Kodály Zoltán

SZÉKELY FONÓ

mix opera 10

június 23., vasárnap 11:00

Magyar Állami Operaház
Jegyvásárlás

Életképek magyar nyelven, magyar és angol felirattal

Egy nép legjobban a népdalain keresztül ismerhető meg” – vallotta Kodály Zoltán, a magyar zene egyik legmeghatározóbb képviselője, akinek szívügye komponistaként, népdalgyűjtőként és zenepedagógusként egyaránt a magyar népzene iránti szeretet elültetése és egy értő közönség felnevelése volt. 
A Székely fonó Kodály törekvéseinek kvintesszenciája. Mikor az Operaház 1931-ben megrendelte a szerzőtől a mű egész estés változatát, Kodály nem operát akart írni – a magyar népdalt szerette volna újra felfedezni, és közvetíteni annak drámai, színpadi erejét.
Kodály anyai ágon lengyel származású volt. Rendhagyó módon éppen egy lengyel rendező, Michał Znaniecki szemén keresztül láthatjuk, hogyan érzékeli ezt az ízig-vérig magyar művet egy külföldi művész.

Részletek

Helyszín
Magyar Állami Operaház
Dátum
2024. június 23.
Kezdés ideje
11:00
Befejezés ideje
13:30
Rendező
Michał Znaniecki
Díszlettervező
Luigi Scoglio
A díszlettervező asszisztense
Alejandro Contreras Cortés
Jelmeztervező
Magdalena Dabrowska
Animáció- és világítástervező
Bogumił Palewicz
Koreográfus
Juhász Zsolt
A koreográfus asszisztense
Marosi Edit
Dramaturg
Kenesey Judit
Angol nyelvű feliratok
Elisabeth M. Lockwood
Karigazgató
Csiki Gábor

Előadások

Bemutató: 2016. október 1.

Magyar Állami Operaház
Magyar Állami Operaház
20. Kalmár Magda bérlet
Magyar Állami Operaház
26. Rohonyi Anikó bérlet
Magyar Állami Operaház
13. Szinetár Miklós bérlet
Magyar Állami Operaház

Cselekmény

A Háziasszony ura haldoklik; az asszony és kislánya csakhamar árván maradnak. A gyászoló özvegy sajgó szívvel emlékszik vissza lánykorára, amikor megismerkedett jövendőbelijével. Hogy szomorú kislányát felvidítsa, elénekli neki a Kitrákotty-mesét. Miközben a temetésre készülődnek, a Háziasszony egyre a múltba réved vissza: felidézi, ahogy összeházasodtak kérőjével. Az esküvői ünnepség szép emlékét azonban hirtelen beárnyékolja a baljós Bolha megjelenése. A Háziasszony tovább emlékezik: kislányuk születését idézi fel. A temetést követően, gyászában megtörve szakad ki belőle a Rossz feleség balladája. Egyszerre mintha halott férjét látná újra maga előtt, de rá kell döbbennie: csupán káprázat volt. Keserűen fekszik ágyba, már a lányától sem fogad el se vigaszt, se ételt – szép lassan elemészti a bánat. Leánya csendben gyászolja. A Háziasszony és férje a mennyországban lelnek újra egymásra.

Kritikai visszhang

"Znaniecki az a rendező, aki ötletek túlzsúfolt tárházát tudja magával hozni, de most az elképzelései nem temették maguk alá a művet. Az elválást tragikusabbá téve – és szürreálissá, mikor a férj látomásként visszatér –, még jobban hangsúlyozta a darab mélységét és ártatlanságát."

John Allison, Opera