MaszkaBál – Miklósa Erika operaestje (2020. október 3.)

Cikk borítókép

2020. október 3-án, a MaszkaBál-sorozat soron következő részében a világhírű koloratúr szoprán, Miklósa Erika online áriaestjét követhették az érdeklődők Facebookon és az Origón.

Miklósa Erika az Opera történetének legfiatalabb tagja: 1990-ben, mindössze húsz évesen debütált az Erkel Színházban. Az ezt követő három évtizedben az egyik legnépszerűbb és  legelismertebb operaénekes lett nemcsak hazánkban, de a világ minden táján, Tokiótól New Yorkig. Munkásságát 2012-ben Kossuth-díjjal jutalmazták, 2020-ban a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjának választották. A MaszkaBál műsorában főként koloratúr szerepeiből válogatott, vendégével, a Kamaraénekes Fokanov Anatolijjal pedig megidézték az oly sok éven át a színpadon is közösen énekelt Gilda-Rigoletto kettőst. A meglepetésvendég Sahakyan Lusine pedig ezen az esten debütált az Operában. A Tóth Erika rendezte est műsorvezetője Mona Dániel volt, zongorán közreműködött Tóth Sámuel Csaba.

„Eddig is egészségtudatosan éltem, ebben nincs változás” – villáminterjú Miklósa Erikával

Miklósa Erika mindössze húsz évesen debütált az Erkel Színházban, az elmúlt három évtizedben pedig hangja a világ minden tájára elrepítette. Munkásságát jutalmazták Kossuth-díjjal és beválasztották a Halhatatlanok Társulatának Örökös Tagjai közé is. Az Opera MaszkaBál sorozatában ma este 20 órától többek közt Meyerbeer, Donizetti, Debussy és Verdi műveiből is énekel, de mesél arról is, milyen barátság fűzi ma esti színpadi partneréhez, Fokanov Anatolijhoz, illetve, hogyan óvja a járványidőszakban saját maga és családja egészségét.

Milyen szempontok szerint állította össze a szombati áriaestjének programját?

Színes műsort szerettem volna, és nyilván figyelembe vettem, ki lesz a duett partnerem. Aztán ösztönösen elkezdtem válogatni a dalok között. Amikor befejeztem, rádöbbentem, mintha mégis lett volna valami tudatosság a választásaimban, ugyanis a legtöbb figura vagy álruhát ölt magára, vagy álarcosbálon jelenik meg, tehát mindenképpen közük van a szereplőknek a rejtélyekhez. Többek között Oscar leszek Az álarcosbálból, Adél A denevérből, Gilda a Rigolettóból.

Az Opera Kamaraművészei közül Fokanov Anatolij lesz partnere, akivel csaknem operaházi pályafutásuk kezdetéig nyúlik vissza a kapcsolatuk. Miért dolgoznak együtt szívesen?

Donizetti Lammermoori Luciája volt az első, amelyben együtt szerepeltünk. Én még nagyon fiatal voltam, akkoriban indult el a pályám. Anataloij a bátyám, Lord Ashton szerepét énekelte. Óriási támaszom volt akkor. Emberileg és szakmailag is sokat segített, ezt nem felejtem el, máig hálás vagyok neki ezért. Valahogy megmaradt a kapcsolatunkban ez a „báty-húg” szál. Végtelenül kedves ember, ő nemcsak nagyon jó, hanem Anatolij maga a jóság. Gondoskodása végigkísérte az eddigi 30 éves operai pályafutásomat.

A járvány milyen hatással van a mindennapjaira, van-e valamilyen bevett módszere a COVID-19 elleni védekezésre?

Nem pánikolok. Betartom az előírásokat, a családdal is betartatom az egészségvédelmi szabályokat. Eddig is egészségtudatosan éltem, ebben nincs változás, ezt már nem tudom fokozni. Néha a kislányom, Bibi teszi föl a kérdést reggelente: „Anya, ugye nem felejtesz el maszkot vinni magaddal? Tudod, a másik emberre is vigyázni kell.”

Műsor:

Meyerbeer: Dinorah – Árnyéktánc („Ombre légère”)
Donizetti: Lammermoori Lucia – Lucia áriája az I. felvonásból („Regnava nel silenzio”)
ifj. J. Strauss: A denevér – Adél áriája II. felvonásból („No, de Márki úr”)
Debussy: Arabesque No. 1 – előadja: Tóth Sámuel Csaba
Csajkovszkij: Pikk dáma – Tomszkij elbeszélése az I. felvonásból – előadja: Fokanov Anatolij
Bizet: Carmen – Habanera – előadja: Sahakyan Lusine
Verdi: Az álarcosbál – Oscar áriája a III. felvonásból („Saper vorreste”)
Verdi: Rigoletto – Rigoletto és Gilda duettje („Mio padre! Dio! mia Gilda!”) – közreműködik: Fokanov Anatolij

A közvetítés visszanézhető ITT.

Fotó: Ligeti Edina