TÁNCTREND 2024

kortárs balett 12

június 21., péntek 20:00

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Jegyvásárlás

Alternatív utak a táncéletben

A hagyományos Pas de Quatre-estet követő héten ismét a kortárs táncosok, alkotók, koreográfusok, független társulatok kapnak lehetőséget a bemutatkozásra, a műsor második felében pedig a Magyar Nemzeti Balett egyik kortárs produkciójával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

MAGYAR NEMZETI BALETT Sol León – Paul Lightfoot / Perez Prado, Alberto Dominguez,Ernesto Lecuona, Ray Barretto, Trio Los Panchos: Sad Case
A vendégegyüttesek programja lapzártánk után derül ki.

Részletek

Helyszín
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Dátum
2024. június 21.
Kezdés ideje
20:00
Befejezés ideje
22:00

Sol León & Paul Lightfoot / P. Prado – A. Dominguez – E. Lecuona – R. Barretto – Trio Los Pancho

SAD CASE

„Utólag vesszük csak észre, hogy az energia minden. Amikor a Sad Case-en dolgoztunk 1998-ban, Sol terhessége már előrehaladott állapotban volt, az érzelmek és a hormonok az egekben jártak. A nevetés, az őrület és az előttünk álló ismeretlen adta izgalom növelte hormonszint maga volt e mű köldökzsinórja” – emlékszik vissza a balett keletkezésére az angol Paul Lightfoot, aki partnerével, a spanyol származású Sol Leónnal egyszerre jegyzi az előadás koreográfiáját, díszlet- és jelmeztervét. 2020-ig León művészeti tanácsadója, Lightfoot pedig művészeti vezetője volt a Holland Táncszínháznak (NDT), és közösen mintegy hatvan alkotást hoztak itt létre, köztük a Sad Case-t, melyre kétségkívül munkásságuk egyik főpilléreként tekinthetünk. A darabban a mexikói mambó zenére látható meglepő mozdulatok tükrözik a szatirikus és a komoly közötti feszültség folyamatos keresését. Az OPERA régi álma és terve vált valóra azzal, hogy a magyar közönség számára is láthatóvá tette ezt az ellenállhatatlan, modern táncdarabot.
Koreográfus
Sol León Paul Lightfoot
Zene
Perez Prado Alberto Dominguez Ernesto Lecuona Ray Barretto Trio Los Panchos
Világítástervező
Tom Bevoort
Díszlet- és jelmeztervező
Sol León Paul Lightfoot
Társ-színpadra állító balettmester
Lou Menghan
Próbavezető balettmesterek
Venekei Marianna

Előadások

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem