WORLD VOICE DAY 2022 – A Hang Világnapja
Énekmesteri konferencia

koncert

április 16., szombat 13:00

Eiffel Műhelyház – Mozdonycsarnok
A Hang Világnapja 1999 óta évente megrendezésre kerülő rendezvénysorozat, amely azt hivatott demonstrálni, milyen fontos szerepet játszik mindennapi életünkben az emberi hang mint a kommunikáció egyik fő eszköze, amellyel oly sok tudományág is foglalkozik. Április 16-án világszerte koncerteken, szakmai előadásokon és más programok százain vehetnek részt az érdeklődők. A Magyar Állami Operaház 2014-ben csatlakozott a World Voice Day rendezvényeihez dr. Mészáros Krisztina PhD, a Magyar Onkológiai Intézet főorvosa, az ELTE címzetes egyetemi docense, a Magyar Fül-, Orr-, Gége-, Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesületének vezetőségi tagja, a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság vezetőségi tagja és Bátori Éva Érdemes és Kiváló Művész, a Magyar Állami Operaház énekmestere, a WVD szakmai vezetői jóvoltából. Esti koncertünk új színfoltot hoz, hiszen a profizmus és az amatőr éneklés érdekes ötvözete kerül színpadra: „civilek” a fürdőszoba helyett az Eiffel színháztermében énekelhetnek operarészletet öt ismert énekművésszel, zongorakísérettel.

A Magyar állami Operaház idén is készül a Hang Világnapjának megünneplésére.
Beszélgetésre hívja a hangképző énekmestereket, diszvendég Sümegi Eszter Kossuth-díjas művésznő.
Koncertlehetőséget ad a Dalmaraton különdíjasainak és azon amatőr énekeseknek, akik egy többfordulós megmérettetés után az Opera vezető művészeivel léphetnek együtt színpadra.
Áriák és duettek hangzanak el a romantikus operairodalom legszebbjeiből, de a szláv repertoár sem maradt ki, sőt a könnyedebb hangvétel is megjelenik koncertünk végén.

13:00 Megnyitót mond Dr. Mészáros Krisztina PhD, a Magyar Onkológiai Intézet főorvosa, az ELTE címzetes egyetemi docense, a Magyar Fül-, Orr-, Gége-, Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesületének vezetőségi tagja, a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság vezetőségi tagja

13:10 Énekmesteri konferencia – „Nagy művészek – nagy énekmesterek”
Vendég: Sümegi Eszter Kossuth-díjas opera-énekesnő

SZÜNET

14:00 A Dalmaraton különdíjasainak koncertje magyar zeneszerzők műveiből
Pálóczi Horváth Ádám: Ej-haj, gyöngyvirág; Erdélyi János: Hej, páva | Forray Zsófia
Kodály Zoltán: Katona vagyok én | Pál Botond
Bartók Béla: Istenem, Istenem, áraszd meg a vizet; Ne búsuljon senki menyecskéje | Dolhai Luca
Petrovics Emil: Álmos kicsiny madársereg | Kapi Zsuzsanna

SZÜNET

14:30 Énekmesterek vitafóruma – „Férfi énekes utánpótlása”
Vitaindító: Bátori Éva Érdemes és Kiváló Művész, a Magyar Állami Operaház énekmestere, a WVD szakmai vezetője
Közreműködik: Gulyás Botond, a debreceni Kodály Zoltán Szakgimnázium tanulója és Kulcsár Boldizsár, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának BA II. éves hallgatója

Zongorán közreműködik: Tóth Sámuel Csaba

Bátori Éva bemutatja a következő évadban induló OpeRajt programunkat, melynek kapcsán a színpadra hívja Ruszinkóné Czermann Cecíliát, a Zenetanárok Társaságának elnökét.

Részletek

Helyszín
Eiffel Műhelyház – Mozdonycsarnok
Dátum
2022. április 16.
Kezdés ideje
13:00
Befejezés ideje
16:00
Szerkesztő
Bátori Éva
Rendező
Aczél András

Előadások

Eiffel Műhelyház – Mozdonycsarnok
Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem
Eiffel Műhelyház – Mozdonycsarnok