Seregi László / Szergej Prokofjev

RÓMEÓ ÉS JÚLIA

balett 14

Balett három felvonásban

„Van egy régi keletű, ám kissé cinikus színházi vélekedés, amely úgy szól: ha semmi sem jut eszedbe, végy elő egy Shakespeare-darabot.” A balett koreográfusa, Seregi László fogalmazott így a bemutató idején, ám az egyik leghíresebb magyar balett-klasszikus alaposan rácáfolt erre az önironikus mondatra. Seregi vállaltan Zeffirelli-ihletettségű, látványos, színpompás balettje alapjaiban reformálta meg a hagyományos történetmesélő táncjátékot, vérbő reneszánsz történetet álmodott színpadra, amely a remekbe formált szituációk, a festői kulisszák mellett eleven emberi tartalmával, az apró rezdülések iránti figyelemmel nyerte meg a hazai és külföldi nézőket egyaránt. Csillogása azóta sem fakult meg, népszerűsége, sikere évtizedek óta töretlen.

Karmester
Kesselyák Gergely
Rómeó
Timofeev Dmitry Rónai András Balázsi Gergő Ármin
Júlia
Tanykpayeva Aliya Melnik Tatiana Felméry Lili
Mercutio
Barbieri Raffaello Sardella Francesco Majoros Balázs
Tybalt
Lagunov Ievgen Scrivener Louis Radziush Mikalai
Paris
Melnyk Vladyslav Cottonaro Gaetano Kóbor Demeter
Benvolio
Taravillo Mahillo Carlos Taravillo Mahillo Carlos Darab Dénes
Capulet
Bajári Levente Szigeti Gábor Melnyk Vladyslav
Capuletné
Papp Zsuzsanna Weisz Sára Gyarmati Zsófia
Júlia dajkája
Mráz Kornélia Tarasova Kateryna
Lőrinc barát
Komarov Alekszandr mv. Kovtun Maksym Kohári István
Verona hercege
Szirb György Kóbor Demeter
Bohóc
Kiyota Motomi Kerényi Miklós Dávid Morimoto Ryosuke
Mab
Carulla Leon Jessica Sharipova Elena Földi Lea
Capulet szolgái
Zhukov Dmitry Morvai Kristóf Zhukov Dmitry Szegő András
Kurtizánok
Pisla Artemisz Lee Yourim Sharipova Elena Sawatzki Aglaja Carulla Leon Jessica Horányi Adrienn
Szolgáló lányok
Voltolini Annamaria Kelemen Ágnes Pesel Anita Tiffany Mizinova Liudmila Asai Yuka Wakabayashi Yuki
Bohócok
Szegő András Molnár Dávid Morvai Kristóf Topolánszky Vince Vila M. Ricardo Berardi Federico Yamamoto Riku Mathot Christian
Tarantella
Rohonczi Viktória Barbara Asai Yuka Wakabayashi Yuki Mathot Christian Guerra Yago Cottonaro Gaetano Takamori Miyu Figueiredo de Santana Salomé Hangya Rita Kovács Noel Ágoston Calcante Luca Dario Palumbo Valerio
Montague
Vékes Roland Lajti Gábor Kovtun Maksym
Montague szolgái
Kovács Noel Ágoston Guerra Yago Mathot Christian Fernandez Ramos Rafael

Előadások

Bemutató: 1985. május 25.

Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház

Cselekmény

I. felvonás

Shakespeare korában vagyunk. A londoni Globe színház színészei a Rómeó és Júlia – talán első – előadására készülnek. A nézők lelkesen tódulnak be a színházba, majd az elsötétülő színen fokozatosan kirajzolódik a veronai piactér reggeli képe.
A piac benépesül. A Capulet- és Montague-ház rokonsága és szolgálói között verekedés tör ki. Hamar előkerülnek a kardok, a fegyveres összecsapásban többen meghalnak, az öldöklésnek Verona hercege vet véget.
A Capulet-ház konyhájában nagy a készülődés az esti bálra. Júlia dajkájával játszik. A méltóságteljes Capuletné ajándékkal kedveskedik lányának és közben rádöbbenti arra, hogy már nem kisgyermek.
Mulatságra érkeznek a vendégek a Capulet-családhoz. Rómeó, Mercutio és Benvolio is be szeretnének surranni a bálba, azonban baljóslatú jelenés részesei lesznek: Mab, a boszorkánykirálynő hívja táncba őket. A bálban Rómeó és Júlia első pillantásra egymásba szeretnek. Júlia megismeri Parist, kijelölt vőlegényét, akinek közeledését elutasítóan fogadja. Tybalt felismeri a hívatlan vendégeket, éktelen haragra gerjed, de a ház ura, Capulet lecsillapítja. Mercutio mókázása nemhogy enyhítené Tybalt dühét, még jobban sérti önérzetét. A mulatság végén a vendégek távoznak, Rómeó pedig bemászik a ház elcsendesedett kertjébe, ahol megpillantja az erkélyen ábrándozó Júliát. A két fiatal boldogan talál egymásra.

II. felvonás

Verona főterén ünnepi sokadalom: Mária-körmenet, mutatványosok, vidáman szórakozó tömeg. Júlia dadája „elegánsan” érkezik fiatal úrnője üzenetével. Rómeó követi a Dadát Lőrinc barát kápolnájába, ahol a pap összeadja a két szerelmest.
A piactéren Tybalt Mercutiót keresi, viszonozni szeretné az előző esti tréfát. Kölcsönös sértegetés és gúnyolódás után kardot rántanak.
A mestervívó Tybalt halálosan megsebesíti a végig bohóckodó Mercutiót. Ő még haldoklása közben is színészkedik, de utolsó pillanataiban mindkét családot megátkozza. Rómeó nem tud uralkodni magán barátja elvesztése miatt, ezért dühében megöli Tybaltot. Rómeót – akire a gyilkosság miatt a Herceg száműző ítélete vár – barátai elmenekítik.

III. felvonás

Rómeó ideiglenes menedékre talál Lőrinc barát kápolnájában, ahová Júlia hívóüzenete is megérkezik.
Nászéjszakájuk után Rómeónak menekülnie kell a törvény elől, így magára hagyja feleségét.
Júlia ellenszegül szülei akaratának, nem akar Parishoz menni. Nem marad más választása, Lőrinc baráttól kér segítséget.
A szerzetes azt ajánlja Júliának, hogy igya meg a tetszhalottá tévő szert, amitől a kellő pillanatban majd fel fog ébredni. Lőrinc barát szerint ez az egyetlen járható út.
Szobájába visszatérve Júlia látszólag beleegyezik a Parisszal kötendő házasságba. Magára maradva megissza a mérget, így reggelre virradóra családja élettelenül találja ágyában.
Temetési menet kíséri Júliát utolsó útjára, a Capulet-kriptába. A szülőket és a Dadát megtörte a bánat. A gyászolók távozása után érkezik Rómeó, aki halottnak gondolja szerelmét, így nem lát más kiutat, és öngyilkosságba menekül bánatában. Lőrinc barát akkor érkezik, amikor Júlia éppen ébredezik. A pap rájön, hogy elkésett, így legalább Júliát megpróbálja megmenteni, de ő – halott férjét meglátva – szintén a halálba menekül, leszúrja magát.
A kripta kozmikus térré tágul, a csillagfényben felemelkedik a ravatal, és Rómeók és Júliák sokasága táncolja körül a halott szerelmeseket.
A Globe színházban teljes egyetértésben felvonulnak Shakespeare színészei Rómeóval és Júliával együtt, jelezvén, hogy előadásuknak vége van.