Erkel: Bánk bán – keresztmetszet (2021. március 15.)

Cikk borítókép

2021. március 15-én, nemzeti ünnepünkön Erkel Ferenc Bánk bán című operájának legszebb részleteit közvetítettük az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadáról. Az előadás 20:00 órától volt látható a Facebookon és az Origón.

A Bánk bán a magyar dráma- és operairodalom legfontosabb darabja. Történet a magyar nép elnyomásáról, szenvedéséről, melyet Katona József kínzó őszinteséggel, Erkel Ferenc pedig szívig, csontig hatoló zenével mesél el.  Egy magyar nagyúrnak mind hivatását, mind magánéletét közvetlenül befolyásolja a kontroll nélküli, idegen hatalom. Cselekednie kell. De elég-e egyetlen ember ahhoz, hogy a népnek igazságot szerezzen, és egy ártatlan család tragédiája vajon változtathat-e a magyarok nehéz sorsán?

Az opera koncertszerű keresztmetszetének címszerepét Kovácsházi István alakította, partnerei Komlósi Ildikó (Gertrúd), Kertesi Ingrid (Melinda), Cser Krisztián (II. Endre), Horváth István (Ottó), Kálmándy Mihály (Tiborc), Kelemen Zoltán (Petur bán) és Geiger Lajos (Biberach) voltak, zongorán közreműködött: Katona Anikó, a viola d'amore szólót előadta: Botos Veronika.

Az est művészeti vezetője: Kovács Katalin
Műsorvezető: Gyüdi Melitta

A közvetítés visszanézhető ITT.

Fotó: Rákossy Péter