MaszkaBál – Sümegi Eszter operaestje (2020. szeptember 20.)

Cikk borítókép

2020. szeptember 20-án indult az Opera MaszkaBál című online sorozata, melynek célja, hogy a műfaj kedvelői a vírus miatti leállás alatt se maradjanak operai élmények nélkül. Az első élő közvetítés sztárvendége Sümegi Eszter volt.

A Kossuth-díjas szoprán, az Opera kétszeres Kamaraénekese főleg Verdi és Puccini zenéivel lépett az Eiffel Műhelyház Bánffy termének színpadára, de Catalani és Wagner egy-egy áriáját is belecsempészte műsorába. Az áriaest egyik vendége László Boldizsár Kamaraénekes, a meglepetésvendég pedig a pályakezdő tenor, Bartos Barna volt. A Kováts Andrea rendezte műsort Ókovács Szilveszter vezette, zongorán közreműködött Szennai Kálmán.

Az előadás előtt Sümegi Eszter rövid riportot is adott az Opera stábjának, melyben a leállásról, az új sorozatról, a műsorhoz választott darabokról és a jövőről is beszélt.

„Reménykedni kell, nincs örökké sötétség” – interjú Sümegi Eszterrel

Sümegi Eszter áriaestjével veszi kezdetét vasárnap 20 órakor az Opera Maszkabál Program elnevezésű új élő közvetítéssorozata itt a Facebookon. Az esemény apropójából kérdeztük az Opera Kossuth-díjas, kétszeres Kamaraművész szopránját, miként küzd meg a járvány okozta kihívásokkal.

Hogy fogadta a hírt, hogy a járvány miatt ismét leállnak a próbák az Operában, majd a felkérést, hogy Ön lehet az első, aki a Maszkabál című közvetítéssorozatban a közönség elé léphet?

Nagyon szomorúan olvastam főigazgató úr körlevelét, amiben írta, hogy a kollégák megbetegedésére való tekintettel szükség van az erre az elővigyázatosságra. Másfelől igen megtisztelő, hogy én lehetek az első, aki közreműködhet abban, hogy az operaszerető közönséget ne hagyjuk élmények nélkül. Felemelő érzés, hogy ilyen nehéz körülmények között is számítanak a munkámra.

Milyen szempontok szerint állította össze a műsort, amiben többségében Verdi és Puccini műveiből válogatott?

A kedvenceimből válogattam. Találó a MaszkaBál cím, ezért Az álarcosbálból több részletet is énekelni fogok. Nagyon nagy szeretem Wagner Tannhäuseréből Erzsébet Csarnokáriáját, és szintén örök kedvenc a Pillangókisasszony Puccinitől. Adós vagyok a közönségnek Catalani La Wally című operájának egy részletével, amit eredetileg a KoronaGálán énekeltem volna, és az elmaradhatatlan Tosca imája fogja zárni a műsort.

Az est egyik vendége László Boldizsár lesz, ő miben közreműködik, rá miért esett a választása?

Az álarcosbál októberi előadásaiban ő lenne az én Riccardóm, az én szerelmes tenorom, ezért gondoltam, hogy ezzel a nagyon szép duettel megajándékozzuk a kedves nézőket-hallgatókat.

Mivel töltötte az elmúlt heteket, hónapokat, mi tartotta Önben a lelket a tavaszi leállás alkalmával, illetve a nyári hónapokban?

Nyáron nagyon sokat dolgoztam, mert abban a szerencsében részesültem, hogy Goldmark Sába királynője című csodálatos operáját, amiben Szulamitot énekeltem, lemezre és filmre tudtuk venni. Ezért is júniustól fogva minden jó vagy rossz hírre tekintet nélkül elkezdtem újra gyakorolni, nagyon jót is tett. Az első félelem és sokk után elhatároztam, hogy rendszert vezetek be az életembe, és ugyanúgy készülök, akár van előadás, akár nincs, mert ha egyszer ismét engedik az előadásokat, ezeket az izmokat nem lehet egyik pillanatról a másikra munkára fogni. Csak egy sportolói hasonlattal tudok élni: ők sem álltak le, ők is megtalálják a módját, hogy edzenek, mind fizikailag, mint szellemileg készülnek arra, hogy versenyezzenek. Én is készültem arra, hogy lehetőségem lesz majd énekelni.

Hogyan tekint a jövőbe? Mi az ami erőt ad Önnek és mi adjon erőt a közönségnek ilyen körülmények között?

Először is fontos, hogy nem szabad félni, mert az megbénítja az embert. Tovább kell dolgozni, gondolkodni, előre kell tekinteni. Egyszer csak kilábalunk ebből, újra fogunk játszani és újra örülni egymásnak. Ebben hinni kell, reménykedni kell, nincs örökké sötétség. Bízom abban, hogy ha ezen a hullámon is túl leszünk, a közönség ismét igényt tart majd szeretett művészeire, és a gyönyörű operák, balettek, szimfonikus koncertek alkalmával megint megtöltik majd a termeket.

Műsor:

Verdi: Az álarcosbál – Amelia áriája (Sümegi Eszter)
Wagner: Tannhäuser – Csarnokária (Sümegi Eszter)
Verdi: Az álarcosbál – Riccardo áriája a 3. felvonásból (László Boldizsár)
Catalani: La Wally – Ebben? Ne andrò lontana (Sümegi Eszter)
Schubert: Gesz-dúr Impromptu Op. 90 No.3 D 899. (Szennai Kálmán)
Puccini: Pillangókisasszony – nagyária (Sümegi Eszter)
Verdi: Rigoletto – Kártya-ária (Bartos Barna)
Puccini: Tosca – Vissi d’arte (Sümegi Eszter)
Verdi: Az álarcosbál – Riccardo és Amelia duettje (Sümegi Eszter és László Boldizsár)

A közvetítés visszanézhető ITT.

Fotó: Kummer János