycsapat tagjai megfogadják, hogy a foci által naggyá teszik Magyarországot. A musical története átvezet a második világháborún, majd Puskás és társai csillaggá válásán. Puskás Ferenc 1945. augusztus 20-án játszott először a magyar labdarúgó válogatottban: a Magyarország-Ausztria mérkőzésen az első válogatottbeli gólját is megszerezte. Átéljük az olimpiai aranyérem megszerzésének dicsőségét, a londoni 6-3-as meccset, az Évszázad Mérkőzését, majd az 1954-es világbajnoki kudarcot és az 1956-os forradalmat. Puskás és családja emigrációba kényszerül, majd eltiltása után a Real Madridba igazol. 1960. május 18-án Puskás négy gólt lőtt a Real Madrid–Eintracht Frankfurt mérkőzésen, a Bajnokcsapatok Európa Kupája (BEK) döntőjében: ennyi gólt azóta sem rúgott senki a BEK/BL döntők történetében.
A Puskás musical a legismertebb magyar ember – és minden idők egyik legnagyszerűbb futballcsapata, az Aranycsapat - történetét dolgozza fel és állít nekik méltó emléket.
A színdarab teljes egészében valós eseményeken nyugszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A musical szereplői egykor létező emberek, minden, amit a színdarabban tesznek, a valóságban is úgy történt. 23 színész, 60 táncos, 30 gyerekszínész, 20 dal, artista produkciók, 120 négyzetméter ledfal, 11 színész egyidejű reptetése: a Puskás, a musical minden idők leggrandiózusabb magyar zenés színházi előadása. Tartson velünk egy látványos, felemelő és megható, néha vicces, néha drámai utazáson: ismerje meg Puskás Ferenc életének különleges történetét!

Szereposztás:
Puskás Ferenc: Veréb Tamás/Kocsis Dénes
Bozsik József: Fehér Tibor/Orth Péter
Czibor Zoltán: Ember Márk/Pesák Ádám
Klára Gubik: Petra/Becz Bernadett
Vörös elvtárs: Szabó P. Szilveszter/Chajnóczky Balázs
Farkas Mihály: Nagy Sándor/Nemcsák Károly
Hunyadvári Erzsébet: Kovács Gyopár/Jenes Kitti
Sebes Gusztáv: Cseke Péter/Bakos-Kiss Gábor
Szepesi György: Harsányi Levente/Gundel Takács Gábor
Östreicher Emil: Szerednyey Béla/Peller Károly
Id. Purczeld Ferenc: Barabás-Kiss Zoltán/Barát Attila
Bíró Margit: Náray Erika/Katz Zsófia
Alfredo di Stefano: Nagy Balázs/Juhász Levente
Zakariás József: Pásztor Ádám/Horváth Dániel
Grosics Gyula: Berettyán Nándor/Angler Balázs
Kocsis Sándor: Cseh Dávid Péter/Imre Roland
Hidegkuti Nándor: Solner Dániel
Buzánszky Jenő: Baranya Dávid/Lugosi Fábián
Lantos Mihály: Kovács Richárd/Kenyeres Bendegúz
Lóránt Gyula: Illés Zoltán/Hermann Bertold
Budai László: Kovács Péter/Tarlós Ferenc

Alkotók:
Zenei vezető: Károly Katalin
Látvány, vizuál: Forward Productions
Az előadás szakértője: Szöllősi György
Díszlettervező: Rákay Tamás
Jelmeztervező: Kovács Yvette Alida
Produkciós vezető: Huszár Márta
Koreográfus: Túri Lajos Péter
Társíró: Galambos Attila
Zeneszerző: Juhász Levente
Producer: Szabó László
Író-rendező: Szente Vajk

Jegyvásárlás és további információ: puskasmusical.hu

Részletek

Helyszín
Erkel Színház – Nagyszínpad
Dátum
2023. május 20.
Kezdés ideje
15:00
Befejezés ideje
18:00

Előadások

Erkel Színház – Nagyszínpad
Erkel Színház – Nagyszínpad

Cselekmény

1937, Magyarország.
Rongylabdák szállnak az égben, majd hirtelen tizenegy gyermek áll előttünk.
A későbbi, legendás magyar futball-válogatott, az Aranycsapat tagjai ők, akik ekkor még nem tudják, hogy meg fogják változtatni Magyarország történelmét.
Közülük is kitűnik két srác: Bozsik József, akit Cucunak becéznek és Puskás Ferenc, becenevén Öcsi.
Bozsik betöltötte a tizenkettőt, így a Kispesti AC leigazolja őt a kölyökcsapatába. Puskás ezt hallva akcióba lendül és addig könyörög a klub intézőjének, amíg hamis igazolással, Kovács Miklós néven be nem veszik őt is a csapatba. Most már mind a ketten a Kispest játékosai. Elhatározzák, hogy örökre barátok maradnak, bármi történjék is.
Kirobban a második világháború, Budapestet bombázzák. A srácok időközben felnőttek, Puskás és Bozsik immár a Kispest felnőtt csapatának a tagjai.
Máris 1945 nyarán járunk, Öcsi levelet kap. Válogatott lesz, mindössze tizennyolc évesen. A mérkőzés 12. perce elhozza a fordulópontot: Puskás megszerzi első gólját a válogatottban.
Ez egyúttal az előadás 12. perce is, és hol vagyunk még az olyan kiemelkedő eseményektől, mint az 1952-es helsinki olimpia, ahol az Aranycsapat összeállt, vagy a Wembley Stadionban lezajlott mérkőzés, az évszázad meccse, azaz a legendás 6:3.
Az előadás mindezeket természetesen megmutatja, ugyanúgy, ahogy az 1954-es futball világbajnokság döntőjét, aminek elvesztése közrejátszhatott a két évvel későbbi, 1956-os forradalom kirobbanásában.
És bemutatja Puskás szüleit, feleségét, Erzsébetet, csapattársait és mindazt a közeget, amely az 1950-es évek Magyarországát jellemezte. A darab szereplői - két kivétellel, Klára és Vörös elvtárs alakját kivéve - mindannyian valós, egykor élt személyek, akik mindent úgy tesznek, ahogy azt a valóságban is tették.
1956 után Puskásnak menekülnie kell a hazájából, eltiltják a futballtól, majd végül a világ egyik legnagyobb klubjában, a Real Madridban kap szerződést.
A darab végére eljutunk egészen 1960-ig, amikor Puskás immár a Real Madrid mezében négy gólt lő Glasgow-ban a Bajnokcsapatok Európa Kupájának döntőjén, és ezzel máig élő rekordot állít fel.
A Puskás, a musical a hazaszeretet, a barátság, a csibészség és a bátorság méltatása a világ legismertebb magyarja, Puskás Ferenc élettörténetének bemutatásán keresztül.