Barta Dóra; Földi Béla / Solaris

Space Fantasy (Megbolydult bolygó; Marsbéli krónikák)

balett 16

május 23., kedd 19:00

Erkel Színház – Nagyszínpad

Egyfelvonásos táncművek

Godfrey Reggio 1982-es kultuszfilmje, melynek zenéjét Philip Glass írta, az egyensúlyát vesztett modern ember életét különös erejű képekben ábrázoló, szöveg nélküli költemény.
Most Barta Dóra álmodja az Erkel színpadára ezt a sajátos „elidegenedés-mitológiát”, a természettel azóta még inkább pusztító tékozlással bánó emberi létállapot tragikumáról, egy másik néma vizualitású nyelven, a táncén, ugyancsak Glass repetitív zenéjére. A magyar cím Hamlet apokaliptikus hatású szavainak parafrázisa, ezzel is visszacsatolva kicsit a 2015-16-os évad Shakespeare-tematikájához.

Földi Béla koreográfus szintén izgalmas anyaghoz, Ray Bradbury Marsbéli krónikák című sci-fijéhez nyúlt, a mágikus-misztikus utazást a Solaris együttes eleve Bradbury történeteihez írt zenéje kíséri, mely harminc éve az igényes zenehallgatók egyik kedvence. 

Philip Glass: Koyaanisqatsi
© 1982 A Dunvagen Music Publishers Inc. engedélyével.

A Marsbéli krónikák előadását a Ray Bradbury Literary Works LLC. engedélyezte.
© 1959, felújítva 1977-ben Ray Bradbury által
A Marsbéli krónikák magyar nyelven az Agave Kiadó, angol nyelven a Harper Voyager, HarperCollins és a Simon and Schuster kiadásában érhető el.

Részletek

Helyszín
Erkel Színház – Nagyszínpad
Dátum
2017. május 23.
Kezdés ideje
19:00
Befejezés ideje
21:00

Barta Dóra

Megbolydult bolygó

Godfrey Reggio 1982-es kultuszfilmje, melynek zenéjét Philip Glass írta, az egyensúlyát vesztett modern ember életét különös erejű képekben ábrázoló, szöveg nélküli költemény. A rendező így beszél erről a sajátos némaságról: "álláspontom szerint a nyelv lealacsonyodott állapotban van. Már nem képes leírni azt a világot, amelyben élünk".
Most BartaDóra álmodja az Erkel színpadára ezt a sajátos "elidegenedés-mitológiát", az azóta csak még kaotikusabbá váló, a természettel még inkább pusztító tékozlásban élő emberi létállapot tragikumáról, egy másik néma vizualitású nyelven, a táncén, ugyancsak Glass repetitív zenéjére. A magyar cím Hamlet apokaliptikus hatású szavainak parafrázisa, ezzel is visszacsatolva kicsit a 2015-16-os évad Shakespeare-tematikájához.  
Koreográfus, látványtervező
Barta Dóra
Zeneszerző
Philip Glass
Világítástervező
Katonka Zoltán
Animációtervező
Bárány Péter
Dramaturg
Szabó Tamás
Balettmester
Rujsz Edit

Földi Béla / Solaris

Marsbéli krónikák

Koreográfus
Földi Béla
Zene
Solaris
Díszlettervező
Sáfárik Tamás
Jelmeztervező
Závodszky Dalma
Vetített látvány
Ready By Wednesday
Dramaturg
Vécsei Anna
Balettmester
Marosi Edit

Előadások

Erkel Színház – Nagyszínpad
Erkel Színház – Nagyszínpad