Régi-új premierek, újranyitó Operaház és újdonságokat kínáló Eiffel Műhelyház az Opera 2021/22-es évadában

Cikk borítókép

Tizenhét bemutatót tart, köztük hét elmaradt premiert pótol az újranyitásnak szentelt, 138. évadában a Magyar Állami Operaház. Az intézmény három színházának nagytermeiben mintegy négyszáz kőszínházi opera- és balettelőadás várja az érdeklődőket, és további 1300 hangversennyel, kamaraesttel, kísérő- és társművészeti rendezvénnyel, multimédiás aktivitással nyit új korszakot. Karmesterként és a színpadon is visszatér Plácido Domingo, de a közönség találkozhat Erwin Schrott, Peter Seiffert, Patricia Petibon, Matthew Polenzani és Lawrence Brownlee produkcióival is, míg Sir Willard White Kékszakállút és Porgyt is énekel.

A 2021/2022-es évad több szempontból is az Újranyitás Évada a Magyar Állami Operaházban. Az intézmény a járványt követően egyfelől újra megnyitja kapuit a nézői előtt, másrészt az Eiffel Műhelyház hivatalos átadásával és számos új program bevezetésével nyit a nem csupán az opera és balett iránt fogékony közönség felé is.

Operapremierek

Az újra nyitó bemutatók közül a júniusi margitszigeti előbemutatót követően szeptembertől az Eiffel Műhelyházban lesz látható az operarendezés Tarantinójaként is emlegetett katalán rendező, Calixto Bieito napjainkban játszódó Carmenje. Az elmúlt évad elmaradt bemutatói közül Karol Józef Wojtyła, a későbbi II. János Pál pápa Az aranyműves boltja című drámáját  Szikora János rendezésében, a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal koprodukcióban tűzi műsorára az Opera. Ugyancsak az elmúlt évad pótolni hivatott premierjei közé tartozik Philip Glass balett-operájának magyarországi bemutatója, a Jean Cocteau regénye nyomán született Les Enfants Terribles (Veszedelmes éden) Barta Dóra rendező-koreográfus színpadra állításában. Debussy Pelléas és Mélisande című operáját Kirsten Dehlholm és az általa alapított világhírű dán művészcsoport, a Hotel Pro Forma viszi színre, míg J. S. Bach három művén alapuló Keresztkantáták című előadását Horváth Csaba rendezi meg mozgásszínházi együttese, a Forte Társulat közreműködésével. Az Erkel Színház is bemutat két, korábban a járványhelyzet miatt elmaradt premiert: Offenbach Hoffmann meséi című művét Székely Kriszta, Donizetti Az ezred lánya című vígoperáját pedig Polgár Csaba rendezésében láthatja a közönség. Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából az Eiffel Műhelyházban hallható a zeneszerző két műve, az István király és az Athén romjai, amelyek a Pesti Német Színház 1812-es megnyitójára születtek, most pedig Oberfrank Pál félszcenírozott rendezésében, egy esten lesznek láthatók. Szintén az évad új bemutatója Poldini Ede Farsangi lakodalom című vígoperája, ami Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezésében hatvan év után tér vissza az Opera műsorára, és az Opera konkrét Covid-reakciójának ígérkezik eleve karanténos alapsztorijával.

Az évad leginkább várt eseményének az Operaház megnyitása ígérkezik, amit 2022. március 11. és 14. között négynapos eseménysorozat kísér. Első este a Hunyadi László nyilvános főpróbáját látják határon túli és belüli Hunyadi és Szilágyi Erzsébet-iskolák küldöttségei. Március 12-én ünnepi gálakoncerttel és Plácido Domingo karmesteri közreműködésével nyitja meg kapuit az Andrássy úti dalszínház, harmadnap, a Hunyadi László erkeli ősváltozatát Ókovács Szilveszter főigazgató rendezői debütálásában, Kocsár Balázs főzeneigazgató vezényletével láthatja a közönség, negyednap pedig Kenneth MacMillan Mayerling című neoklasszikus balettje tér vissza az Opera repertoárjára a Magyar Nemzeti Balett vadonatúj betanulásában.  A régi pompájában helyreállított, legmodernebb színpadtechnikával felszerelt épület lehetőséget teremt az intézmény számára, hogy a wagneri életmű terén is pótolja elmaradásait, egyben próbára tegye a kijavított akusztikát: előbb áprilisban Almási-Tóth András rendezében a Parsifal lesz látható mai felfogásban, majd M. Tóth Géza számára nyílik lehetőség, hogy Az istenek alkonya bemutatójával kiteljesítse operaházi Ring-tetralógiáját. A bemutatók mellett az Opera repertoárján szerepelnek az elmúlt évad azon premierjei is, amelyeket csak az online-térben, vagy csak a bemutató erejéig láthatott a közönség, így többek közt az Andrea Chénier, A cremonai hegedűs, a Don Carlos, a Figaro3, az István, a király, A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása, a Ments meg, Uram!, A Mester és Margarita, a Salome, a Simone néni, a Szöktetés a szerájból és Az úrhatnám polgár is szerepel az évad kínálatában.

Balettbemutatók

A Magyar Nemzeti Balett a már említett Mayerling-premier mellett három további bemutatót is műsorára tűz, amelyek helyszíne az Eiffel Műhelyház lesz. Wayne McGregor a Royal Ballet számára készített Chroma című koreográfiája többszöri kényszerű halasztás után debütálhat a magyar közönség előtt, míg Sol León és Paul Lightfoot, az NDT2 kultikus alkotópárosának Sad Case című koreográfiája is először szerepel az Operaház balettegyüttesének műsorán. A társulat emellett saját erőforrásaiból, Solymosi Tamás balettigazgató, valamint Prokofieva Irina és Mirzoyan Albert balettmesterek átdolgozásában mutatja be Petipa Paquita-szvitjét is. Az Operaházba visszatérve a balettegyüttesnek újra lehetősége nyílik arra is, hogy ismét műsorára tűzze a közönség rég nem látott kedvenceit. Visszatér a repertoárra Seregi László Rómeó és Júliája és John Cranko Anyeginje is, az Erkel Színházban pedig 44 év után láthatja a közönség élőben a Párizs lángjait, és visszatér a műsorra a Giselle, A diótörő és A rosszul őrzött lány is. Az Eiffel Műhelyházban az elmúlt évek modern premierjei is újra láthatók, köztük Alexander Ekman Cacti és Episode 31 című koreográfiái, Thierry Malandain Don Juan című alkotása és Venekei Marianna Tűzmadarak című darabja is.

A 2021/22-es évad bemutatóiról ITT tájékozódhat.

A 2021/22-es évad repertoárprodukcióiról ITT tájékozódhat.

Világsztárok az Operában

Az Opera legjobb saját erői mellett kiváló külföldi vendégművészek fellépéseivel is találkozhat a közönség. A tavalyi nagy sikerű parkfoglaló mintájára az Eiffel Műhelyház Kodály parkjában idén augusztusban Patricia Petibon és Lawrence Brownlee ad koncertet, Plácido Domingo Simon Boccanegra, Erwin Schrott Mefistofele, Peter Seiffert Parsifal, Matthew Polenzani Don Carlos, John Lundgren Barak, Carlo Ventre Andrea Chénier, Annemarie Kremer Salome szerepében lép a közönség elé, míg egy különleges együttműködés keretében Sir Willard White a Porgy és Bess és A kékszakállú herceg vára férfi címszerepét is elénekli, utóbbit magyar nyelven. A 2022 augusztusában pedig a tervek szerint az Eiffel Műhelyház szabadtéri koncertjén Anna Netrebko és Yusif Eiyvazov várja az érdeklődőket. Az Opera Zenekar élén a magyar kiválóságok mellett olyan világklasszisok is a pulpitusra lépnek, mint a Giselle-t vezénylő David Coleman vagy az Anyegint dirigáló Paul Connelly. Verdi Rekviemjét Pier Giorgo Morandi, Az árnyék nélküli asszonyt és az „Ezrek” szimfoniáját Stefan Soltész, Az ezred lányát Fabrizio Maria Carminati, a Máté-passiót Sebastian Lang-Lessing, a Pelléas és Mélisande-ot pedig Frédéric Chaslin tolmácsolásában hallgathatja meg a közönség, míg az Ybl208 hangversenyt Nánási Henrik dirigálja. Az Opera saját művészeinek és együtteseinek jubileumai előtt is tiszteleg, így Szinetár Miklós rendezőt és címzetes főigazgatót 90., Dózsa Imre balettművész-balettmestert 80. születésnapján köszönti különleges programmal az intézmény, az Opera Gyermekkar pedig 50. jubileuma alkalmából készül gálaestre.

Megnyit az Eiffel Műhelyház

Az Opera hiánypótló és nemzetközi összehasonlításban is egyedülálló, multifunkcionális jelmez- és díszletgyártó műhelye és raktárközpontja, ami egyebek mellett próbacentrumként, látogató- és képzési központként is működik majd, már az elmúlt évad folyamán is több produkció helyszínéül szolgált, valódi működési ritmusát azonban csak az Újranyitó Évadban veheti fel. A kőbányai rozsdaövezet rehabilitációjában úttörő szerepet játszó Eiffel Műhelyház hivatalosan a 2021. október 24-ére meghirdetett Újjászületésnap ünnepi gálaelőadásával nyílik meg, változatos programjaival ugyanakkor már az évad indulásától a nagyközönség rendelkezésére áll. 

Az Opera további kínálatáról a 2021/22-es Műsorkalendáriumban olvashat. Kattintson IDE!

Szabadbérletezés a 2021/22-es évadra

2021. június 14-től a megszokott kötött bérletek helyett egy bérlethez hasonló jegyvásárlási lehetőség nyílik. Június 14. és 16. között a 2019/20-as évadban bérlettel rendelkező vásárlóinkat, június 17-től augusztus 31-ig pedig minden kedves érdeklődőt várunk egy új kedvezményes jegyvásárlási konstrukcióval. Az ún. szabad bérlet lehetőséget biztosít vásárlóinknak, hogy kedvenc előadásaikat az általuk preferált dátumokon és a nekik tetsző ülőhelyeket kiválasztva tekinthessék meg.

További részletek ITT!

Letölthető anyagok

2021_22_evadismerteto_berleti_tajekoztato.pdf

További híreink