MaszkaBál – Palerdi András operaestje (2020. október 25.)

Cikk borítókép

A MaszkaBál-sorozatban a 2016/17-es évad Kamaraénekese, Palerdi András válogatott kedvenc szerepei közül 2020. október 25-én az Eiffel Műhelyház Hevesi Sándor háziszínpadán. A közvetítés az Opera Facebook-oldalán és az Origón 20:00 órától volt látható élőben.

Palerdi András tanulmányait a Zeneakadémián kezdte, majd az Egyesült Államokban és a Bécsi Zeneakadémia opera tanszakán folytatta, ahol 1996-ban diplomázott. Még ugyanebben az évben megkezdte művészi pályáját a Bécsi Állami Operaházban, a Magyar Állami Operaházban pedig 2000-től kezdve a legtöbb fontos basszus szerepet elénekelte. Széles repertoárján a barokk oratóriumoktól kezdve Mozarton és a romantikus szerzőkön át egészen a kortárs zeneszerzők kompozíciójáig megtaláljuk a legjelentősebb műveket. A 2016/2017-es évadban a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese, 2018-ban Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetésben részesült. Áriaestjére a 19. és 20. századi operairodalomból hozott részleteket, partnere a Liszt-díjas Kamaraénekes Létay Kiss Gabriella, a meglepetésvendég pedig ismét egy pályakezdő művész, Bernáth Éva volt. A Mányik Albert rendezte estet Mona Dániel vezette, zongorán közreműködött Hidegkuti Pálma.

Műsor:

Bellini: Az alvajáró – Rodolfo áriája („Vi ravisso”)
Rossini: A sevillai borbély – Rágalomária („La calunnia è un venticello”)
Verdi: Don Carlos – Fülöp király áriája a III. felvonásból („Ella giammai m'amo”)
Catalani: La Wally – Wally áriája („Ebben! Ne andro lontana”) – előadja: Létay Kiss Gabriella
Wagner: A bolygó hollandi – Daland áriája a II. felvonásból („Mögst du, mein Kind, den fremden Mann?”)
Mozart: Szöktetés a szerájból – Blonde áriája a II. felvonásból („Durch Zärtlichkeit und Schmeicheln”) – előadja: Bernáth Éva
Kodály: Háry János – Marci bácsi dala („Ó, mely sok hal”)

A közvetítés visszanézhető ITT.

Fotó: Berecz Valter