Az Eiffel Műhelyház kialakítása

Cikk borítókép

Az Opera korszerűsítésének legnagyobb és legszembetűnőbb fejezete az új játszóhely, raktár és látogatóközpont, vagyis az Eiffel Műhelyház kialakítása. Az épülettel infrastruktúrát és próbarendet érintő problémák egyaránt megoldódnak majd.

Ókovács Szilveszter főigazgatói kinevezésének első pillanatától hangsúlyozta egy „integrált műhely-, raktár- és próbacentrum” létrehozását. A helyszín 2013 februárjában még ismeretlen volt, a műhelyek egy épületbe költöztetése, a műtárgy értékű díszletekhez és jelmezekhez méltó raktárak kialakítása és egy, az Operaház színpadával azonos méretű próbaszínpad létesítése azonban már a kezdetektől része volt a határozott tervnek. „Szükségünk van egy komplex műhelyházra, amelybe nemcsak kilenc gyártóműhelyünk költözne, s kapna benne helyet méretazonos próbaszínpad, de amelyben négy távoli raktárunk összes díszletének és kellékének, valamint a 400 ezer jelmeznek értékőrző tárolása és javítása is megoldható volna” – nyilatkozta Ókovács Szilveszter. A gyártóműhelyek külső bázisra költöztetése nagyjából 1000 m<sup>2</sup> területet szabadít majd fel a Hajós utcai épületben.

2014 őszére már a helyszín is körvonalazódott: a MÁV hajdani Északi járműjavítójának Feketeházy János által tervezett csarnokát szemelték ki a Műhelyház otthonának. 2015 februárjában Ókovács azt mondta, a projektre „a zöld lámpát meg is kaptuk: a régi MÁV Északi Járműjavító műemlék csarnokában épül meg ez a Nyugaton mindenhol létező támogató-bázis. Amikor a műhelyházat már belaktuk, és így az Operaházból kiköltöztethettük a gyártómanufaktúrákat, akkor lehetne az Ybl-palota színpadgépezetének cseréjét elkezdeni. A kormány részéről döntés az első ütem tervezéséről született, a másodikról most készítünk bővebb, még megalapozottabb előterjesztést.” 2015. március 3-án, a leendő háttérbázis helyszínén tartott évadbejelentő sajtótájékoztatón Ókovács már az új, 1829/2014. (XII. 23.) Korm. határozatról beszélt, melynek nyomán „az Eiffel-projekttel elindulhat egy olyan bázis kiépítése, amely minden raktárat és műhelyet egyesít, két próbaszínpaddal és egy stúdióképességű zeneteremmel támogatja az Opera jelenleg lehetetlen felkészülési körülményeinek javítását.” Ennek kapcsán az Opera megrendelte „az érintett csarnok 3D szkennelését (lézer szkennerrel), az adatok feldolgozását, rajzok, metszetek elkészítését.”

Ekkoriban Ókovács Szilveszternek már egészen konkrét elképzelései voltak az új helyszínről. „Az Eiffel-bázis 20 ezer négyzetméteres ipari műemlék csarnokába költözik 11 gyártóműhelyünk, 100 produkciónk 10 milliárdos díszletparkja, 400 ezer jelmez és kellék is oda kerül, valamint két, az Operaházéval és az Erkelével megegyező méretű színpad és egy próbára és felvételre alkalmas zeneterem is. Méltatlan, hogy különböző lepusztult lyukakban kell meghúznia magát az Operának, béreltük 5-6 különböző Pest megyei raktárunk mellett a Tivolit, a Bárkát és egy laktanyát is. Most minden egy helyre kerül, átvágjuk a gordiuszi csomót” – nyilatkozta. Kormánydöntés már volt, anyagi támogatás viszont még nem. „Tudomásom szerint a 2015-ös tervekben már van elkülönített összeg, és ha sikerül az anyagokat konzisztensen összeraknunk, Balog miniszter úr akár áprilisban is beviheti a kormány elé. Részéről és a miniszterelnök úr irányából is teljes támogatást érzékelek a projekt kapcsán” – mondta erre Ókovács. 2015 júliusának végén 14,425 milliárd forintos keretet állapítottak meg az Opera javára, melyből abban az évben 1 milliárd 841,5 milló forintot használhatott fel az intézmény, a többi 2016-2017-re lett elkülönítve. Ekkorra már látványos tervek is készültek az Eiffel Műhelyházhoz, és úgy gondolták, „másfél év múlva, január 26-án, Mozart születésnapján nyithatja meg kapuit az új Eiffel-csarnok.” A főigazgató a Kőbányai úti létesítmény zenei képzéseinek terveiről is beszélt – énekes és hangszeres képzésekről.

2015 július végén megszületett az 1555/2015 (VIII. 7.) Korm. határozat, augusztus 8-án a Magyar Közlöny így fogalmazott: „14 milliárd forintba kerül a Magyar Állami Operaház új műhelyháza és próbacentruma, amely a MÁV egykori Északi Járműjavítójában épül fel.” 2015. szeptember 5-én már az új helyen, egy csarnokfoglaló keretében indította új évadát az Operaház. A komplexum megnyitásának időpontját 2017 nyarára tűzték ki. Ókovács Szilveszter elmondta, nem csupán az épület renoválásáról van szó. „Új gépek, kiváló munkakörülmények, ez mind benne van ebben az összegben. […] Olyan helyre volt szükségünk, ahol az összes díszlet, jelmez, kellék, 11 gyártóüzem és két próbaszínpad, valamint egy zeneterem is elfér. Az Eiffel-csarnok ideális. A támogatásból 2,5 milliárd forint csak az állagmegóvásra megy el, amit az államnak amúgy is bele kellene tennie, különben összeomlana a legnagyobb magyar ipari műemlék. 2007-ben zárták be, azóta csak pusztul. Az állagmegóváson túl 6 milliárdot kell rákölteni, hogy az Opera számára lakhatóvá váljon, ezenkívül pedig egy sor dologra szükség lesz: útépítésre, forgalmi csomópont kiépítésére, közműre, telekrendezésre.” A korábbi 8 milliárdos terv 14,5 milliárdra emelkedésére pedig azt mondta: „Nettó 6 milliárd kell a csarnok ház-a-házban beépítéseire, bő 1 milliárd gépekre, bútorokra, berendezési tárgyakra, néhány százmillió a felesleges és értéktelen épületrészek bontására (14 ezer négyzetméter ez is!), ehhez adja hozzá az áfát, máris tízmilliárd körül járunk. Erre jön 1 milliárd az utak és közúti csomópontok építésére, ami szintén hasznos lesz Kőbányának is, plusz az említett 2,5 milliárd a műemléki külső állagmegóvásra. Ezeknek is van áfája, ekkor 14,5 milliárdnál tartunk.” Ekkor már az Eiffelbe tervezett képzésekről is szó esett. „Kocsár Balázs karmester vezeti majd az Operastúdiót. Szeretnénk, ha valóban láncba rendeződnénk, tehát a Zeneakadémiával is maradna kapocs, de az Opera rangidős művészei is átadnák gyakorlati tapasztalataikat, és külföldi mesterekre is számítunk. A cél az, hogy kisebb-nagyobb szerepéneklések mellett saját produkciókat is létrehozzanak, és azt az Eiffel színháztermében elő is adják. Egyik évben angolszász kortárs zenét énekelnének, másik évben olasz barokkot, és így tovább. 2017 őszén tudunk elindulni majd.”

A következő évadbejelentő eseményen az Eiffel Műhelyház, már mint a 2016/17-es évad egyik helyszíne szerepelt, amelyet egy Mozart-töredékkel nyitnának meg. Szeptemberben az évadnyitó társulati ülésen már a Műhelyház elfogadott és megvalósulásra váró terveit tartalmazó videót is bemutatták. 2016 októbere végén azonban már sejthető volt, hogy a bontási, acélszerkezet- és tetőfelújítási munkákra meghirdetett tender eredménytelen lesz, ezért a Műhelyházon való munkálatok csúszni fognak. A négy pályázó közül (ZÁÉV Zrt., Kész Zrt., Laki Épületszobrász Zrt., Strabag-MML Kft. és a West Hungária Bau Kft. alkotta konzorcium) ugyanis egyik sem nyerte el a megbízást. A beruházással kapcsolatos két közbeszerzési eljárás valóban eredménytelen lett, így 2016 decemberében új tendert írtak ki.

A 2016 őszén megjelent II. Inasfüzetben olvasható, hogy tovább finomodtak a tervek, újabb részletek derültek ki az Eiffel Műhelyházzal kapcsolatban, melyek megvalósítását nem sokkal a füzet megjelenése után, az első tender sikertelensége miatt egy évvel volt kénytelen csúsztatni az Opera vezetősége. A tervekkel kapcsolatos információk a beruházó építészétől, Józsa Annától származnak.

Az építkezés két ütemben fog folyni. Az elsőben a csarnok fejrészét, vagyis a közönségforgalmi területeket (kisszínház, próbatermek) alakítják ki, a másodikban pedig a teljes csarnok átadására kerül majd sor. A tervekben megcserélték a csarnok két oldalán található egy-egy épület funkcióját, így lerövidül az anyagforgalom útvonala műhely és raktár között. Azok a díszletek, melyeket méretük vagy alakjuk miatt nem lehet konténerben tárolni, egy, az eddigi raktárépület mellé kerülő kisebb, fachos díszlettárolóban kapnak majd helyet. A csarnok térélményét megtörő főlépcső helyett két lépcsőt alakítanak majd ki az oldalhajókban, illetve egy 120 fős liftet is terveznek az épületbe. Szakemberek dolgoznak azon, hogy kialakítsák a műhelyek ideális logisztikáját. Folyamatos egyezetés történik a különböző műhelyekkel, így próbálják kialakítani a funkcióknak leginkább megfelelő környezetet és elrendezést.

A külső környezeti tervek is körvonalazódtak: a sínek, az építmények és a mozdony emlékeztet majd az ipari múltra. Szabadtéri előadásra is lesz alkalmas terület. A gépkocsival való minél egyszerűbb megközelítés is tervezés alatt van, ezt egy kanyarodósávval gondolják megoldani. Ami a belső kialakítást illeti, Szenes István vezető belsőépítész folyamatos kapcsolatban áll a műhelyekkel, és azt tervezi, hogy modern, egyszerű, egységes stílus fog uralkodni a komplexumban. Az Eiffel Műhelyház nem kíván vetekedni az Operaház épületével. Ahogy Ókovács Szilveszter fogalmaz: „Az Opera, az az Opera. Az Ybl-ház a múltat, a legendát tükrözi. Ez az épület egy új ház: ez a jövőt és a jelent mutassa be.”

A 2017. június 25-én megtartott évadzáró Csillagóra Gálaesten a művészek elbúcsúztak az Operaház felújításra váró nagyszínpadától. A 2017/18-as évadtól az Erkel Színház lett az Opera központi játszóhelye, az operaházi rekonstrukcióval párhuzamosan elindulhatott a produkciók hátterét biztosító Eiffel Műhelyház beruházása is. A többéves előkészítést követő sikeres közbeszerzési pályázatnak köszönhetően, a 2017. július 7-i szerződéskötés után a STRABAG Építő Kft, Strabag AG és a Böhm Stadtbaumesiter & Gebaudetechnik GmbH. konzorcium augusztusban megkezdte az Operaház és az Erkel Színház új műhelyházának és próbacentrumának kialakítását. Első lépésként az ipari épület – amely Magyarország legnagyobb alapterületű ipari emlékműve – köré felhúzott sufniépületek lebontását és a régi csővezetékek eltávolítását végezték el.

2017. szeptember 7-én Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Alexandra humán főpolgármester-helyettes és Eötvös Péter zeneszerző, karmester az Opera főigazgatójával közösen elhelyezte a készülő műhely- és raktárbázis szimbolikus alapkövét. „A várhatóan jövő év végégig 14,1 milliárd forintos állami támogatással megvalósuló beruházás egy olyan új korszak beköszöntét jelzi, amikor a gazdasági és szellemi környezet is adott ahhoz, hogy a rendszerváltozás hosszú stagnáló állapota és a 2010 előtti évek mélyrepülése után évszázada nem látott fejlődés induljon Magyarországon” – mondta a helyettes államtitkár.

A kőbányai lakosok is profitálhatnak a beruházásból, mert a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. „a projekt keretében körforgalmi csomópontot épít, kanyarodósávot létesít a belváros irányába. Ez a munka csaknem kétmilliárdos” – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter. A hátsó vasútállomást is megőrzik, Radnai Állomás néven.

Az Eiffel-beruházás kapcsán a Strabag-konzorcium – egyedüli ajánlattevőként – a tárgyalások eredményeképp bruttó 15,1 milliárd forintos generálkivitelezői ajánlatot lett, amely az Eiffel-projekt összköltségét bruttó 4,2 milliárd forinttal haladta meg. Ennek pótlására, valamint a C melléképületben létrehozandó jelmezraktárra összesen további bruttó 4,5 milliárd forint vált szükségessé, aminek pótfedezeti igényét a Pénzügyminisztérium által kirendelt igazságügyi szakértő vizsgálata után a Kormány támogatta, és 1779/2017. (XI. 7.) számú határozatában az Eiffel Műhelyházra bruttó 4,2 milliárd forint átcsoportosítását rendelte el. A generálkivitelezői szerződés teljesítése során a felmerült pótmunkák rendezéséhez, a művészeti, gyártási és tárolási funkciók ellátására alkalmas állapot eléréséhez, a rendetetésszerű használathoz szükséges eszközbeszerzésekre, valamint az Opera intézményi forrásából megrendelt munkák költségének visszapótlására 2019-ben újabb pótfedezeti igény merült fel, amelyet a Kormány ismét támogatott, és bruttó 9,98 milliárd forintot biztosított a beruházás befejezéséhez. Így a telek hátsó részén található régi állomásépületen kívül a teljes projekt meg tud valósulni.

A Városliget Zrt. a Városliget megújításáról és fejlesztéséről szóló 2013. évi CCXLII. törvény 2018. évi CVI. törvényben foglalt módosítása (2018. december 29.) alapján, a MÁO által indított beruházások átvétele és megvalósítása érdekében 2019-ben létrehozta az Opera Vagyonkezelő Kft.-t. Az OVK a törvény erejénél fogva a beruházással érintett ingatlanok vagyonkezelője és a beruházás lebonyolítója lett, a földhivatali nyilvántartásba vétel 2019. április 2-ig megtörtént.

2018. november 6-án a 327-es gőzmozdony és a WR2354 étkezőkocsi elfoglalta helyét az Eiffel Műhelyház Mozdonycsarnokában, november 30-án pedig az intézmény Bokrétaünnepséget tartott. 2019 áprilisában kezdetét vette a Eiffel Műhelyház próbaüzeme, vagyis a közönségforgalmi terek megnyitása, valamint az első opera- és balettelőadások bemutatása. A használatbavételnek még nem tekinthető időszak április elejétől június közepéig tartott, a produkciók alatt az Opera folyamatosan figyelte az esetleges javítanivalókat, de a nézők szempontjából legfontosabb építési szakasz eddigre nagyrészt befejeződött, hiszen a komplexum első egyharmada, vagyis a közönségforgalmi részek látogathatóvá váltak.

A próbaüzemet követően tovább folytak a munkálatok. 2020. február 3-án beemelték a 301-es gőzmozdonyt a parkba, az épület közönségforgalmi részei pedig március közepére elnyerték végleges formájukat. A 2020. március 14-ére tervezett ünnepélyes megnyitó viszont a világméretű járvány következtében meghiúsult. Azonban a veszélyhelyzet alatt sem állt meg az élet a Műhelyházban, hiszen – ahogy arról az Opera Café riportanyagai is beszámoltak – az Opera műhelyei fokozatosan birtokba vették az új komplexumot.

Az Eiffel Műhelyház hivatalos átadója 2020 őszén várható.

Magyar Közlöny: A Kormány 228/2015. (VIII. 7.) Korm. rendelete a Magyar Állami Operaház és Erkel Színház műhelyháza és próbacentruma létrehozását célzó beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyek kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánításáról

Magyar Közlöny: A Kormány 1113/2017. (III. 7.) Korm. határozata a Magyar Állami Operaház és Erkel Színház műhelyháza és próbacentruma beruházáshoz kapcsolódóan felmerült többletforrás szükséglet biztosításáról

Magyar Közlöny: A Kormány 1779/2017. (XI. 7.) Korm. határozata a Magyar Állami Operaház egyes fejlesztéseivel összefüggő költségnövekményről és többletfinanszírozási igényről, valamint az éven túli kötelezettségvállalás engedélyezéséről

A Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma lebonyolítói feladatai
    2015. 10. 14. Részvételi felhívás
    Szolgáltatásmegrendelés; gyorsított tárgyalásos eljárás; ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2015.10.22
    2015. 11. 03. További információ, befejezetlen eljárás vagy korrigendum
    2016. 01. 13. Tájékoztató az eljárás eredményéről
    Beérkezett ajánlatok száma: 2
    Nyertes ajánlattevő: CÉH Tervező, Beruházó és Fejlesztő Zártkörűen Működő Részvénytársaság

A Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma létrehozásához kapcsolódó műszaki tanácsadói szolgáltatás beszerzése
    2015. 12. 04. Tájékoztatás az eljárás eredményéről
    Szolgáltatásmegrendelés; hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás
    Beérkezett ajánlatok száma: 3
    Nyertes ajánlattevő: SPECIAL CONSULT Tanácsadó és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház új műhelyházának és próbacentrumának generál tervezése
    2015. 12. 07. Tájékoztató az eljárás eredményéről
    Szolgáltatásmegrendelés; ajánlati/részvételi felhívás közzététele nélküli/hirdetmény nélküli tárgyalásos
    Beérkezett ajánlatok száma: 1
    Nyertes ajánlattevő: Középülettervező Zrt.

Megbízási szerződés a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma műszaki ellenőri feladatok ellátása
    2016. 01. 18. Részvételi felhívás
    Szolgáltatásmegrendelés; meghívásos eljárás; ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2016.02.11.
    2016. 02. 15. További információ, befejezetlen eljárás vagy korrigendum
    2016. 11. 28. Tájékoztató az eljárás eredményéről
    Beérkezett ajánlatok száma: 3.
    Nyertes ajánlattevő: Perfektum Mérnöki Kft.; 3E International Kft.

Vállalkozási (építési) szerződés keretében a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma megvalósításához szükséges generál kivitelezői munkák
    2016. 03. 23. Építési beruházás
    2016. 08. 17. Ajánlati/Részvételi felhívás
    Nyílt eljárás; ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2016. 09. 21.
    2016. 09. 21. Helyesbítés
    2016. 11. 21. Tájékoztató az eljárás eredményéről
    Beérkező ajánlatok száma: 1.
    A közbeszerzési eljárást eredménytelennek minősítették.

Vállalkozási (építési) szerződés keretében a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma megvalósításához szükséges bontási, acélszerkezet- és tetőfelújítási munkák
    2016. 04. 18. Ajánlati/Részvételi felhívás
    Építési beruházás; nyílt eljárás; ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2016. 05. 19.
    2016. 05. 11. Helyesbítés
    2016. 05. 18. Helyesbítés
    2016. 11. 02. Tájékoztató az eljárás eredményéről
    A közbeszerzési eljárást eredménytelennek minősítették.

Vállalkozási (kivitelezési) szerződés keretében a Magyar Állami Operaház és az Erkel Színház új műhelyháza és próbacentruma megvalósításához szükséges generál kivitelezői munkák
    2016. 12. 14. Ajánlati/Részvételi felhívás
    Építési beruházás; tárgyalásos, gyorsított eljárás; ajánlattételi/részvételi jelentkezési határidő: 2016. 12. 28. 
    Ajánlattételi határidő: 2017. 05. 31.
    Szabályossági tanúsítvány kiküldése a Miniszterelnökség részéről: 2017. 07. 03.
    Szerződéskötés: 2017. 07. 07.
    2017. 07. 19. Tájékoztató az eljárás eredményéről
    Nyertes ajánlattevő: STRABAG Építő Kft és Strabag AG konzorcium

Sajtószemle:

2017. szept. Kőbányai Hírek Már épül az Operaház új központja (11. old)
2017. 09. 07. hirado.hu / MTI Lerakták az Eiffel Műhelyház alapkövét Budapesten
2017. 08. 29. hvg.hu Még a vasat bontják, pedig itt már operának kellene szólnia
2017. 08. 11. iho.hu Megkezdték az Eiffel csarnok felújítását
2017. 07. 15. napi.hu A Strabag 12 milliárdért dolgozik az Operaháznak
2017. 06. 22. hvg.hu Ókovács: 23 milliárdot kapott az Operaház, tetőfelújításra ez már nem elég
2017. 01. 22. hirado.hu 66 milliárd forinttal több jut kultúrára
2016. 12. 19. Színház.org Megjelent a közbeszerzési pályázat az Opera Eiffel Műhelyházára
2016. 01. 16. Napi.hu Újabb tender az Operaház és az Erkel Színház műhelyházára és próbacentrumára
2016. 12. 09. Építészforum Figaro a Főműhelyben - műhelyház és próbacentrum
2016. 11. 20. Napi.hu Csúszik az állami gigaberuházás - sok pénz van, mégsem elég
2016. 10. 28. Átlátszó Csúszhat az Operaház műhelyházának létrehozása
2016. 09. 18. Fidelio Nem egész egy évet kell kibírni Operaház nélkül
2016. 09. 17. Magyar Idők Korszerűsítik az Állami Operaházat
2016. 09. 17. Origo A korszerűsítendő épület bejárása után új évad kezdődött az Operában
2016. 09. 17. Magyar Nemzet Opera: Reális felújítási költségek?
2016. 08. 24. Magyar Idők Ideiglenesen Kőbányára költöztetik az Operát
2016. 08. 24. Magyar Nemzet Az élvonalba tör az Operaház
2016. 08. 18. Origo Ókovács: Nem keverem össze a saját ízlésemet az intézmény szerepével
2016. 07. 28. Magyar Építők Így lesz a 140 éves kőbányai Eiffel-csarnokból az Opera otthona
2016. 04. 19. hvg.hu Ókovács: Esküszöm, nem én fütyülök
2016. 03. 27. Magyar Idők Kőbányára költözik az Operaház
2016. 03. 03. Breuerpress Programot hirdetett az Opera: 2016/2017-ben Magyar Évad
2015. 12. 31. Magyar Idők - MTI Ókovács: Sok néző, bérleteladási csúcs az Operaház idei mérlege
2015. 11. 10. Mandiner Ókovács: Kilenc hónaposra tervezik az Operaház felújítását
2015. 09. 09. Origo Ókovács: Rám merik bízni a pénzt, mert nem fogom ellopni
2015. 09. 06. hirado.hu Csarnokfoglalóval nyitott évadot az Operaház
2015. 09. 06. Magyar Nemzet Elfoglalta az Eiffel-csarnokot az Operaház
2015. 08. 08. Magyar Narancs 14 milliárd az Operaháznak
2015. 07. 27. Magyar Idők Új korszak kezdődik az Operaház életében 
2015. 07. 27. hvg.hu – MTI Operaházi raktárt csinálnak a MÁV járműjavítójából
2015. 07. 27. Heti Válasz Gyárcsarnokba költözik a Magyar Állami Operaház
2015. 07. 28. Magyar Nemzet 14,5 milliárd az Opera új bázisára
2015. 07. 01. Muzsika Nagyüzem
2015. 05. 14. Musicianswho Költségvetés – 4 milliárd forint az Operaház Eiffel Bázisának kialakítására
2015. 04. 16. Magyar Narancs Ókovács: Átvágjuk a gordiuszi csomót
2015. 03. 26. Heti Válasz Ókovács: „Minden most szakadt ránk”
2015. 03. 19. Mensor3d.com Északi Főműhely felmérése 3D lézer szkennerrel
2015. 03. 03. Magyar Hírlap Műhelybázis és megújulás az Operában
2015. 03. 03. Fidelio Meghirdette következő évadát az Opera
2015. 03. 03. Népszabadság Az Eiffel-csarnokba viszik az Operaházat
2015. 03. 03. Origo Mit keres Shakespeare az Operában?
2015. 02. 06. Népszava Ókovács: ki van nyújtva a kéz
2014. 11. 26. InfoRádió – MTI Az Operaház felújítását szorgalmazza Ókovács Szilveszter
2014. 09. 01. hvg.hu – MTI 130 éves az Operaház, megnyílt az új évad
2014. 08. 26. Népszabadság Ókovács: Lepottyant plusz egymilliárd
2013. 10. 17. MTI – színház.hu Ókovács: "Hosszútávú fejlesztési program készül az Operában"
2013. 02. 08. MTI – szinhaz.hu Fesztivállal nyílik meg az Erkel – Ókovács terveiről mesélt
2013. 02. 02. Magyar Hírlap/MTI – szinhaz.hu Ókovács pluszforrásokra pályázik – 153 státust hozna létre